10 Tips voor de treinreis van Kandy naar Ella + alle info

De treinreis van Kandy naar Ella is één van de allermooiste treinreizen ter wereld. Deze rit duurt zo’n 7 uur en neemt je mee langs groene heuvels met theeplantages, watervallen en de meest indrukwekkende uitzichten. De authentieke Sri Lankaanse trein gaat lekker sloom en stopt tientallen keren bij kleine bergdorpjes. De deuren en veel van de ramen staan de gehele rit open en wanneer het lekker weer is, is het fantastisch om in de deuropening te zitten om van het uitzicht te genieten. Kortom, de treinreis van Kandy naar Ella is iets wat je niet mag missen wanneer je door Sri Lanka reist. Om zoveel mogelijk uit deze ervaring te halen, delen we hier 10 handige tips en alle algemene informatie die je moet weten over de treintickets.

De verschillende klasse in Sri Lanka

Op je geld hoef je niet te letten wanneer je de treinreis van Kandy naar Ella wil maken. De duurste tickets zijn namelijk nooit meer dan €6 per persoon. Je hebt in Sri Lanka 4 verschillende klasse om uit te kiezen:

  • 3e klas: Harde bankjes – ventilatoren – open ramen en deuren – vaak volgepropt met mensen
  • 2e klas: Prima stoelen – ventilatoren – open ramen en deuren
  • 2e klas reserved seat: Precies hetzelfde als de 2e klas maar dan met gereserveerde stoelen. Het enige verschil is dat de deuren hier niet open zijn. Je raam kan wel open.
  • 1e klas: Fijne stoelen – airconditioning – tv – gesloten ramen en deuren

De 1e klas en 2e klas reserved seat zijn het populairst. Dit omdat je dan heel de reis zeker bent van een stoel. Wanneer je gewoon 2e klas zit en even een rondje wil doen door de trein of in de deuropening wil zitten, ben je natuurlijk je stoel kwijt wanneer het druk is.

Tip: De 1e klas en 2e klas reserved seat zijn afgesloten van de 2e klas en 3e klas. Je kan dus niet even op en neer lopen naar de 2e en 3e klas om in de deuropening te zitten. Wil je uit de trein hangen dan moet je dus bij de 2e en 3e klas zijn. Als je daar niet zit, kan je op een station even uitstappen en bij de 2e of 3e klas instappen. Gezien de trein bijna elke kwartier stopt, kan je dus ook zo weer terug naar je eigen coupé.

Hoe kan je treintickets reserveren in Sri Lanka?

Het kan nogal een uitdaging zijn om de 1e klas en 2e klas reserved seat tickets te reserveren voor de treinreis van Kandy naar Ella. In totaal zijn dit meestal maar 3 coupés. Lukt het niet om tickets te reserveren, maak je dan niet druk want je kan altijd op de dag zelf een 2e klas ticket kopen. Deze zijn nooit uitverkocht maar je bent dan niet zeker van een zitplek. Echter komt er vroeg of laat altijd wel ergens een plekje vrij omdat veel locals maar een stukje met de trein meegaan. Wil je toch graag een 1e klas of 2e klas reserved seat ticket bemachtigen dan kan je de volgende manieren proberen.

Reserveer bij een treinstation

Ga naar een van de onderstaande treinstations en koop je treinticket maximaal 30 dagen van te voren.

Aluthgama, Anuradhapura, Badulla, Bandarawela, Batticaloa, China Bay, Colombo Fort, Diyathalawa, Ella, Galle, Gal Oya, Gampaha, Haputale, Hatton, Hikkaduwa, Hingurakgoda, Jaffna, Kalutara South, Kandy, Kantale, Kilinochchi, Kurunegala, Matara, Nanu Oya, Nawalapitiya, Pallai, Peradeniya, Polgahawela, Polonnaruwa, Thabalagamuwa, Trincomalee, Valaichchenai, Vavuniya, Welikanda of Wellawatte.

Online reserveren

Het is tegenwoordig mogelijk om online je treintickets te reserveren. De kosten zijn dan wel 3x zo hoog maar het kan wel fijn zijn om zeker een zitplek te hebben. Via www.visitsrilankatours.co.uk kan je online reserveren.

Vertrektijden? Wil je weten wat de vertrektijden zijn? Check dan deze website. Het is niet ongebruikelijk dat de trein in Sri Lanka vertraging heeft. Soms zelfs enkele uren. Op het station kan je vragen wanneer ze de trein verwachten maar bij vertraging weten ze eigenlijk nooit het antwoord hierop. Ze zullen je gewoon maar wat vertellen om je gerust stellen dus baal er niet van als deze info niet klopt.

Handige tips voor de treinreis van Kandy naar Ella

Gezien het een behoorlijk lange rit is, is het fijn om van te voren te weten wat je allemaal kan verwachten en waar je rekening mee moet houden. Met onderstaande tips, zal je geen vervelende verrassingen krijgen en overal op zijn voorbereid. Behalve op die kakkerlak in de hoek dan, die moet je gewoon accepteren in welke klasse je ook zit.

