Tips voor een auto huren in Oman

De perfecte manier om Oman te verkennen is met een huurauto. Dit komt omdat het openbaar vervoer in Oman erg beperkt is en een privé chauffeur je reis ontzettend duur maakt. Tel daarbij op dat autorijden in Oman erg makkelijk is en dat je veel mooie stops op de route hebt. De maximale snelheid is 120 km/u en de afstanden zijn nooit heel lang dus je bent lekker vlug op je volgende bestemming. Ideaal dus! Onderweg rijd je door de meest mooie berglandschappen en je kan er zelfs voor kiezen om een stukje de woestijn in te rijden. Wij hebben een hele mooie roadtrip door Oman gemaakt en in dit artikel lees je al onze tips en ervaringen voor een auto huren in Oman.

Is autorijden in Oman veilig?

Volmondig ja! Wij hebben al in heel wat verschillende landen autogereden en Oman was verreweg het meest makkelijke land om te rijden. Alle grote wegen zijn geasfalteerde en super goed onderhouden. De snelweg heeft vaak drie of vier banen terwijl er meestal slechts een paar auto’s rijden. Het is dus nooit druk qua verkeer en mensen rijden hartstikke netjes in Oman. Asociaal rijgedrag is dan ook echt not done. Het grootste gevaar aan autorijden in Oman zijn geiten en kamelen die hier en daar de snelweg oversteken. Wanneer je geiten of kamelen dicht bij de snelweg ziet staan of ze ziet oversteken, zet dan je gevaren lichten aan en rem goed af. In de paniek kunnen ze soms ineens de weg op rennen.

Verkeersregels in Oman

Een van de redenen waarom mensen in Oman zo netjes rijden is omdat er héél véél controle is. Op de snelweg staat er letterlijk na iedere paar kilometer een flitspaal en ook bij ieder stoplicht is er een te vinden. Je kan niet anders dan je aan de snelheid houden en keurig te wachten als het stoplicht op oranje springt. De maximale snelheid staat altijd duidelijk aangegeven en op de snelweg is dit vaak 100- of 120 km/u. Er zijn geen bijzondere verkeersregels om rekening mee te houden in Oman. De verkeersregels die er zijn, komen overeen met de verkeersregels in Nederland.

Goed om te weten: Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig in Oman

Heb je een 4×4 nodig in Oman?

Een 4×4 is niet essentieel maar wel erg handig in Oman. Zoals we hierboven al beschreven bestaat een heel groot deel van de wegen uit goed geasfalteerde snelweg en daar heb je natuurlijk geen 4×4 voor nodig. Wil je het avontuur opzoeken en off road rijden in de bergen en in de woestijn? Dan is een 4×4 wel echt een must. Als je portemonnee het toelaat, dan is een 4×4 een hele toffe toevoeging aan je reis en geeft het je veel meer comfort. Zo kan je bijvoorbeeld zonder 4×4 ook bij Jebel Shams komen maar is dit wel een stukje lastiger omdat de auto minder kracht heeft. Het spectaculaire berggebied Jabal Akhdar kom je helemaal niet in zonder 4×4. Wil je de woestijn en dit berggebied wel bezoeken en heb je geen 4×4? Dan zal je privé vervoer moeten regelen. Voor het ritje naar het kamp in de woestijn was de prijs €60. Kortom, een 4×4 is fijn maar je kunt ook zonder in Oman. Bij de andere reizigers die wij tegenkwamen had ongeveer de helft een 4×4.

Navigeren in Oman

Wij hebben tijdens onze reis door Oman vooral Google Maps gebruikt om te navigeren. Download van te voren de kaart van Oman op Google Maps zodat je offline kunt navigeren en markeer van te voren alle plekken waar je wilt stoppen om het jezelf gemakkelijk te maken.

Tip: De app Maps.me is ook fijn om erbij te hebben maar deed het niet altijd even goed bij ons in Oman dus we raden je aan om vooral Google Maps te gebruiken. Voor wandelingen is Maps.me wel weer beter.

Vergeet niet je creditcard mee te nemen

Als je een auto gaat huren dan is het goed om te weten dat je voor de meeste huurauto’s een creditcard nodig hebt die op naam staat van de hoofdbestuurder. Dit is nodig voor de borg van de huurauto en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd bij het ophalen van de huurauto. Check dus goed of je een creditcard hebt met voldoende saldo voor de borg. De hoogte van de borg staat tijdens het boeken onder ‘specifieke voorwaarden’ en na het boeken ook op je voucher. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Auto huren in Oman zonder creditcard

Het is niet voor iedereen mogelijk om een creditcard aan te vragen bijvoorbeeld door een BKR-registratie of onvoldoende inkomen. In dat geval kan je bij Sunnycars de filter ‘geen waarborg’ selecteren tijdens het zoeken van een huurauto. Zo zie je alle huurauto’s waarvoor geen creditcard nodig is. Het kan wel zijn dat je hiermee duurder uit bent omdat de keuze in auto’s hiermee beperkter is. Daarbij is het is goed om te weten dat je minimaal 48 uur voor het ophalen van de huurauto je moet registreren via de link die je ontvangt na het boeken. Op deze manier is het mogelijk om een auto te huren in Oman zonder creditcard.

Wat kost een auto huren in Oman?

Een auto huren in Oman is niet heel goedkoop maar daar tegenover staat dat de benzine echt spotgoedkoop is. De kosten voor een huurauto hangen sterk af of je kiest voor een normale auto of een 4×4. Een normale auto kan je al huren vanaf €35 per dag inclusief volledige verzekering. Als je een 4×4 huurt dan kom je op zo’n €58 per dag inclusief volledige verzekering. De prijzen zijn afhankelijk van hoe ver je van te voren boekt en in welke periode je reist dus kunnen soms ook hoger uitvallen.

Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Oman. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.