Als je het ons vraagt, is een huurauto niet alleen ideaal maar eigenlijk gewoon essentieel als je een reis door Zuid-Afrika gaat maken. In de kleinere plaatsen vind je bijna geen taxi’s en als je van a naar b rijdt, zijn er vaak allerlei mooie stops op de route. Daarbij is het ontzettend gaaf om zelf met een huurauto door de nationale parken te rijden en wildlife te gaan spotten. Zonder huurauto is de kans groot dat je veel mooie dingen zal mislopen in Zuid-Afrika en daarbij ook nog een behoorlijk bedrag kwijt zal zijn aan de georganiseerde safari’s. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die handig zijn om weten voordat je een auto gaat huren in Zuid-Afrika. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Zuid-Afrika links rijden?

Is autorijden in Zuid-Afrika veilig?

Ja, autorijden in Zuid-Afrika is zeker veilig. Het verkeer is erg relaxed en totaal niet chaotisch. Het is wel handig om van een aantal dingen op de hoogte te zijn voordat je de auto instapt. Zo rijden ze in Zuid-Afrika dus aan de linkerkant van de weg en dat kan in het begin even wennen zijn. Na één of twee dagen weet je niet beter en gaat alles vanzelf. Je ziet ontzettend veel lifters langs de kant van de weg staan in Zuid-Afrika. Dit zijn vrijwel altijd locals die geen eigen auto hebben. Hoewel de meeste mensen geen verkeerde bedoelingen zullen hebben, wordt het toch afgeraden om lifters mee te nemen. Tijdens het rijden kan je het beste de deuren op slot doen en laat ook geen spullen of kleingeld in de auto liggen wanneer je de auto parkeert. In de grote steden zoals Johannesburg en Kaapstad kunnen ze soms de sleutels van je auto blokkeren met een apparaatje op afstand. Hierdoor gaat je auto niet meer op slot en met pech heb je dat ook nog eens niet door. Controleer daarom altijd of de auto op slot is wanneer je parkeert en als je merkt dat je sleutel geblokkeerd is, parkeer dan je auto ergens anders. Wij hebben zelf totaal geen vervelende dingen meegemaakt maar met deze tips verklein je de kans op gedoe.

Hoe zijn de wegen in Zuid-Afrika?

De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed. Tussen de grote steden ligt brede en vaak tweebaans snelweg. Soms moet je voor de snelweg tol betalen. Dit is meestal niet meer dan een paar euro en je kan dit met cash of creditcard betalen. Het kan zijn dat je een e-tag in je huurauto hebt zitten. Dit is een soort chip die ze scannen bij de tolweg. Als je een e-tag in je auto hebt, kan je in de ‘fastline’ aansluiten. Alle tol wordt later door het verhuurbedrijf afgeschreven van je creditcard. Helaas zijn niet alle wegen even goed onderhouden in Zuid-Afrika en in de wat meer afgelegen gebieden zijn sommige wegen net gatenkaas. Meestal wordt dit wel goed vooraf aangegeven door een bord waar ‘potholes’ opstaat. Pas je snelheid hierop aan want deze kunnen soms wel 30 cm diep zijn.

De geschreven en ongeschreven verkeersregels in Zuid-Afrika

Op een aantal uitzonderingen na, komen de verkeersregels in Zuid-Afrika veel overeen met die van Nederland. Je ziet in Zuid-Afrika enorm veel stopborden op kruispunten en bij een stopbord moet je ook daadwerkelijk even stilstaan. Bij sommige kruispunten heeft iedereen op de kruising een stopbord. Hier geldt de regel dat degene die als eerste stopt, voorrang heeft. Je zult zien dat ze in Zuid-Afrika veel strikter omgaan met een stopbord dan bij ons in Nederland.

