De ultieme reisroute voor Zuid-Afrika + tips

Ga je een rondreis door Zuid-Afrika maken? Dan ben je vast op zoek naar praktische tips, mooie plekjes en bijzondere activiteiten. Wij hebben de ultieme reisroute voor Zuid-Afrika gecreëerd waarbij safari’s, activiteiten en leuke stops elkaar afwisselen waardoor je zeker die echte Zuid-Afrika ervaring te pakken krijgt. Zo proef je van de Zuid-Afrikaanse cultuur, bezoek je het bruisende Kaapstad, maak je een boel verschillende safari’s en stop je bij de mooiste stranden van Zuid-Afrika!

Hoeveel weken heb je nodig voor deze reisroute?

Wanneer je heel deze reisroute wil afleggen heb je zo’n 3 weken nodig. Heb je korter de tijd dan raden we je aan om het stuk van de Garden Route over te slaan. Dit scheelt je ongeveer 1 week. Wil je wat extra dagen in Kaapstad omdat hier zoveel te doen is? Reken dan op 3,5 week voor deze route.

Reisrichting en vervoer in Zuid-Afrika

Verreweg de meeste mensen reizen in Zuid-Afrika van Johannesburg naar Kaapstad of andersom. Wat ons betreft is Johannesburg de beste stad om te starten omdat Kaapstad een stuk leuker is, en je daar dan op het einde van je reis lekker een paar dagen kan bijkomen van het rondreizen. Het bruisende Kaapstad is een fijne culturele mix en je hebt er zowel de bergen als mooie stranden om de drukte van de stad te ontvluchten. Bijna iedereen reist door Zuid-Afrika met een huurauto en wat ons betreft is dit dan ook essentieel. Lees voor het huren van een auto ook nog even onze tips voor een auto huren en rijden in Zuid-Afrika. 

De ideale reisroute voor Zuid Afrika in 3 tot 4 weken

Hieronder vind je de kaart van Zuid-Afrika met daarop de reisroute die wij iedereen aanraden. Om je een goed beeld te geven van de bestemmingen, lees je verderop per bestemming over de bezienswaardigheden. Wil je precies weten wat er te doen is en een betere indruk krijgen van een bestemming, dan kan je doorklikken naar het artikel daarover. Voor elke bestemming op deze reisroute hebben we een los artikel geschreven met onze beste tips voor de bezienswaardigheden, activiteiten, goede restaurants en bijzondere hotels. 

Johannesburg

Je reis door Zuid-Afrika start in Johannesburg en helaas is dit ook meteen de onveiligste bestemming op de reisroute. Gelukkig is het niet overal onveilig en daarom raden we je aan om na je vlucht een nachtje bij te komen in Johannesburg want het is fijn om uitgerust je reis te starten. Een toffe wijk om te verblijven in Maboneng. In deze hele kleine wijk hebben creatieve geesten een ziel hebben gegeven aan een voorheen troosteloze buurt. De hoofdstraat Fox Street herbergt vele cafés en restaurants met keukens uit binnen- en buitenland. Het creatieve Maboneng is tegenwoordig dan ook veilig en erg gezellig. Er zijn maar een handje vol hotels dus het is dus slim om je eerste nacht zo vroeg mogelijk te boeken als je hier wil verblijven. Vergelijk hier alle hotels in Maboneng.

Graskop en de Panorama Route

Vanaf Johannesburg is het zo’n 5 uur rijden naar Graskop. Dit plaatsje is de perfecte uitvalsbasis voor de Panorama Route en je zit hier ook meteen dicht bij het Krugerpark. De Panorama Route staat bekend als één van de allermooiste routes in Zuid-Afrika en je hebt slechts één dagje nodig om alles te zien. De route zelf is leuk maar het zijn vooral de mooie stops die je zullen verrassen. Op de route van Johannesburg naar Graskop kan je al twee stops afvinken, namelijk de Lone Creek Falls en de Mac Mac Falls. Beide super mooie watervallen! De volgende dag heb je nog zo’n 60 kilometer te rijden met onderweg vele stops met watervallen en viewpoints. Lees ook ons artikel over de mooiste stops op de Panorama Route.

Krugerpark

Je bent nog maar net in Zuid-Afrika maar het is alweer tijd voor het volgende hoogtepunt van je reis: een safari in het Krugerpark! Het Krugerpark is half zo groot als Nederland en staat natuurlijk bekend om de grote variatie aan wildlife. De kans is dan ook groot dat je nergens anders in Zuid-Afrika zoveel dieren zal zien als hier. Je hebt veel verschillende mogelijkheden om het Krugerpark te bezoeken en het is zeker even wat uitzoek werk om te bedenken wat voor safari’s je wil maken, hoeveel dagen je ervoor wil uitrekken en waar je verblijft. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een artikel geschreven met tips voor een bezoek aan het Krugerpark. Daar vind je de meest belangrijke info en vertellen we je over de verschillende mogelijkheden.

