Het best bewaarde geheim van Arizona: Antelope Canyon

Na een ‘bumpy’ rit in een grote jeep stoppen we ergens midden in de Navajo-woestijn. De jeep wordt bestuurd door een echte ‘native American’ die waarschijnlijk luistert naar een voor mij  onuitspreekbare naam. Eenmaal uitgestapt laat hij mij samen met een aantal andere toeristen en een indiaan achter. Ik ben even afgeleid door een bord met namen van slachtoffers en op het moment dat ik op kijk zie ik dat de groep gehalveerd is. Even raak ik in paniek, want niet alle indianen schijnen even vriendelijk te zijn… Ik kijk om mij heen en ik zie nog net het achterhoofd van mijn buurman uit de jeep in de grond verdwijnen. Ik haal opgelucht adem en realiseer mij dat dit de ingang is van de ‘slot canyon’ die ik ga bezoeken: de Lower Antelope Canyon. Wat ik mij niet gerealiseerd had was dat de ingang van de canyon gewoon een gleuf in de aardbodem is. Als je niet goed oplet zou je er zo voorbij lopen. Snel achtervolg ik mijn buurman en stap ik dapper op de ladder die mij zo’n vijftien meter onder de grond brengt. Eenmaal beneden zijn de wanden soms niet meer dan een halve meter breed. Als je enige vorm van claustrofobie hebt zou ik deze tour afraden!

ingang

Klimmen en glijden door de Antelope Canyon

De Antelope Canyon bestaat uit twee gedeelten: de Upper en de Lower. De Upper is het meest bekend en daarmee ook het drukst bezocht. De Upper is beter begaanbaar, doordat het breder en korter is. Wil je, net als ik, liever de wat ruigere en minder toegankelijke optie? Kies dan voor de Lower Antelope Canyon. Voorwaarde is wel dat je geen lichamelijke klachten hebt en jezelf in onmogelijke posities kunt wurmen… Nu vraag je je natuurlijk af, wat is er zo bijzonder aan deze plek? Eigenlijk alles! De Antelope Canyons zijn slot canyons. Een slot canyon is een zeer smalle gleuf, die zich zowel onder de grond als boven de grond kan bevinden. Een slot canyon ontstaat doordat er een krachtige stroom water tijdens een overstroming het zachte gedeelte van het gesteente weg schuurt, erosie dus!

Vijftig tinten oranje

Zeker in de Antelope Canyon zorgt dat voor prachtige structuren in de wand en dat maakt deze plek dan ook enorm fotogeniek. Je kunt hier ook een professionele fotocursus volgen als je dat leuk vindt. Wel van te voren reserveren (telefoon: 928 698-2808)! Ik had het geluk een goede gids te hebben, die alle mooie plekjes aan wist te wijzen, zodat ik met enkele prachtige foto’s huiswaarts keerde. De hele tour duurde een klein uurtje, maar dat is vanwege de stoffige en koude omgeving ook voldoende. Je bent immers wel vijftien meter onder de grond en dat voelt heel onnatuurlijk. Probeer de korte tijd die je hebt in de canyon zoveel mogelijk te benutten om te genieten. Het is zo’n unieke ervaring om in zo’n smalle spleet in de aarde te zijn, waar je de ‘muren’ soms letterlijk op je af ziet komen. Wanden die zoveel verschillende tinten oranje hebben, dat het bijna niet voor te stellen is… Het is voor mij één van de bijzonderste plekken die ik heb bezocht in Arizona! Antelope Canyon is met een huurauto redelijk goed bereikbaar, echter zul je wel een klein stukje over onverharde weg moeten rijden.

gangen1

De Antelope Canyon niet geheel zonder gevaar

Het betreden van een slot canyon is niet geheel zonder gevaar. Aan het begin van de canyon staat een bord met de namen van elf slachtoffers, die omgekomen zijn in 1997 tijdens een ‘flash flood’. Een flash flood is een enorme water- en modderstroom die van het een op het ander moment kan ontstaan na een flink (onweers)bui. Het verraderlijke aan een flash flood is dat dit het gevolg kan zijn van een bui vijf kilometer verderop. Dat betekent dat het kraakhelder kan zijn en toch bestaat er flash flood gevaar. Zeker in een canyon die zich vijftien meter onder de grond bevindt kan dit levensgevaarlijk zijn, juist omdat je het niet ziet aankomen. Dit gebeurde dus in 1997 en sindsdien kun je alleen met een gids naar binnen én zijn de canyons zodanig beveiligd dat er genoeg vluchtmogelijkheden zijn. Toch blijft het verstandig om van te voren het weerbericht te checken en ga nooit op eigen houtje naar binnen. Desondanks heb ik mij geen moment onveilig gevoeld en is het wat mij betreft één van de best bewaarde geheimen van Arizona!


Zelf een auto of camper huren:
 US Travel
Beste reistijd: 
November t/m mei.
Visum: ESTA benodigd
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com