Tips voor Nizwa en de authentieke geitenmarkt in Oman

De geitenmarkt in Nizwa is een spektakel dat je niet mag missen tijdens je rondreis door Oman. Handelaren en kopers komen elke vrijdag naar Nizwa om de beste geiten te kopen of verkopen. De mannen en vrouwen komen allemaal traditioneel gekleed en aan de verschillende kleuren gewaden, kan je zien uit welke regio van Oman ze komen. De geitenmarkt wordt alleen op vrijdagochtend gehouden en daarom moet je je reis zo plannen dat je in Nizwa bent op vrijdag. Dat is misschien wat lastig maar het is zeker de moeite waard!

Een authentieke beleving maar tegelijkertijd ook hartverscheurend

Om 06:45 is het nog lekker rustig en de sfeer gemoedelijk maar zodra het startsein om 07:00 wordt gegeven is het is één grote chaos. Er staan een paar honderd man om het ronde plateau en de verkopers lopen hier met hun geiten omheen zodat iedereen ze goed kan zien. Bij interesse worden de geiten van top tot teen bekeken en zelfs een inspectie van het gebit wordt niet overgeslagen. Je hoort mensen schreeuwen en fel onderhandelen over prijzen maar wat je constant hoort is het mekkeren van de geiten die vaak weinig zin hebben om de soort van modeshow rond het plateau te lopen. De hele beleving is ontzettend indrukwekkend en als reiziger sta je hier middenin. Voor de geiten is het vooral erg stressvol en dat is soms pijnlijk om te zien. Toch is het iets wat je moet meemaken want een authentiekere ervaring van de cultuur in Oman ga je niet snel vinden.

Tip: De geitenmarkt in Nizwa start tegenwoordig om 07:00 en niet meer om 06:00 zoals nog op sommige websites staat. Zorg dat je er wat eerder bent zodat je een goed plekje kan vinden op het plateau vanwaar je meer zicht hebt.

Andere leuke tips voor in en rond Nizwa

Heb je nog meer tijd in Nizwa dan zijn er in de stad zelf en in de omgeving meer leuke dingen te doen.

Nizwa Fort

In vrijwel alle oude steden van Oman vind je een fort of een kasteel en zo ook in Nizwa. Het fort in Nizwa is een van de oudste in Oman en is gebouwd in 1650. Het fort is op ingenieuze manier gebouwd met allerlei slimme trucs om vijanden buiten de deur te houden en een aanval te kunnen weerstaan. De entree is omgerekend zo’n €12,50 en wij vonden dit prijzig omdat onderstaande plekken net zo mooi zijn maar slechts €1,20 entree kosten. Helaas krijg je ook alleen een folder mee met informatie over het fort en staan er geen borden in tegenstelling tot andere forten. Nog steeds is het een erg indrukwekkend gebouw om doorheen te lopen.

Tip: Zin in een lekker bakje koffie? Loop dan even binnen bij Anat Cafe. Dit gezellige koffietentje zit op een hele mooie plek en is de moeite waard om even langs te lopen.

Bahla Fort en het Jibreen Castle

Het Bahla fort ligt midden tussen de dadelpalmen en is het grootste fort van Oman waardoor je er makkelijk kan verdwalen. Niet voor niets staat het al tientallen jaren op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Het nabijgelegen Jibreen Castle is een kasteel waar de sultan ooit gewoond heeft. Later werd het kasteel gebruikt als verdediging van de stad waardoor het ook de naam Fort Jibreen heeft. Bij de entreeprijs zit een audiotour inbegrepen die je meeneemt naar verschillende ruimtes in het kasteel en iedere ruimte heeft weer een ander verhaal. Zo leer je veel over de geschiedenis van het kasteel. Er staan ook nog spullen uit de tijd dat het kasteel in gebruik was dus je krijgt een goede indruk van hoe men hier leefde. Neem eigen oordopjes mee want zo kan je het een stuk beter verstaan.

Tip: Deze twee bezienswaardigheden liggen bij elkaar in de buurt op zo’n 40 minuten rijden van Nizwa. Op vrijdag zijn ze eerder gesloten, namelijk al om 11:00. Ze liggen op de weg van of naar Jebel Shams dus je kan ze ook meepakken wanneer je hierheen gaat tijdens je reis.

De souks van Nizwa bezoeken

Direct naast de geitenmarkt vind je de souks waar allerlei lokale producten te koop zijn. Er is een souk speciaal voor dadels maar ook voor vlees, groenten, huisdieren en zelfs voor geweren en dolken die als decoratie worden gebruikt. Na de geitenmarkt kan je dus direct doorlopen en hier wat lekker verse producten of een souvenir scoren.

Tip: verblijf bij Antique Inn of Heritage Inn Nizwa

Omdat de geitenmarkt al zo vroeg start, is het een aanrader om de nacht ervoor in Nizwa te verblijven. De meeste accommodaties in Nizwa zijn guesthouses waar je in een traditionele kamer slaapt die vaak gezellig is aangekleed. Één van de beste adresjes om te verblijven is Antique Inn. Dit prachtige hotel ligt midden in het centrum van Nizwa dus de locatie kan haast niet beter. Er is een groot zwembad en het is heerlijk om hier een verfrissende duik te nemen nadat je de geitenmarkt hebt bezocht. In de ochtend krijg je een heerlijk ontbijt dat is inbegrepen in de prijs. Is Antique Inn volgeboekt? Dan is het nabijgelegen Nizwa Heritage Inn een aanrader. Ook dit is een prachtig hotel, helemaal in traditionele stijl en daardoor voelt een verblijf hier heel authentiek aan. Hoewel Nizwa een behoorlijke stad is, zijn er toch maar weinig goede accommodaties te vinden dus wanneer je bij een van deze twee wil verblijven, is het aan te raden om dit op tijd te boeken.