Tips voor een bezoek aan Addo Elephant Park

Gek op olifanten? Dan is Addo Elephant Park echt iets voor jou. Want zoals de naam al een beetje doet vermoeden, leven er in dit park heel veel olifanten. Het is het derde grootste nationale park in Zuid-Afrika en naast de vele olifanten heeft het park nog veel meer wildlife te bieden. Je kan Addo Elephant Park prima op je eigen houtje met een huurauto verkennen. Benieuwd naar een logische route door het park of naar de geschiedenis van Addo Elephant Park? Lees dan hieronder verder. 

De geschiedenis van Addo Elephant Park

Addo Elephant Park heeft een hele interessante en bijzondere geschiedenis. Dit nationale park had namelijk nooit bestaan als ze in 1919 niet hadden besloten om alle olifanten in deze regio af te schieten. Dit kwam omdat de olifanten nog konden gaan en staan waar ze wilde in de provincie Oost-Kaap. Toen de boeren in de 19e eeuw in conflict raakte met de olifanten riepen ze de overheid op om de olifanten af te schieten. Veel olifanten zijn omgekomen maar elf dappere olifanten zijn ontsnapt aan de dood. Jaren later, in 1931, is er een national park voor deze olifanten opgericht om ze te beschermen. Zij hebben zich goed voortgeplant en tegenwoordig leven er meer dan 600 olifanten in Addo Elephant Park. Je moet dus wel héél veel pech hebben als je hier geen olifanten tegenkomt.

Op zoek vanuit je auto naar wildlife

De wegen in Addo Elephant Park zijn goed begaanbaar waardoor het leuk is om zelf door het park te rijden. Ga lekker vroeg in de ochtend en zorg dat je een volle tank hebt wanneer je naar binnen gaat. Als je olifanten tegenkomt, geef ze dan altijd genoeg ruimte. Rijd dus niet te dichtbij en wanneer de olifant naar jouw auto loopt, blijf dan rustig, beweeg niet te veel en ga zeker niet gillen of toeteren. Naast olifanten kan je nog veel andere dieren spotten. Er is zelfs een kans dat je de gehele Big Five ziet! Helaas hadden wij niet zoveel geluk. De wegen in Addo zijn grotendeels omringd door dichtbegroeide bosjes waardoor je niet ver kan kijken en het spotten voor wildlife lastiger maakt. De grootste kans om dieren te spotten is daarom ook bij de waterholes. Zeker op warme dagen gaan hele familie’s olifanten hier lekker in badderen en drinken.

Let op: In Addo Elephant Park leeft ook de beschermde mestkever. Ze zitten vaak op het het olifanten poep dat op de weg ligt, dus rijd hier nooit overheen. Bij ons bezoek werd ons verteld dat er al tientallen mestkevers dood waren gereden de dagen ervoor.

De route door Addo Elephant Park

Om zoveel mogelijk van het Addo Elephant Park te zien in één dag, raden we je aan om via Addo Main Camp naar binnen te gaan. Vanaf hier neem je de zuidelijke route richting Matyholweni Gate. Ga via deze gate niet het park uit, maar draai om en rij weer terug richting Addo Main Camp. Onderweg zijn er veel loops die je kan nemen dus op de heenweg neem je andere loops dan op de terugweg. Als je via de app maps.me de kaart van Zuid-Afrika download, kan je offline navigeren. Op deze app staan al deze loops en waterholes aangegeven. Bij ‘Jack’s Picnic Site’ kan je veilig even de auto uit om tussendoor wat te eten en naar de wc te gaan. Met het stoppen tussendoor, ben je ongeveer 5 tot 6 uur kwijt met deze route. Heb je zin om nog meer te verkennen dan kan je vanaf Addo Main Camp ook nog een grote loop richting het oosten meepakken.

Overnachten in Addo?

Net buiten Addo Elephant Park ligt het gelijknamige dorpje Addo en in de omgeving vind je veel accommodaties. Voor een bijzondere overnachting kunnen we Addo Wildlife Lodge en Addo African Home tippen. Bij beide lodges slaap je in een idyllisch huisje dat is omringd door natuur en rondom de huisjes lopen dieren zoals impala’s. Beide lodges hebben een zwembad en serveren verrukkelijk eten in het restaurant. Een ander fijn adresje is Gerald’s Gift Guest House. Deze B&B ligt in een groene oase met een mooie tuin vol bloemen en bijzondere planten. Natuurlijk is ook hier een heerlijk zwembad en zal je genieten van de rust.