Swaziland (Mlilwane)

Een bezoek aan Swaziland is een leuk extraatje om mee te pakken tijdens je reis. Je komt er namelijk letterlijk langs en het is zelfs korter om via Swaziland naar het zuiden te rijden dan dat je eromheen zou moeten. Het is ontzettend leuk om één of twee nachten te verblijven bij Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit is niet zomaar een lodge maar echt iets unieks. Het ligt midden in een nationaal park en je kan er overnachten in traditionele hutten maar ook in luxere huizen met fantastische uitzichten. Langs je huisje lopen dieren zoals zebra’s en knobbelzwijnen (Pumba). In de avond zit je lekker bij het kampvuur en overdag kan je activiteiten ondernemen zoals fietsen door het nationale park. Hier leven geen gevaarlijke dieren en het is erg leuk om zebra’s, apen en impala’s vanaf de fiets te spotten. Wij verbleven er één nacht, hebben in de ochtend gefietst en zijn toen weer doorgereden. Ook voor deze accommodatie geldt weer dat je echt op tijd moet boeken als je niet achter het net wil vissen want het is behoorlijk populair.

St. Lucia

Na alle indrukken van de afgelopen week en een behoorlijke afstand te hebben afgelegd, is het heerlijk om even een paar dagen op één plek te verblijven en het iets rustiger aan te doen. St. Lucia is hiervoor de ideale bestemming. Dit dorpje is een groene oase en ligt verstopt tussen een rivier en de oceaan. Er is een boel te doen maar je kan er ook genieten van een dagje strand. Wat St. Lucia uniek maakt is dat je nergens anders ter wereld zo dicht bij nijlpaarden kan komen als hier. Soms wandelen ze zelfs door de straten van het dorp op zoek naar vers gras. Benieuwd naar wat er allemaal te doen is? Check dan onze tips voor St. Lucia.

Vlucht van Durban naar Port Elizabeth

Ben je helemaal uitgerust in St. Lucia dan heb je twee mogelijkheden. Wanneer je de tijd heb, kan je van Durban naar Port Elizabeth vliegen en via de Garden Route naar Kaapstad rijden. Heb je minder tijd dan is het ook mogelijk om van Durban direct naar Kaapstad te vliegen en de Garden Route over te slaan. 

De Garden Route

De Garden Route start in Addo en neemt je mee langs de kust via allerlei mooie plaatsen, stranden en nationale parken richting Kaapstad. Je hebt voor de Garden Route ongeveer 6 dagen nodig om alles te zien en het niet te overhaast te doen. Enkele hoogtepunten zijn het snorkelen met zeehonden, uitgestrekte stranden, hiken in nationale parken en een safari in Addo Elephant Park waar je grote groepen olifanten kan spotten. Er is zoveel te zien waardoor het te veel is om hier allemaal te beschrijven. Daarom kan je beter ons artikel over de mooiste stops op de Garden Route lezen om te bepalen of je deze mee wil pakken tijdens je reis door Zuid-Afrika.

Kaapstad

Je reis eindigt in de leukste stad van heel Zuid-Afrika. Kaapstad is onze favoriete grote stad ter wereld en dat komt vooral doordat er zo ontzettend veel te doen en te zien is. Je zou er wat ons betreft dan ook minimaal 6 dagen voor moeten uittrekken maar meer is zeker ook aan te raden. Spring in een helikopter en bekijk kaapstad vanuit de lucht, beklim de tafelberg en wandel in de mooiste botanische tuin die je ooit hebt gezien. Bekijk ons artikel over wat er allemaal te doen is in Kaapstad en sluit je reis af met een paar onvergetelijke ervaringen!

Onze favoriete adresjes in Zuid-Afrika

Als je vaker onze website hebt gebruikt, dan weet je dat we altijd op zoek gaan naar bijzondere adresjes om te verblijven tijdens onze reizen. Hotels, guesthouses en lodges die je reis extra bijzonder maken en waar je echt waar voor je geld krijgt. In Zuid-Afrika hebben we weer een heleboel pareltjes gevonden die we dan ook graag met je delen. Bekijk hier het overzicht met onze favoriete adresjes in Zuid-Afrika.