Mini reisgids met tips voor Arugam Bay in Sri Lanka

Arugam Bay is een laid back surfers dorpje aan de oostkust van Sri Lanka. Van over de hele wereld komen surfers deze kant op voor de perfecte golven. Maar ook als je helemaal niet kan surfen, is Arugam Bay een hele leuke plek om een paar dagen te verblijven. Op het strand zitten gezellige beach bars waar je kan genieten van verse smoothies of een potje volleybal kan spelen. Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is in Arugam Bay, hoe je er komt of wat de beste reistijd is? Hier lees je alles wat je moet weten wanneer je Arugam Bay wil bezoeken.

Hoe kom je in Arugam Bay?

Je kan Arugam Bay het beste bereiken vanuit Ella of Trincomalee. Met de bus is het vanuit Trincomalee zo’n 5 uur en vanaf Ella zo’n 3 uur reizen naar Pottuvil. Vanaf daar is het nog 10 minuten met de tuktuk naar Arugam Bay. De meeste mensen bezoeken Arugam Bay na Ella en reizen vervolgens vanaf Arugam Bay weer door naar Tissa (Yala National Park).

Wat te doen in Arugam Bay?

Arugam Bay ligt net naast een van de grotere natuurgebieden van Sri Lanka. Wanneer je de omgeving van Arugam Bay gaat verkennen, moet je daarom altijd opletten voor wildlife zoals krokodillen en olifanten. Als je niet surft dan heb je aan een dag of twee à drie wel genoeg voor Arugam Bay. De volgende dingen zijn in ieder geval leuk om te doen.

Surfen of surflessen nemen

Kan je niet surfen en heb je het nog nooit geprobeerd dan is dit je kans. Neem een middagje surfles en probeer je evenwicht te houden op de golven. Wie weet ontdek je wel je nieuwe passie. Kan je al surfen dan ga je Arugam Bay helemaal te gek vinden. De meest populaire surfspots zijn Main Point, Whiskey Point en Peanut Farm.

Het viewpoint bij Kudumbigala Monastery

Heb je zin in een avontuurtje? Huur dan een scooter en neem de weg richting het Kudumbigala Monastery. Dit is een klooster midden in het Kumana National Park. Vanaf hier kan je in 10 minuten een rots beklimmen en genieten van een indrukwekkend uitzicht over het nationale park. De weg naar het Kudumbigala Monastery loopt voor een deel door het Kumana National Park dus je hebt kans om onderweg wilde dieren tegen te komen. Dit is niet geheel ongevaarlijk gezien je op de scooter best kwetsbaar bent dus rij niet te snel en let goed op. Wil je het Kudumbigala Monastery bezoeken maar niet op de scooter rijden dan kan je ook een tuktuk nemen.

Op zoek naar leuke winkeltjes

In Arugam Bay zitten een aantal hele leuke winkeltjes waar ze kleding en souvenirs verkopen. Wanneer je in de avond door de hoofdstraat loopt, kom je er genoeg tegen. Onze favoriete winkeltjes zijn Stick No Bills en Living the Dreams. Bij die eerste kan je retro kaarten en posters van Sri Lanka kopen. Leuk voor in huis! Bij Living the Dreams hebben ze een boel leuke sieraden en kleding. Deze openluchtwinkel vind je in het restaurant Karma Gardens.

Beach days 

Een dagje chillen op het stand hoort er natuurlijk ook bij. Afhankelijk van het seizoen, kan je niet overal zwemmen in Arugam Bay. Helemaal rechts is wel altijd een deel waar de golven klein zijn en waar je veilig kan zwemmen. Daarnaast is het ook gewoon fijn om een bedje te huren, te genieten van lekker eten en af en toe wat te volleyballen. Ga je wat eten bij Upali Beach Resort dan kan je vanuit je bedje de surfers bekijken bij Main Point. 

Lagoon Safari

Een populaire activiteit in Arugam Bay is de Lagoon Safari. Hierbij ga je met een bootje de lagoon op om op zoek te gaan naar wildlife. Wij hebben dit zelf niet gedaan maar het blijkt leuk als je nog geen echte safari hebt gedaan in Sri Lanka. Je ziet veel verschillende soorten vogels, apen, krokodillen en olifanten.

Elephant Rock beklimmen

Naast Peanut Farm Beach ligt de Elephant Rock. Een berg rotsen vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de kustlijn van Arugam Bay. Je klimt er zo naar boven en zeker met zonsondergang is het uitzicht heel gaaf. Zorg wel dat je voor het donker weer weg bent want in dit gebied leven veel krokodillen.

Uitgaan 

In het hoogseizoen is er altijd wel ergens een leuk feestje te vinden op het strand. Op vrijdag is er vaak iets te doen bij Whiskey Point en op zaterdag is het bij Mambo altijd raak. 

Beste reistijd voor Arugam Bay?

Het hoogseizoen loopt van juni tot september. De golven zijn dan perfect voor surfers, er zijn leuke feestjes en alle winkels en restaurants zijn geopend. Buiten deze maanden om kan je Arugam Bay zeker ook bezoeken en is alles juist een stukje goedkoper. Alleen in november, december en januari zijn de meeste winkels en restaurants gesloten en kan je Arugam Bay beter vermijden door het slechte weer.

Onze favoriete adresjes in Arugam Bay

Op een toplocatie, midden in Arugam Bay, ligt The Spice Trail. Dit hotel is een van de beste adresjes om te verblijven en dat komt mede door het fijne zwembad en de rust. Ondanks dat het super centraal ligt, ervaar je alle rust in het hotel. Je verblijft in een prachtig huisje dat stijlvol is ingericht. Een andere leuke optie in Arugam Bay is Forcus Cabanas. Vanaf dit hotel sta je binnen een paar tellen op het strand. Ideaal! De beste lowbudget optie in Arugam Bay is Tropicana Home Stay. Dit kleine paradijsje wordt gerund door een super lieve familie die je direct thuis laten voelen.