Bezoek de historische stad Anuradhapura in Sri Lanka

Anuradhapura mag niet ontbreken op je reisroute wanneer je iets wil proeven van de rijke geschiedenis van Sri Lanka. Dit was de eerste hoofdstad van Sri Lanka en eeuwenlang bouwden ze hier daarom gigantische stoepa’s, dagoba’s en tempels. Verspreid over een gebied van zo’n 40 vierkante kilometer vind je tegenwoordig nog veel restanten hiervan. Sommige gerenoveerd en andere helemaal vervallen. Anuradhapura is vergelijkbaar met Polonnaruwa dat ook ooit de hoofdstad van Sri Lanka is geweest. Veel reizigers kiezen er daarom voor om slechts één van deze steden te bezoeken. Wat ons betreft is Anuradhapura hierbij zeker de beste keuze omdat je dit makkelijk kan combineren met het mooie Mihintale, de plek waar het Boedhisme in Sri Lanka is begonnen. In dit artikel delen we 5 tips om zoveel mogelijk uit je bezoek aan Anuradhapura en Mihintale te halen.

Tip #1 Vergeet dat fietsen en verken Anuradhapura met een gids

Wanneer je op het internet leest over Anuradhapura dan zal bijna ieder blog je aanraden om Anuradhapura met de fiets te verkennen. Wat ons betreft is dat geen heel strak plan. Naast de hitte en het feit dat de afstanden behoorlijk groot zijn, mis je ook nog eens alle interessante verhalen over de geschiedenis. De informatie op de borden is heel beperkt en juist de geschiedenis van de stad en het boeddhisme maken deze plek zo interessant. Het is daarbij geen enorm interessant gebied om doorheen te fietsen en voor het geld hoef je het ook niet te doen.

Anuradhapura heeft een aantal hele mooie bouwwerken maar het zijn niet de tempels van Angkor in Cambodja of Bagan in Myanmar. Kies dus liever voor een tuktuk chauffeur die veel weet over de geschiedenis en daar graag over vertelt. Dat maakt je bezoek aan Anuradhapura compleet. Qua kosten moet je denken aan 4000 LKR (€20) voor de dagtour bij Anuradhapura en Mihintale. Je kan het beste in je hotel vragen of ze een goede gids kunnen aanbevelen. Geef duidelijk aan dat je wilt leren over de cultuur en geschiedenis want anders krijg je misschien iemand die niets zegt en je alleen naar de bezienswaardigheden brengt.

Tip #2 Draag gepaste kleding en neem sokken mee

Zoals bij het bezoeken van heilige plekken over de hele wereld is het ook hier belangrijk om je gepast te kleden. Dit uit respect voor de cultuur en omdat je anders simpelweg veel complexen niet zal mogen betreden. Gepast kleden wil zeggen dat je schouders en knieën bedekt zijn en dit geldt zowel voor vrouwen als mannen. Mocht je witte kleding bij je hebben, dan zou dit helemaal top zijn want je zal zien dat alle locals ook wit dragen. Wit is de kleur die in het boeddhisme staat voor puurheid en het openstaan om te leren. Bij het betreden van bijna alle complexen, zal je je schoenen of slippers uit moeten doen. De vloer is ontzettend heet door de zon dus een paar sokken komen echt van pas.

Tip #3 Laat je niet beroven door apen

Op een aantal plekken zal je hele families apen tegenkomen. Mochten ze doorhebben dat je eten of drinken bij je hebt, dan kan je erop rekenen dat ze dit van je zullen proberen te stelen. Ook dingen als een zonnebril willen ze nog wel eens stelen dus let altijd extra goed op je spullen als er apen in de buurt zijn en laat nergens iets liggen.

Tip #4 Combineer Anuradhapura met Mihintale

Op een half uurtje rijden van Anuradhapura ligt de heilige bergtop Mihintale. Dit is de plek waar het boeddhisme zijn oorsprong heeft in Sri Lanka en daarom is het een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor boeddhisten in Sri Lanka. Wanneer je op pad gaat een gids, zal je leren over de ontmoeting die hier heeft plaatsgevonden tussen Boeddha en de toenmalige koning Tissa. Het is daarbij ook nog eens een hele mooie plek (de helft van de foto’s uit dit artikel zijn daar geschoten) om te bezoeken door het uitzicht over de jungle, de palmbomen en de 1840 traptreden naar de grote dagoba op de top. In totaal zijn het 1840 traptreden naar de top en op een heldere dag is het heel mooi om hier de zonsondergang te bekijken.

Tip #5 Je hebt genoeg aan één volle dag

Voor een bezoek aan Anuradhapura en Mihintale heb je voldoende aan slechts één volle dag. Qua overnachtingen moet je rekenen op twee nachten omdat je in de ochtend al rond 9:30 op pad gaat en na een dagje tempelhoppen heb je vast geen zin meer hebt om nog verder te reizen.

Onze favoriete adresjes in Anuradhapura

Ben je op zoek naar een leuke homestay om te verblijven in Anuradhapura? Boek dan een paar nachtjes bij Ceylonima Homestay. Deze tip heeft één van onze lezers met ons gedeeld, omdat hij hier zo’n fijn verblijf heeft gehad. De lieve eigenaren doen namelijk ontzettend je best zodat jij een onvergetelijk verblijf zal hebben en ze kunnen onwijs lekker koken. Wil je liever een hotel met een lekker zwembad?  Dan is Hotel Heladiv de beste keuze. Het is heerlijk om een verfrissende duik in het zwembad te nemen nadat je Anuradhapura hebt verkend en er is een chef-kok die heerlijk kan koken. Reis je met een wat kleiner budget dan is Amsterdam Tourist Rest de beste optie in Anuradhapura. De eigenaar is vriendelijk, het ontbijt smaakt goed en de kamers zijn heel netjes met comfortabele bedden.