Wadi Shab in Oman: Zwemmen in een wadi met turquoise poelen

Wadi Shab is één van de hoogtepunten van je reis door Oman. Tussen een kloof van oranje rotsen vind je een oase met palmbomen, turquoise poelen en een verborgen grot met daarin een waterval. Wadi Shab is de perfecte plek om een ochtend of middag verkoeling te zoeken en te genieten van al het moois dat deze plek te bieden heeft. Er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om vooraf te weten en daarom delen wij hier onze tips voor een bezoek aan Wadi Shab.

Hoe ziet de hike door Wadi Shab eruit?

Vanaf de parkeerplaats moet je eerst met een bootje naar de overkant van de river want daar start de wandeling door de canyon. Deze bootjes varen tussen 08:00 en 17:00 en voor dit tochtje van nog geen één minuut betaal je 1 Omaanse riel (zo’n €2,30). Daarentegen betaal je verder geen entree voor Wadi Shab. Hierna is het ongeveer 40 minuten lopen tot de eerste poel waarin je mag zwemmen. De poelen die je eerder tegenkomt mag je namelijk niet in zwemmen. Het eerste stuk van de wandeling oogt wat rommelig met wat onafgemaakte bouwwerken en buizen die op de grond liggen. Gelukkig maken deze al snel plaats voor de meest indrukwekkende uitzichten door de kloof van Wadi Shab en de turquoise poelen met bananenbomen. Het is geen moeilijke wandeling en je hoeft niet te klimmen maar is toch het fijn om dichte schoenen te dragen.

Zwemmen naar de verborgen grot en waterval

Eenmaal aangekomen bij de poelen waarin je wel mag zwemmen kan je eerst langs de zijkanten lopen om de poelen van bovenaf te bekijken. In totaal zijn er 3 poelen van zo’n 30 meter waar je doorheen moet zwemmen om bij de grot te komen. Tussendoor zijn er ondiepe stukken waar je kunt rusten. Achter de derde poel vind je een hele smalle doorgang met daarachter de verborgen grot en waterval. Dit is het mooiste plekje van heel Wadi Shab! Je moet er wel rekening mee houden dat het water hier diep is waardoor je nergens kunt staan en je je bijna nergens kunt vasthouden aan de wanden. Zolang je in de grot bent, zal je dus moeten zwemmen. Zorg dat je goed kunt zwemmen en ga op tijd weer terug als je geen plekje kan vinden waar je uit kan rusten. Van de eerste poel naar de grot en terug kost je ongeveer 45 tot 60 minuten wanneer je het op je gemakt doet en wat pauzes neemt.

Wat moet je meenemen naar Wadi Shab?

Waterschoenen: De ondiepe stukken bestaan uit glibberige rotsen en paden met steentjes. Waterschoenen maken het een stuk makkelijker en minder pijnlijk!

Drybag: Er zijn geen kluisjes of kleedhokjes dus je laat al je spullen achter wanneer je het water in gaat. Als je een camera, telefoon of portemonnee mee hebt dan kan het fijn zijn om een drybag mee te nemen zodat je deze tijdens het zwemmen bij je hebt. Deze is trouwens ook heel fijn om mee te nemen op andere reizen met boottripjes of een stranddagje. 

Zwemkleding: Voor vrouwen is het gepast om je bedekt te kleden al zie je hier ook veel vrouwen in bikini. Het is een beetje afhankelijk van of er ook locals zijn of niet. Bij ons waren er geen locals en was een bikini prima. Wel hadden we een jurkje en bedekkende kleding bij voor het geval er toch locals kwamen.

Snacks en drinken: Al met al ben je al snel 4 tot 5 uur zoet in Wadi Shab dus neem genoeg eten en drinken mee. Er is niets te koop nadat je aan de wandeling bent begonnen.

Geld: Voor de boot betaal je per persoon 1 Omaanse riel (zo’n €2,30).

Handdoek: In de winter is het water best koud en is het fijn om daarna af te kunnen drogen. Daarbij zijn er ook genoeg plekjes om lekker in de zon te zitten.

Wat is de beste reistijd voor Wadi Shab?

Oman is eigenlijk één grote woestijn en daarom zijn de wintermaanden tussen november en maart het beste om Oman en dus ook Wadi Shab te bezoeken. Daarnaast is het slim om Wadi Shab in de ochtend te bezoeken zodat je alle tijd hebt om zo lang te blijven als je wil en omdat het dan minder druk is. Probeer ook het weekend (vrijdag & zaterdag) te vermijden omdat het dan een stuk drukker kan zijn. 

Wat is een fijne uitvalsbasis voor Wadi Shab?

Wadi Shab ligt precies in het midden tussen de hoofdstad Muscat en Ras Al Jinz waar je schildpadden kan spotten. Vanuit beide plekken is het zo’n 2 uur rijden naar Wadi Shab. Je kan in één dag van Ras Al Jinz naar Muscat rijden of andersom en onderweg Wadi Shab bezoeken. Je moet dan wel vroeg in de ochtend vertrekken. Wil je het liever rustiger aan doen en in de buurt van Wadi Shab verblijven dan kan je er ook voor kiezen om in het Wadi Shab Resort te verblijven. Dit is het enige hotel dat bij Wadi Shab in de buurt ligt.