Wat kost een reis door Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika staat bij veel mensen hoog op het lijstje om een keer een rondreis te maken. Dat is ook niet zo gek want dit prachtige land heeft zoveel moois te bieden. In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand en vrijwel overal vind je pinautomaten. Je kan ervoor kiezen om cash te pinnen, maar op veel plekken is het ook geen probleem om met je creditcard of pinpas te betalen. Wij reisde in vier weken tijd van Johannesburg naar Kaapstad en hebben al onze uitgaven bijgehouden. In dit artikel lees je alles over de kosten voor vervoer, hotels, excursies en het eten in Zuid-Afrika. Wij hebben voor het gemak alles omgerekend naar euro’s zodat het extra overzichtelijk is. 

Tip: Pin nooit cash bij een geldautomaat wanneer het donker is. Wij hebben dit één keer gedaan in Graskop en iemand probeerde ons gelijk te skimmen. Gelukkig trapte we hier niet in en is het goed afgelopen. Toen we dit tegen een local vertelde, bevestigde hij ook dat het erg onveilig is om te pinnen in het donker.

Kosten voor eten en drinken in Zuid-Afrika

De kosten voor het eten en drinken in Zuid-Afrika zijn natuurlijk enorm afhankelijk van op wat voor plekken je gaat eten. Wij aten voornamelijk in gemiddeld geprijsde restaurants die goed beoordeeld waren op Tripadvisor. Als je niet het duurste gerecht op het menu kiest, betaal je voor een hoofdgerecht ongeveer tussen de €6 en €9. Voor een goed belegd broodje moet je rekenen op ongeveer €4 en voor een cappuccino betaal je op de meeste plekken rond de €1,50. Een fles water van 5 liter kost €1 bij de Spar.

Kosten voor hotels en lodges in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika telt ontzettend veel mooie hotels en lodges. Zeker als je niet vies bent van een beetje luxe, zit je in Zuid-Afrika helemaal goed. In het Krugerpark vind je bijvoorbeeld de meest gave lodges die soms wel tot duizenden euro’s kunnen oplopen. Gelukkig zijn er ook veel betaalbare hotels en lodges en hoef je niet persé zo veel geld uit te geven als je jezelf in de watten wilt leggen. Wij gaan tijdens onze reizen altijd op zoek naar mooie en unieke hotels om te verblijven en hebben dit ook in Zuid-Afrika gedaan. De gemiddelde kosten voor een tweepersoonskamer in een goed, kleinschalig hotel zijn zo’n €50 a €60 per nacht. Zie ook onze favoriete hotels en lodges in Zuid-Afrika om een idee van de prijzen te krijgen.

Kosten voor vervoer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is hét perfecte land om een auto te huren en zelf lekker op pad te gaan. Dit komt doordat er veel gave routes zijn om te rijden en je dit simpelweg alleen kan doen met een huurauto of een georganiseerde tour. Een georganiseerde tour is een stuk duurder dan een auto huren en het is een stuk minder leuk als je het aan ons vraagt.

  • Kosten voor een huurauto

De kosten voor een auto huren in Zuid-Afrika ligt er sterk aan wat voor type auto je huurt. De kleinere auto’s beginnen al bij €30 per dag inclusief volledige verzekering. Wil je onze tips en ervaringen lezen over een auto huren in Zuid-Afrika? Lees dan ons artikel over een auto huren in Zuid-Afrika.

  • Kosten voor benzine

Naast de kosten voor de auto en verzekering moet je natuurlijk rekening houden met de kosten voor benzine. Wij hebben tijdens onze reis door Zuid-Afrika heel wat kilometers afgelegd (zo’n 3.000 km) en in totaal iets meer dan €200 uitgegeven aan benzine.

  • Kosten Uber

Als je in de grote steden zoals Kaapstad en Johannesburg van A naar B wilt reizen, is Uber ideaal om te gebruiken. Uber is veilig, goedkoop en je hebt geen gedoe om je auto te parkeren. Omdat er zo veel Uber’s zijn, hoef je nooit lang wachten op je bestelde rit. Een ritje van 10 minuten kost ongeveer €1,65. Als je Uber wilt gebruiken moet je wel internet op je telefoon hebben en dus een lokale simkaart met internet kopen.

Kosten voor tours en excursies in Zuid-Afrika

Er zijn ontzettend veel verschillende leuke tours en excursies in Zuid-Afrika. Hieronder geven we je een indicatie van wat een aantal tours en excursies kosten.

Fooien in Zuid-Afrika

Fooien geven in Zuid-Afrika is heel gebruikelijk en daarom onmisbaar in dit artikel. Fooi geven is niet verplicht maar het wordt zeer gewaardeerd omdat veel mensen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. In een restaurant krijg je dan ook altijd de rekening met een pen zodat jij kan opschrijven hoeveel fooi je wilt geven. Gebruikelijk is om ongeveer 10% op het totaalbedrag te geven. Ook wanneer je je auto parkeert, zal er vaak een parkeerwachter zijn die op jouw auto past. Wanneer je minder dan een uur geparkeerd hebt is 2 tot 5 rand prima. Waneer je een aantal uur geparkeerd hebt, geef dan 5 tot 10 Rand. Ook wanneer je gaat tanken is het gebruikelijk om fooi te geven. Naast het tanken van je auto maken ze graag de ramen van je auto schoon. Een fooi tussen de 5 en 10 Rand wordt erg gewaardeerd.

Gemiddelde kosten per dag voor Zuid-Afrika

Als we kijken naar onze uitgaven in Zuid-Afrika dan komen we op een gemiddeld dagbudget uit van €50 per persoon. Let wel op, dit is zonder accommodaties en vliegtickets. Dit dagbudget is gebaseerd op een reis van twee personen omdat je dan de kosten van de huurauto deelt. Hier bovenop moet je dan dus nog de kosten van de accommodaties bijtellen. Omdat iedere reiziger andere wensen heeft qua hotels, zullen deze kosten voor iedereen weer heel anders zijn. Benieuwd naar al onze tips over Zuid-Afrika? Klik dan op de afbeelding hieronder.