MUST DO: Lion’s Head beklimmen bij zonsopkomst in Kaapstad

De top van Lion’s Head heeft een hoogte van 669 meter vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op Kaapstad, de Tafelberg en de oceaan. Door deze combinatie is dit uitzicht misschien nog wel mooier dan het uitzicht vanaf de Tafelberg zelf die toch behoorlijk veel hoger is met zijn 1085 meter. Het beklimmen van Lion’s Head is daarom iets wat je niet mag overslaan wanneer je in Kaapstad bent. De hike is niet te moeilijk en je staat binnen ongeveer één uur boven maar voelt toch avontuurlijk aan door de ruige natuur. Hieronder vind je onze tips om goed voorbereid Lion’s Head te beklimmen.

#1 Kies voor de zonsopkomst

Laten we beginnen met de beste tip van allemaal. De zonsopkomst is het perfecte moment van de dag om Lion’s head te beklimmen. Dit omdat het minder druk is (vooral eenrichtingsverkeer), het nog niet zo warm is en natuurlijk omdat het lage licht alles dubbel zo mooi maakt. Het is even vervelend om zo vroeg op te staan maar je zal zien dat dit het dubbel en dwars waard is wanneer je de zon ziet opkomen vanaf Lion’s Head. Hier vind je de locatie van waar je de auto kan parkeren of je door een Uber kan laten afzetten. De zonsopkomst is elke dag op een andere tijd dus check goed hoe laat de zon opkomt wanneer je de klim wil maken en zorg dat je ongeveer 1 uur en 20 minuten eerder aan de hike start. Een alternatief is de zonsondergang maar het nadeel hiervan is dat het een stuk warmer en drukker is.

#2 Ga op zoek naar Wally’s Cave op Lion’s Head

Wally’s Cave is een bekende Instagram spot waar je hele mooie foto’s kan schieten. Deze kleine grot is redelijk lastig te vinden dus vandaar dat we hieronder zo duidelijk mogelijk zullen beschrijven hoe je er komt.

Bij het eerste trapje ga je niet de trap op omhoog maar sla je links af. Hier volg je het pad totdat je aankomt bij een kapot bankje aan je rechterkant. Vanaf hier moet je een stukje naar beneden lopen totdat je weer op een redelijk breed pad uitkomt. Er lopen verschillende paden op allerlei hoogtes en het is even zoeken voordat je de juiste hebt. Uiteindelijk moet je de hoek om en zie je Wally’s Cave een stukje hogerop liggen. Zie de foto’s hieronder om te zien over welk trapje en bankje we het hebben zodat je deze zal herkennen. Loop je op een te hoog pad, dan zal je vanaf daar niet bij Wally’s Cave uitkomen maar wel bij een andere mooie fotolocatie. Hier is de omslagfoto van dit artikel genomen.

Update: Wally’s Cave is momenteel gesloten omdat er veel verschillende paden zijn ontstaan en dit schade heeft aangericht aan de natuur. Deze schade maakt de route onveilig. Om de natuur te laten herstellen is de route naar Wally’s Cave momenteel gesloten. Dit was ook het geval toen wij er waren maar we hebben de bordjes niet goed genoeg gelezen. Wij dachten dat het enkel gesloten was omdat het niet helemaal veilig was en wisten niet dat het ook met natuurherstel te maken had. Check dus bij het trapje even wat er op de borden staat en of de route nog steeds gesloten is. Mocht de route weer open zijn, laat het ons dan vooral even weten zodat we dit hier kunnen aanpassen.

#3 Draag een hoofdlampje

Wanneer je de hike start, is het nog redelijk donker. Je zal zien dat het al heel snel lichter zal worden maar voor het eerste stuk is het fijn om een hoofdlampje te dragen. De zaklamp van je telefoon kan je natuurlijk ook gebruiken maar kan fijn zijn om je handen vrij te houden.

#4 Check de weersvoorspellingen en draag laagjes

Wanneer je de zonsopkomst wil zien, is het natuurlijk handig om een dag uit te kiezen waarop het helder is in de ochtend. Met veel weer apps kan je ook per uur zien wat voor weer je kan verwachten voor de komende dagen. Check ook de temperatuur en wind en neem iets warms mee als dat nodig is. Het kan voor de zonsopkomst soms behoorlijk fris zijn. Laagjes zijn ideaal omdat je het van het wandelen warm krijgt en omdat de temperatuur snel kan stijgen na de zonsopkomst.

#5 Neem genoeg water en snacks mee

Ondanks dat het maar een uurtje naar boven is, is het toch slim om minimaal 1 liter water per persoon mee te nemen en wat snacks. In totaal hebben wij 3,5 uur op Lion’s Head gespendeerd inclusief fotostops, Wally’s Cave zoeken en het naar boven- en naar beneden lopen.

#6 Let op de borden die de twee verschillende routes aangeven

Ergens halverwege de hike kan je twee verschillende routes kiezen. De ‘recommended route’ zoals deze op de borden staat, is erg makkelijk en kost je maar 5 minuten extra. De andere route is wat uitdagender waarbij je een muur van zo’n 7 meter beklimt met kettingen. Beide routes zijn leuk en voelen avontuurlijk aan omdat je bij de ‘recommended route’ langs een diepe afgrond loopt. Het verschil zit hem er dus vooral in of je wil/kan klimmen of niet.

Nog meer leuke dingen om te doen in Kaapstad

Benieuwd naar wat je volgens ons nog meer niet mag missen in Kaapstad? Check dan ook onze tips voor Kaapstad voor unieke activiteiten, goede restaurants en bijzondere adresjes om te verblijven.