Reizen in Oman: 10 praktische tips en handige weetjes

Reizen in Oman is een hele belevenis en het is zeker geen standaard reisbestemming. Je kunt in een korte tijd ontzettend veel diverse dingen zien en meemaken. Oman is een ontzettend modern land maar heeft ook echt zijn cultuur weten te behouden. Zo loopt de bevolking grotendeels in traditionele kleding en op de geitenmarkt in Nizwa voelt het alsof je tientallen jaren terug de tijd in gaat. Naast dat Oman een hele interessante cultuur heeft, vind je er ook prachtige berglandschappen, paradijselijke wadi’s en uitgestrekte woestijnen. Ben je enthousiast geworden? Check dan eerst deze 10 dingen die je moet weten voordat je in het vliegtuig springt! 

#1 Check of je een visum nodig hebt

Reis je als Nederlander of Belg naar Oman en blijf je minder dan 14 dagen in het land? Dan heb je geen visum nodig. Wil je langer in Oman verblijven dan moet je een visum aanvragen. Het aanvragen is heel gemakkelijk en doe je via de officiële website. Je krijgt je e-visum vrijwel altijd binnen 24 uur in je mailbox. Bij het inchecken op de luchthaven moet je dit e-visum laten zien dus zorg dat je hem bij de hand hebt.

#2  De zomers zijn extreem heet in Oman

In de zomermaanden is het extreem warm in Oman met temperaturen vaak boven de 40 graden. In de woestijn kan het dan soms zelfs oplopen tot 50 graden. Tenzij je van extreme hitte houdt, is het dus beter om de zomermaanden te vermijden. De beste tijd om Oman te bezoeken is van oktober t/m april. December en januari zijn het koelst met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. In oktober en april is het een stuk warmer en ligt de gemiddelde temperatuur rond de 32 graden. 

#3 Oman behoort tot één van de veiligste landen ter wereld

In tegenstelling tot veel andere landen in de regio is Oman een ontzettend veilig en stabiel land. Voordat we naar Oman vertrokken, wisten we al dat Oman een veilig land was maar dat het zó extreem veilig was, kwamen we pas achter tijdens onze reis. Zo kwamen wij midden in de nacht aan in onze B&B in Muscat en waren alle deuren van het huis open. We konden zo naar onze kamer lopen. De volgende dag vertelde de eigenaar dat mensen in Oman bijna nooit de deuren van hun huis en auto op slot doen. Er is namelijk vrijwel geen criminaliteit.

Tip: Wil je onze tips delen met internationale reizigers? Bekijk dan al onze tips voor Oman in het Engels.

#4 Vrijdag is een rustdag

Voor moslims is vrijdag een rustdag. Houd er daarom rekening mee dat veel openingstijden van bezienswaardigheden op vrijdag kunnen afwijken of dat ze zelfs gesloten kunnen zijn. De meeste bezienswaardigheden sluiten op vrijdag rond 11:00.

#5 Kleed je gepast

Oman is een islamitisch land waar bijna alle locals traditionele kleding dragen. Dit betekent dat mannen in een kaftan lopen (lang wit gewaad) en een tulband dragen. Vrouwen zijn meestal volledig bedekt met een hoofddoek of boerka. Uit respect voor de cultuur is het niet heel gepast om als vrouw in een hempje en korte broek te lopen. Kleed je daarom tot over je knieën en schouders en draag niet al te strakke kleding. Bezoek je een moskee? Dan moet je als vrouw een hoofddoek op en als man een lange broek aan. Oman is erg modern en je zal niet snel last hebben van mannen wanneer je dit niet doet maar uit respect is het wel zo gepast om je netjes te kleden. De enige uitzondering hierop zijn enkele wadi’s wanneer er geen locals zijn. Neem wel altijd iets mee om je te bedekken als het alsnog nodig is.

#6 Oman is nog niet ontdekt door de massa

Het is geen geheim dat in de laatste jaren het toerisme in veel landen heel hard gestegen is. Ook in Oman neemt het toerisme toe maar het is nog lang niet ontdekt door de massa zoals veel andere landen. Wij waren in januari in Oman en hoefde toen de meeste bezienswaardigheden delen met maar een handje vol andere reizigers.

#7 Vermijd de ramadan

Tijdens de ramadan zijn veel restaurants overdag gesloten en is het erg rustig op straat. Ook is het niet erg gepast om overdag in het openbaar te eten of drinken tijdens de ramadan. De openingstijden van bezienswaardigheden kunnen zijn aangepast en sommige bezienswaardigheden kunnen zelfs gesloten zijn. We raden je daarom aan om buiten de ramadan naar Oman te reizen.

#8 Je hebt een wereldstekker nodig in Oman

Vergeet niet om één of meerdere wereldstekkers mee te nemen want de stopcontacten zijn net even wat anders in Oman. Sommige hotels hebben in hun kamers wereldstekkers liggen maar het is toch slim om voor de zekerheid er zelf ook één of meerdere mee te nemen zodat je altijd je telefoon en camera kan opladen.

Tip: Je kunt voorafgaand aan je reis een eSim voor Oman kopen. Deze digitale simkaart activeer je net voor vertrek en vervolgens kun je gelijk bij aankomst al gebruikmaken van mobiel internet in Oman.

#9 Veel bezienswaardigheden zijn gratis

Oman is helaas geen goedkope reisbestemming maar gelukkig zijn veel bezienswaardigheden gratis. Dat scheelt enorm veel geld. Je hoeft bijvoorbeeld geen entree te betalen voor de Sultan Qaboes-moskee, Wadi Shab of Bimmah Sinkhole. Je moet wel entree betalen om de Jibreen Castle, Fort Bahla en Nizwa Fort te bezoeken. De entree prijzen liggen hiervoor allemaal rond de €10 per persoon.

#10 Een huurauto is ideaal in Oman

De perfecte manier om Oman te verkennen is met een huurauto. Het openbaar vervoer is namelijk erg beperkt en een auto met privé chauffeur maakt je reis al snel heel duur. De wegen zijn ontzettend goed, tussen de bestemmingen door zijn veel mooie stops en je rijdt door prachtige berg- en woestijnlandschappen. Je zit nooit heel lang in de auto want de afstanden zijn niet heel groot. Ideaal voor een roadtrip dus! Met onze reisroute voor Oman zie je in zo’n 9 dagen de mooiste plekken van het land. Lees vooraf ook even onze tips voor een auto huren en rijden in Oman zodat je goed voorbereid op pad gaat.