St. Lucia: Een groene oase aan de oostkust van Zuid-Afrika

St. Lucia is een heerlijk klein dorpje aan de oostkust van Zuid-Afrika. Het is een groene oase met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de oceaan. Officieel ligt St. Lucia zelfs in het iSimangaliso Wetland Park en het staat erom bekend dat er in de avond nijlpaarden door het dorp kunnen lopen. Daarom kan je, zelfs voor korte afstanden, beter de auto pakken na zonsondergang. Wij verbleven er 4 dagen en zochten uit wat je allemaal niet mag missen wanneer je St. Lucia bezoekt. 

Nijlpaarden spotten met de Hippo & Croc tour

Nergens anders ter wereld kan je zo dicht bij nijlpaarden komen dan in St. Lucia dus deze tour is iets unieks. Met de twee uur durende Hippo & Croc tour kan de boot op enkele meters afstand liggen zonder dat de nijlpaarden de boot aanvallen. Kom je een nijlpaard tegen in het dorp dan moet je wel goed de afstand bewaren want deze dieren zijn levensgevaarlijk. Tijdens deze tour vaar je met een bootje langs verschillende groepen nijlpaarden en met een beetje geluk zie je ook krokodillen op het land liggen. Je zal je erover verbazen hoe groot een nijlpaard is wanneer hij op enkele meters van je vandaan ligt! Er zijn verschillende organisaties die deze tour aanbieden maar deze tour is in onze ogen de beste omdat ze met een kleine boot varen. Er gaan maximaal 15 mensen op de boot waardoor je een veel minder massale ervaring hebt.

Tip: Boek de laatste tour zodat je met zonsondergang op de boot bent. Niet alleen is het licht dan mooier maar de nijlpaarden zijn vaak actiever wanneer de zon ondergaat.

Beach days in St. Lucia

Heb je zin om even lekker te luieren op het strand dan ben je hier op de juiste plek. Het uitgestrekte strand bij St. Lucia is ongerept en de perfecte plek om een lekker kleurtje te krijgen. De zee is, zoals in heel Zuid-Afrika, vaak erg koud en er kan een sterke stroming staan dus verheug je niet te veel op het zwemmen. Toch kan het lekker zijn om wat uurtjes op het strand te liggen of een mooie strandwandeling te maken aan het einde van de middag. Je kan je auto parkeren bij de Ski Boat Club en vanaf hier is het nog 5 minuten lopen naar het strand. Je komt hier ook langs de uitmonding van de rivier waar je met een beetje geluk flamingo’s kan spotten. Neem wel je verrekijker mee.

Heerlijk ontbijten of lunchen bij Kauai

Kauai is ons favoriete ontbijt- en lunch tentje in Zuid-Afrika. Er zitten tientallen Kauai’s verspreid over het land en gelukkig zit er ook eentje in St. Lucia. Het menu staat vol met gezonde gerechten zoals wraps, bowls en smoothies. Voor het diner is Braza een aanrader.

Selfdive door het iSimangaliso Wetland Park naar Cape Vidal

Het iSimangaliso Wetland Park is misschien niet het beste park in Zuid-Afrika om dieren te spotten maar je vind er wel een van de mooiste stranden. Cape Vidal is een kilometers lang wit strand en de route erheen is prachtig. Start je selfdrive bij de Bhangazi Gate en neem niet alleen de hoofdweg maar maak gebruik van de loops die je onderweg tegenkomt. Hier vind je ook een aantal viewpoints waar je uit de auto kan. Er zijn geen restaurants in het park dus neem je eigen snacks en drinken mee.

Tip: Vergeet niet je paspoort mee te nemen want deze moet je laten zien bij de ingang van het park.

Safari door het Hluhluwe-Imfolozi park

Dit park is uniek omdat hier de grootste populatie neushoorns ter wereld leeft. Daarnaast kan je hier met een beetje geluk de hele Big Five afstrepen. Het is een mooi groen park dat je kan verkennen met een selfdrive of safari. Hier kan je een goede safari boeken waarbij ze je oppikken bij je hotel in St. Lucia. De ranger kan je heel veel interessante dingen vertellen over de dieren en dat maakt deze safari erg leuk. Je start al vroeg, om 5 uur in de ochtend en komt dan rond 2 uur terug in St Lucia.

Verse ananas eten en onderhandelen op de markt

Ben je gek op ananas? Loop dan zeker even langs de markt. Naast verse ananassen verkopen ze hier ook veel typische Afrikaanse souvenirs. Stevig onderhandelen is nodig want ze vragen soms de meest gekke prijzen.

Whale watching vanuit St. Lucia

Aan wildlife heb je geen te kort in St. Lucia want naast de safari’s kan je vanaf hier ook een boot pakken en op zoek gaan naar walvissen. Van juni t/m november heb je hier bijna 100% kans om de gigantische bultrugwalvis te zien.

Hoeveel dagen heb je nodig in St. Lucia?

Er is dus een boel te doen in St. Lucia en daarom raden we je aan om hier drie volle dagen te verblijven. Wanneer je jouw reis bent begonnen in Johannesburg, is dit een fijne plek om even tot rust te komen. Het eerste deel van je reis is waarschijnlijk veel rijden en korte verblijven op verschillende bestemmingen. St. Lucia is dan de perfecte plek om daar even van bij te komen.

Onze favoriete adresjes in St. Lucia

Omdat St. Lucia maar een klein plaatsje is, heb je geen enorme keuze uit accommodaties en zijn er weinig low budget hotels. Een goede reden dus om het er eens van te nemen en jezelf te verwennen met iets bijzonders. Want aan mooie hotels heb je in St. Lucia zeker geen tekort!

Drie hotels spingen eruit en zijn bijzonder goed. De eerste is Luxury Tented Village. Hier slaap je in een luxe tent met een veranda en een grote badkamer. Er is een groot zwembad met ligbedden en de locatie kan niet beter want het ligt midden in St. Lucia waardoor alle restaurants op loopafstand zijn. Dit is een unieke accommodatie waar ze begrijpen wat glamping is. Als je geen fan bent van glamping dan is Lepard Corner Lodge een bijzonder fijn hotel. Je verblijft in een mooie kamer en het personeel zorgt ervoor dat je je heel welkom voelt. Heb je een ruim budget dan is Lodge Afrique helemaal fantastisch. In een prachtige groene tuin staan een paar typisch Afrikaanse huisjes verstopt. Ook hier kan je genieten van een zwembad en het ontbijt is super.

Tip: Wil je bij één van deze hotels verblijven tussen oktober en mei? Dan is het slim om zo vroeg mogelijk te boeken.