Wahiba Sands: Bijzonder overnachten in de woestijn van Oman

Denk je aan Oman dan denk je aan de woestijn. Van eindeloze zandvlaktes waar bijna niets groeit tot enorme zandduinen die een eindeloze zee van zand vormen. Maar liefst 70% van Oman bestaat uit woestijn. Bij een reis door Oman hoort dan ook altijd een overnachting in de woestijn. Wij delen onze tips voor Wahiba Sands, het mooiste stukje woestijn van Oman. Bekijk de heldere sterrenhemel, maak een ritje op een kameel, bekijk de zonsondergang of scheur over de duinen met een 4×4!

Dune bashing door de woestijn

In de woestijn kan je ervoor kiezen om een ritje te maken op een kameel of voor dune bashing te gaan. Dat laatste is iets wat je wat ons betreft zeker niet mag missen want wat is het gaaf om met een 4×4 over de gigantische zandduinen te scheuren. Het is niet slim om dit met je eigen huurauto te doen omdat deze niet verzekerd is en omdat je waarschijnlijk weinig ervaring hiermee hebt. In je kamp regel je daarom dat een ervaren chauffeur je oppikt aan het einde van de middag. Deze mannen laten maar al te graag hun skills zien en surfen letterlijk met hun ruige 4×4’s over de oranje golven van zand. Een achtbaan is er niets bij en ondertussen kan je genieten van de mooiste uitzichten. Net voor zonsondergang stop je bovenop een hoge zandduin om daar de zonsondergang te bekijken. Wat een avontuur! Voor zo’n 1,5 uur dune bashing betaal je per auto (maximaal 4 personen) omgerekend €58.

Hoe kom je bij je kamp in Wahiba Sands?

Vrijwel alle kampen liggen vanaf de verharde weg in het dorpje Al Wasil zo’n 15 tot 30 kilometer dieper de woestijn in. Richting de kampen liggen wel een soort wegen die zijn ontstaan doordat er vaak auto’s rijden. De wegen zijn simpelweg vlakke banen van los zand tussen de zandduinen en daarom heb je een 4×4 nodig om zelfstandig bij je kamp te komen. Er zijn zo’n vijf verschillende van dit soort wegen die allemaal vanaf de verharde weg in een rechte lijn de woestijn in lopen. Wanneer je de bordjes naar je kamp volgt en eenmaal op de juiste weg zit, kan je dus niet verdwalen in de woestijn. Heb je geen 4×4 dan moet je van te voren een pick-up regelen via je kamp. Omdat de kampen best ver de woestijn in liggen, is dit soms best prijzig. In ons geval zou het €60 kosten inclusief drop-off de volgende ochtend. Uiteindelijk hebben wij er toch voor gekozen om een 4×4 te huren in Oman en zijn we zelf naar ons kamp gereden wat een hele toffe ervaring was. Met een lekker muziekje op scheurde we over de zandweg waarbij je het gevoel hebt over glad ijs te rijden en onderweg kwamen we vele kamelen tegen.

Kiezen tussen de verschillende kampen in de woestijn

In de Wahiba Sands woestijn vind je meer dan 15 verschillende kampen om uit te kiezen. Van hele kleine en eenvoudige kampen tot enorm luxe kampen. Per nacht betaal je al snel zo’n €130 of meer voor een overnachting in de woestijn. Wij verbleven in het kamp Sama al Wasil, een mooie middenweg tussen basic en luxe maar waar we niets te kort zijn gekomen! Het ligt aan een enorm zandduin die je kan beklimmen en er is een heerlijk diner- en ontbijtbuffer inbegrepen bij de prijs. Het is heel makkelijk te vinden door de borden die overal staan en bij aankomst kan je gelijk het dune bashing regelen voor die namiddag. Van andere reizigers hebben we ook hele goede verhalen gehoord over het luxe Desert Nights Camp en het kleinschalige Desert Retreat Camp maar beide waren toen al maanden van te voren volgeboekt.