De 9 mooiste stops op de Panorama Route in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent vele mooie autoroute’s en de Panorama Route staat bekend als één van de allermooiste. Dat kunnen wij alleen maar beamen want op deze route vind je tientallen unieke natuurverschijnselen. De bekendste is de Blyde River Canyon. Deze 26 km lange canyon is zo’n 800 meter diep en is bovenal ontzettend mooi. Naast deze canyon zijn er ook nog heel veel watervallen en viewpoints te vinden. Je kunt de Panorama Route al in één dag verkennen en hieronder lees je over de 9 mooiste plekjes waar je zeker even wil stoppen.

Tip: Na Graskop zal je weinig tot geen restaurants tegenkomen op de Panorama Route. Neem daarom genoeg water en snacks mee voor onderweg.

De Panorama Route in Zuid-Afrika

Hieronder lees je over de verschillende stops op de route.

#1 Lone Creek Falls

Lone Creek Falls is de eerste waterval op de Panorama Route en wat ons betreft ook meteen de mooiste waterval. Vanuit de parkeerplaats loop je door een jungle pad naar de 70 meter hoge waterval. De Lone Creek Falls is een van de weinige watervallen van de Panorama Route waar je dichtbij kan komen. Daarnaast hadden wij deze waterval helemaal voor onszelf wat het nog indrukwekkender maakte.

#2 Mac Mac Falls

Mac Mac Falls is een 65 meter hoge waterval. Hij ligt op een half uurtje rijden vanaf de Lone Creek Falls en op zo’n 16 kilometer voor het dorpje Graskop. Een leuk feitje is dat de Mac Mac Falls relatief nog niet zo lang bestaat. Honderden jaren geleden was het een rivier, totdat in 1873 de Schotten er goud vonden. De gouddelvers hebben na deze vondst de rivier met dynamiet opgeblazen waarna het in tweeën splitste en deze waterval ontstond. Alhoewel het een prachtige waterval is, vonden wij het jammer dat je het maar vanuit één uitkijkpunt kan bekijken. Dit uitkijkpunt is ook nog een soort kooi wat de charme een beetje weghaalt. Wanneer je genoeg tijd hebt, kan je naar beneden hiken. Dit is alleen een vrij pittige hike dus doe goede schoenen aan en onderschat het niet. Het uitzicht van beneden blijkt daarentegen vele malen mooier dan van bovenaf.

#3 Bourke’s Luck Potholes

Dit is zeker één van de mooiste plekken op de Panorama Route. Bij Bourke’s Luck Potholes komen de twee rivieren ‘Blyde’ en ‘Treur’ samen waardoor het water in snelle bewegingen ronddraait. Door de snelle ronddraaiende bewegingen van het water, ontstonden cilindervormige gaten. De door erosie gevormde waterpoelen zien er heel bijzonder uit. Je kan hier een mooie wandeling maken over verschillende bruggetjes en als je je zwemkleding meeneemt kan je in de gaten een bad nemen.

#4 God’s Window & Rainforest

God’s Window is een erg bekend uitzichtpunt op de Panorama Route. Het uitzicht is mooi maar een nog betere tip is om vanaf God’s Window door te lopen naar ‘Rainforest’. Dit is een hele mooie wandeling door een klein regenwoud en wanneer je eenmaal boven bent, is het uitzicht nog mooier dan bij God’s Window.

#5 Three Rondavels (Blyde River Canyon)

Hopelijk kom je hier op een heldere dag want dit fantastische uitzicht kan nog weleens verpest worden door dichte mist. Bekijk dus vooraf even de weersvoorspelling en ga wat later op de dag wanneer de temperaturen stijgen en de mist vaak wegtrekt. Je hebt hier een heel breed uitzicht over de Blyde River Canyon. De Three Rondavels zijn drie gigantische heuvels van wel 700 meter hoog die zijn ontstaan door erosie. De perfecte plek om mooie foto’s te schieten.

#6 Berlin Falls

Deze waterval is erg mooi wanneer het veel geregend heeft. Wij waren er helaas in de droge periode waardoor er maar een klein beetje water vanaf de hoge klif viel. Hierdoor vonden wij hem minder indrukwekkend dan de andere watervallen op de Panorama Route, maar hij hoort toch zeker thuis in dit rijtje.

#7 The Pinnacle

Plan ook een korte stop voor de Pinnacle Rock in tijdens je roadtrip langs de Panorama Route. The Pinnacle is een 30 meter hoge, vrijstaande rots die in een kloof ligt.

#8 Lisbon Falls

Deze waterval is maar liefst 94 meter hoog en daarmee de hoogste waterval van de Panorama Route. Bekijk de waterval niet alleen bij het eerste uitzichtpunt maar loop een stukje door want vanaf daar wordt het uitzicht alleen nog maar beter. Wil je deze gigantische waterval van dichtbij bekijken? Dan kan je ook in 40 minuten een toffe hike naar beneden maken.

#9 Lowveld view (Blyde River Canyon)

Tussen Bourke’s Luck Potholes en Three Rondavels ligt nog een waanzinnig mooi viewpoint over de Blyde River Canyon. In tegenstelling tot de andere viewpoints is deze helemaal gratis. Zeker de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen en te genieten van het uitzicht.

Wat is een goede uitvalsbasis voor de Panorama Route?

Er zijn een aantal dorpjes in de buurt van de Panorama Route. Wij hebben gekozen om te verblijven in Graskop. Graskop ligt het meest centraal op de Panorama Route en heeft veel goede hotels en restaurants. Een prima stadje dus om twee nachten te verblijven. Het is een aanrader om in Graskop te dineren bij The Glasshouse. Dit restaurant staat zo goed bekend dat je, zelfs in het laagseizoen, moet reserveren. Zonder reservering is de kans op een tafel erg klein. Een ander voordeel is dat, wanneer je van Johannesburg naar Graskop rijdt, je onderweg al twee watervallen kan afvinken. Zo kun je het de volgende dag iets rustiger aan doen. De watervallen waar je langskomt zijn de Mac Mac Falls en Lone Creek Falls.

Onze favoriete adresjes in Graskop

Rustique is een super fijne plek om te verblijven in Graskop. Dit kleinschalige hotel heeft een hele gastvrije eigenaresse die veel aandacht heeft besteed aan de inrichting van de kamer. Voor de koude nachten is er een kachel en een elektrische deken. Ook Zur Alten Mine een fantastische plek om te verblijven. Hier overnacht je in een chalet die van alle gemakken zijn voorzien zoals een kachel, een keuken, een heerlijk bed en een bbq. De chalets hebben veel privacy en je kan er ultiem genieten van alle rust in de natuur. Het ligt iets buiten het dorpje Graskop dus het is aan te raden om hier alleen te verblijven als je een huurauto hebt. Bij Westlodge B&B word je ontzettend gastvrij en vriendelijk onthaald. Deze B&B is van de buitenkant al een plaatje (volledig roze geschilderd!) maar ook binnen is het charmant ingericht. Ondanks dat het er een tikkeltje gedateerd uit ziet, zie je ook dat er veel aandacht is besteed aan de inrichting. Er is een grote tuin en in de ochtend krijg je een heerlijk uitgebreid ontbijt.