Niet heel veel mensen weten dat Sri Lanka ooit een Nederlandse kolonie is geweest. In de 17e eeuw bouwden de Nederlandse VOC hun fort in Galle aan de Sri Lankaanse kustlijn. Het was, en is nog steeds, een prachtig groot fort dat later weer is overgenomen door de Britten. Galle fort is aan drie zijden omringd door de oceaan. Tegenwoordig is het fort van binnen omgetoverd tot een leuk stadje met leuke winkeltjes, restaurants een een aantal mooie bezienswaardigheden. Gelukkig heeft Unesco Galle Fort uitgeroepen tot World Heritage Site. Hierdoor moet de oude bouwstijl bewaard blijven en blijven de straatjes zo mooi als ze altijd zijn geweest. Je culturele trip door Sri Lanka is pas compleet wanneer je Galle Fort hebt bezocht!

sri-lanka

Bezienswaardigheden en dingen om te doen in Galle

Galle is maar een klein stadje en dat zorgt ervoor dat er een hele fijne en gemoedelijke sfeer hangt. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar en meer dan twee dagen heb je hier dan ook niet nodig om alles gezien te hebben. Het is wel leuk om een nachtje in de omgeving van Galle te verblijven en zo net wat meer tijd te hebben om in de avond lekker een hapje te eten en vroeg in de ochtend een mooie wandeling te maken. Wat je in ieder geval niet mag missen in Galle, zijn de volgende dingen.

Struin rond door de leuke winkeltjes

Leuke souvenirs koop je in Galle Fort. Door de mooie handgemaakte producten, in combinatie met de oude stijlvolle winkels kan je jezelf er niet van weerhouden om hier iets te kopen. Natuurlijk is het wel zo dat Galle een van de populairdere plekjes in Sri Lanka is en dat je hier niet altijd de beste prijs krijgt.

Toffe shops die een bezoekje waar zijn:

  • Barefoot
  • Orchid House
  • The Three by TPV

bezienswaardigheden

Maak een wandeling langs de monumenten

Galle Fort is eigenlijk één groot monument maar in de stad vind je ook een aantal prachtige oude kerken en museums. Het Maritiem Museum is in 2008 opnieuw geopend na de tsunami van 2004. Galle Fort is niet erg groot en je kan de hele stad makkelijk te voet verkennen.

Een aantal interessante bezienswaardigheden:

  • De Groote Kerk (Church Street)
  • Old Dutch Hospital (Hospital Road)
  • National Maritime Archaeology Museum (Queens Street)
  • All saints church (Church Street)

galle-sri-lanka

Bekijk Galle Fort van hogerop

Klim bovenop de muren van Galle Fort en begin bij de prachtige witte vuurtoren aan de zuidoost kant. Vanaf daar kun je helemaal rond het fort lopen langs de zeezijde. Aan de noordwest kant kom je dan ook de klokkentoren tegen. De vuurtoren en klokkentoren zijn twee iconen van Galle Fort die je niet wilt missen. Een volledig rondje rondom het fort is ongeveer de 4 kilometer.

galle-bezienswaardigheden

Zie de zon ondergaan in de zee

Na zo’n dag lopen is het tijd om te relaxen en te genieten van, wat ons betreft, het mooiste moment van de dag; de zonsondergang. Rond deze tijd komen de locals ook naar de muur waardoor het een gezellige bedoeling is. Kinderen rennen over de muren en er vliegen altijd tientallen vliegers in de lucht. De ijscoman is ook nooit ver te zoeken rond dit tijdstip.

galle

Goede restaurants in Galle Fort

Eten in Sri Lanka is altijd een feest en er is genoeg keuze als het gaat om lekker eten in Galle. Van Sri Lankaans, Turks tot een heel goede burger.

Lucky Fort Restaurant
Sri Lankaans eten en waarschijnlijk ook de beste in Galle Fort. Oh en het is hier nog goedkoop ook!

The original Rocket Burger
Even geen zin in een curry? Ga dan voor een lekkere burger bij Rocket Burger. Dit waren zeker de beste burgers die wij gehad hebben in Sri Lanka.

Chambers Restaurant
Geweldige Turkse of andere Midden-Oosterse gerechten vind je op de menukaart van Cambers. De duurste van de drie, maar zeker niet de minste.

sri lanka food

In Galle Fort verblijven of net erbuiten?

De hotels in het fort van Galle zijn vaak een stukje duurder dan net erbuiten. Je kan Galle bijvoorbeeld makkelijk bezoeken vanaf het nabijgelegen Unawatuna en zo krijg je meer voor minder geld. Je kan vanaf daar een tuktuk of de bus pakken naar Galle en bent er dan binnen 10 mintuten. Maar van de andere kant kan het ook juist leuk zijn om in Galle zelf te verblijven omdat in de avond de meeste mensen weer weg gaan en er een andere sfeer hangt. Het ligt er dus maar net aan wat je voorkeur heeft. Hieronder vind je twee tips voor een goed hotel in de buurt van Unawatuna en in het fort van Galle.


River Park Inn

Onze favoriete accommodatie bij Galle! Perfecte ligging tussen de stad en het strand. Verder is het ontbijt heerlijk, de kamers zijn comfortabel en vooral lieve mensen.

Prijs per overnachting vanaf:
€25 Tweepersoonskamer

Meer informatie


Albert Guest

Deze b&b ligt midden in het historische Galle waardoor de locatie perfect is. De kamers hebben goede airco, een warme douche en zien er altijd super netjes uit.

Prijs per overnachting vanaf:
€30 Tweepersoonskamer

Meer informatie