Bewaar je treinticket goed

Wanneer je in Ella het station wil verlaten, moet je jouw treinticket laten zien. Gooi deze dus niet weg!

Neem wc papier mee

Het toilet in de trein is zoals je dat verwacht in een trein in Sri Lanka; smerig en zonder wc papier. Naast dat gat in de grond staat er hier en daar ook een westers toilet maar de kans is groot dat het makkelijker is om dat gat te gebruiken gezien je niet op dat westers toilet wil zitten.

Stap een station eerder op en probeer de weekenden te vermijden

Heb je geen 1e klas of 2e klas reserved seat ticket? Dan is het slim om de weekenden te vermijden en een station eerder op te stappen en zo de kans op een zitplaats te vergroten. Voor het station van Kandy vind je het station Peradeniya dat je makkelijk met de tuktuk kan bereiken. Omdat de meeste toeristen opstappen in Kandy en omdat veel locals in Kandy uitstappen, heb je zo best een goede kans om al meteen in Kandy een stoel te bemachtigen.

Je kan een tussenstop maken

De gehele rit duurt dus zo’n 7 uur. Dat klinkt enorm lang maar omdat het zo’n gave ervaring is, voelt het niet zo. Wil je toch graag de rit opsplitsen en heb je genoeg tijd? Dan kan je een tussenstop maken. Populaire tussenstops zijn Nuwara Eliya en Adam’s Peak. Nuwara Eliya is een relax stadje met een prachtige omgeving vol met theeplantages. Adam’s Peak is de meest geliefde berg in Sri Lanka door zowel boeddhisten, hindoes als christenen. Volgens de christenen is dit namelijk de berg waar Adam zijn eerste voet op aarde zette, volgens de boeddhisten is Sri Pada (andere naam voor Adam’s Peak) de eerste plek waar Boeddha voet aan grond zette in Sri Lanka en volgens de hindoes geldt dit hetzelfde voor god Shiva. Het is een pittige klim met 5500 traptreden (2,5 tot 4 uur) maar de zonsopkomst is er dan ook wel echt briljant. Klik op de links hieronder om meer te lezen over Nuwara Eliya of Adam’s Peak.

Koop broodjes en drinken op het station in Kandy

In de trein worden wel wat hapjes verkocht maar deze zijn nog niet bijna zo lekker als de broodjes die je kan kopen op het station van Kandy. Op het 1e peron vind je aan de rechterkant een kleine bakkerij. Hier verkopen ze heerlijke gevulde broodjes die je zeker een paar moet kopen zodat je onderweg geen honger krijgt. Vergeet ook niet om genoeg water mee te nemen want sommige van deze broodjes kunnen lekker pittig zijn.

Ga aan de juiste kant zitten

Als je de keuze hebt om een plek te kiezen dan wil je natuurlijk aan de kant zitten met het beste uitzicht. Van Kandy naar Nuwara Eliya (station Nanu Oya) is dat aan de rechterkant en van Nuwara Eliya naar Ella is dat aan de linkerkant.

Neem warme kleren mee

Deze treinreis gaat door de bergen en het weer kan hier plots omslaan. Het ene moment is het lekker weer en het volgende moment is het koud en mistig. Omdat de deuren en ramen openstaan, waait het in de trein en kan het stevig afkoelen. Neem dus een vestje en lange broek mee voor de zekerheid.

Drink een chai tea onderweg

In de trein, vaak vooraan bij de 2e klas, is een coupé met een kleine bar. Hier schenken ze heerlijke chai tea die je zeker even moet proberen terwijl je geniet van het uitzicht.

Let goed op wanneer je uit de trein hangt

Een vrij logische tip maar zeker niet onbelangrijk. Pas op wanneer je uit de trein hangt, je hoofd door het raam steekt of met je benen uit de trein in de deuropening zit. Onderweg staan er langs het spoor veel palen met borden, je komt door tunnels en overal groeien planten die je lelijk kunnen snijden.

Check wanneer je eruit moet

Via de app maps.me kan je de kaart van Sri Lanka downloaden en offline navigeren. Ze roepen in de trein niet in het Engels om welk station je bent dus dit kan je op deze manier zelf in de gaten houden.

Feedback? Natuurlijk kan het voorkomen dat het ticketsysteem of iets anders van deze treinreis in de loop van de tijd niet meer hetzelfde is als hierboven beschreven. Mocht je na de treinreis merken dat er iets uit dit artikel niet meer klopt, dan horen wij het graag zodat we het kunnen aanpassen. Je kan ons dan mailen op info@reisjunk.nl. Thanks!

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Ella

Eenmaal aangekomen in Ella, start het volgende avontuur. Ella is misschien wel ons favoriete plekje in heel Sri Lanka door de fijne sfeer en prachtige omgeving. Wij zijn er in de afgelopen jaren dan ook al drie keer geweest. Benieuwd naar wat je allemaal niet mag missen in Ella? Check dan ook onze tips voor Ella!