Ga je door Sri Lanka reizen, dan staat Sigiriya vast en zeker ook op je planning. De beroemde rots, die ook wel de naam Lion Rock of leeuwenrots heeft gekregen, staat midden in de jungle en kent een interessante geschiedenis. Tussen 477 en 495 na Chr. stond op de top van deze 200 meter hoge rots namelijk het paleis van de toenmalige koning Kassapa. Volgens vele onderzoekers had koning Kassapa hier vooral veel leuke avontuurtjes met vele vrouwen. Bovenop de leeuwenrots had deze baas zelfs een zwembad laten maken. Deze theorie wordt versterkt door de gerestaureerde muurschilderingen van half blote vrouwen. De Lion Rock staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarbij ook een ontzettend mooi natuurverschijnsel om te zien.

Pidurangala Rock vs Lion Rock beklimmen: wat is leuker?

Wil je Sigiriya bezoeken dan kan je ervoor kiezen om de Lion Rock zelf te beklimmen of te kiezen voor de nabijgelegen Pidurangala Rock. Hieronder lees je over de voor- en nadelen van beide rotsen.

Lion Rock – Leeuwenrots

Wanneer het je interessant lijkt om de overblijfselen van het paleis te zien zoals de muren, de muurschilderingen en de leeuwenpoten onderaan de rots dan is de Lion Rock simpelweg de beste keuze. Hierbij bezoek je ook de omliggende tuinen en grachten vanwaar je een mooi uitzicht hebt op Sigiriya. Bovenop kan je het zwembad en de basis van de muren bekijken. De klim naar boven is 100% veilig met trappen maar met hoogtevrees kan het toch een kleine uitdaging zijn. Het nadeel van de Lion Rock is dat je de rots zelf niet ziet omdat je er bovenop staat, dat het soms heel druk kan zijn en dat de entree €25 is.

Pidurangala Rock

Vanaf de Pidurangala Rock heb je perfect uitzicht op de leeuwenrots, dat zeker met zonsondergang of zonsopkomst heel indrukwekkend is. Je mist wel de overblijfselen van het paleis maar het uitzicht is 10x beter en het is veel minder druk. Het is een klim van 20 a 30 minuten waarbij je het laatste stuk over een paar enorme keien moet klimmen. Niets gevaarlijks of heel moeilijks wanneer je gewoon fit bent. De entree bedraagt slechts €2,50.

Tip: Wil je de zonsopkomst of zonsondergang hier zien? Zorg dan dat je een tuktuk geregeld hebt want in dit gebied lopen veel olifanten. De weg erheen ligt midden in de jungle en het is dus niet veilig om hier in het donker te lopen.

Conclusie

Als je de tijd en het geld hebt dan kan je natuurlijk makkelijk beide rotsen bezoeken en dit is zeker een aanrader nu je er toch bent. Wij hebben zowel de Pidurangala Rock als de Lion Rock beklommen maar als we zouden moeten kiezen dan zouden we voor de Pidurangala Rock gaan. Dit doordat we de overblijfselen minder indrukwekkend vonden dan het uitzicht vanaf Pidurangala Rock.

Één nacht is genoeg in Sigiriya

Wil je Sigiriya bezoeken dan heb je genoeg aan een verblijf van één nacht. Wanneer je aankomt in de ochtend of middag, zou je in het einde van de middag de Lion Rock kunnen bezoeken. Vervolgens ga je vroeg naar bed en zorg je dat je de zonsopkomst bij Pidurangala Rock bent. Daarna kan je op je gemak ontbijten en doorreizen naar je volgende bestemming.

Wil je jezelf eens goed verwennen dan moet je een nachtje boeken in Hotel Sigiriya. De kamers zijn ontzettend mooi maar je komt hier vooral voor de unieke locatie. Vanaf het zwembad kijk je namelijk recht op de Lion Rock! Heb je iets minder budget dan is Sigiri Rock Side een heel fijn guesthouse. Het ligt op maar 700 meter van de Lion Rock en het wordt gerund door een hele lieve familie.

Loop ook even langs Kumara

Heb je ergens op de dag nog wat tijd over? Loop dan even naar het kruispunt ‘hotel junction’. Hier vind je de werkplaats van Kumara, een trotse vakman die souvenirs maakt. Hij doet dit al meer dan 37 jaar en is momenteel zijn zoon het vak aan het leren. Hij maakt gedecoreerde potten, bakjes en boekenleggers van koper. Voor €3 maakt hij ter plaatse een mooie boekenlegger voor je en het is een leuke man om een praatje mee te maken. Daarbij heb je vanaf hier uitzicht over Sigiriya Lake met daarachter de Lion Rock. Vergeet dus niet je camera mee te nemen.