Naast de geschreven verkeersregels zijn er ook een aantal ongeschreven verkeersregels en gebruiken die fijn zijn om te weten. Als iemand jou wilt inhalen op een eenbaansweg, dan wordt er van jou verwacht dat je de ander de ruimte geeft en een stukje of geheel op de vluchtstrook gaat rijden. Dit moet natuurlijk veilig gebeuren dus doe dit alleen als je 150 meter zicht hebt en er geen mensen op de vluchtstrook lopen. Wanneer je iemand inhaalt en hij of zij is voor je aan de kant gegaan dan is het gebruikelijk om even met je gevarenlichten te seinen als bedankje. Als iemand je wil inhalen en jou wil duidelijk maken dat je even aan de kant moet gaan, dan zullen ze met hun lichten seinen of een beetje gaan bumperkleven. Daarnaast zijn er veel snelheidcontroles in Zuid-Afrika. Het mooie is dat tegenliggers je vaak waarschuwen als ze bij jou verderop staan te controleren. Dit doen ze door met hun lichten te seinen. Bij een politiecontrole kunnen ze om je internationale rijbewijs vragen dus zorg dat je deze bij je hebt. Als je die nog niet hebt, kan je deze bij de ANWB kopen.

Tanken en parkeren in Zuid-Afrika

Bij een tankstation wordt er altijd voor je getankt en daarbij wassen ze ook nog je ramen. Het is gebruikelijk om hier ongeveer 5 rand fooi voor te geven. Parkeren in Zuid-Afrika is bijna altijd gratis, met uitzondering van Kaapstad. Bijna overal staat een parkeerwachter die je auto in de gaten zal houden als je weg bent. Wanneer je minder dan een uur geparkeerd hebt, geef je ze zo’n 2 tot 5 rand. Waneer je een aantal uur geparkeerd hebt, geef dan 5 tot 10 rand. Daarnaast is er nog één parkeerregel die je goed moet onthouden. Als je langs de kant van de weg parkeert, moet je met de neus van de auto in de goede rijrichting staan. Wij wisten dit helaas niet en hebben hier een boete van €30 voor gekregen. Wanneer je een parkeerboete hebt gekregen, probeer deze dan al in Zuid-Afrika te betalen. Op de boete staat hoe je dit kan doen. Als je dit niet doet, zal het verhuurbedrijf later nog extra administratiekosten rekenen.

Navigeren in Zuid-Afrika

Bij sommige huurauto’s zit een navigatiesysteem ingebouwd. Wanneer dit niet zo is, is dat geen ramp want je kan prima navigeren met je telefoon. Je kan via twee verschillende manieren navigeren: via Google Maps of de app Maps.me. Als je voor Google Maps kiest en je hebt geen lokale simkaart met internet dan kan je de route die je gaat rijden vooraf downloaden op de wifi van je hotel zodat je offline kan navigeren. Je moet dus voordat je de auto instapt even je volgende bestemming invullen en dan geeft Google Maps vanzelf de optie om deze route te downloaden. Als je via Maps.me wilt navigeren moet je de kaart van Zuid-Afrika vooraf downloaden. Check daarbij ook voordat je gaat rijden goed of de app je wel via de grote wegen stuurt. Soms pakt hij namelijk de kortste route qua kilometers, maar duurt dit veel langer omdat het een kleine weg door de bergen is.

Wat kost een auto huren in Zuid-Afrika?

De kosten voor een huurauto hangen natuurlijk af van wat voor soort auto je huurt. De beste tip de we je kunnen geven is om sowieso een automaat te huren. Dit omdat ze in Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg rijden en het erg wennen is om met je linkerhand te schakelen. In een automaat kan je je beter focussen op het verkeer en zeker in het begin is dat erg fijn. Je kan al een auto huren in Zuid-Afrika vanaf €20 per dag inclusief verzekering. Op tijd boeken is wel een must want de goedkope auto’s zijn vaak snel weg.

Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Zuid-Afrika. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op de wat avontuurlijkere bestemmingen.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs het eigen risico is gedekt.

Corona update: om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Nu de vraag ineens hard toeneemt is de verwachting dat daardoor de prijzen voor de komende tijd extreem omhoog zullen schieten. Je kan je huurauto dus het beste zo vroeg mogelijk boeken zodat de prijs nog relatief laag is.