De perfecte manier om Oman te verkennen is met een huurauto. Dit komt omdat het openbaar vervoer in Oman erg beperkt is en een privé chauffeur je reis ontzettend duur maakt. Tel daarbij op dat autorijden in Oman erg makkelijk is en dat je veel mooie stops op de route hebt. De maximale snelheid is 120 km/u en de afstanden zijn nooit heel lang dus je bent lekker vlug op je volgende bestemming. Ideaal dus! Onderweg rijd je door de meest mooie berglandschappen en je kan er zelfs voor kiezen om een stukje de woestijn in te rijden. Wij hebben een hele mooie roadtrip door Oman gemaakt en in dit artikel lees je al onze tips en ervaringen voor een auto huren in Oman.

Is autorijden in Oman veilig?

Volmondig ja! Wij hebben al in heel wat verschillende landen autogereden en Oman was verreweg het meest makkelijke land om te rijden. Alle grote wegen zijn geasfalteerde en super goed onderhouden. De snelweg heeft vaak drie of vier banen terwijl er meestal slechts een paar auto’s rijden. Het is dus nooit druk qua verkeer en mensen rijden hartstikke netjes in Oman. Asociaal rijgedrag is dan ook echt not done. Het grootste gevaar aan autorijden in Oman zijn geiten en kamelen die hier en daar de snelweg oversteken. Wanneer je geiten of kamelen dicht bij de snelweg ziet staan of ze ziet oversteken, zet dan je gevaren lichten aan en rem goed af. In de paniek kunnen ze soms ineens de weg op rennen.

Verkeersregels in Oman

Een van de redenen waarom mensen in Oman zo netjes rijden is omdat er héél véél controle is. Op de snelweg staat er letterlijk na iedere paar kilometer een flitspaal en ook bij ieder stoplicht is er een te vinden. Je kan gewoon niet anders dan je aan de snelheid houden en keurig te wachten als het stoplicht op oranje springt. De maximale snelheid staat altijd duidelijk aangegeven en op de snelweg is dit vaak 100- of 120 km/u. Er zijn geen bijzondere verkeersregels om rekening mee te houden in Oman. De verkeersregels die er zijn, komen overeen met de verkeersregels in Nederland.

Navigeren in Oman

Wij hebben tijdens onze reis door Oman vooral Google Maps gebruikt om te navigeren. Download van te voren de kaart van Oman op Google Maps zodat je offline kunt navigeren en markeer van te voren alle plekken waar je wilt stoppen om het jezelf gemakkelijk te maken.

Tip: De app Maps.me is ook fijn om erbij te hebben maar deed het niet altijd even goed bij ons in Oman dus we raden je aan om vooral Google Maps te gebruiken. Voor wandelingen is Maps.me wel weer beter.

Extra tips voor een auto huren in Oman

  • Je hebt een creditcard nodig om de borgsom te betalen bij het ophalen van de huurauto. In ons geval was dat zo’n €1200. Zorg er dus voor dat je voldoende saldo op je creditcard hebt.
  • Je moet 21 jaar of ouder zijn om een auto te huren in Oman.
  • Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig in Oman.

Heb je een 4×4 nodig in Oman?

Een 4×4 is niet essentieel maar wel erg handig in Oman. Zoals we hierboven al beschreven bestaat een heel groot deel van de wegen uit goed geasfalteerde snelweg en daar heb je natuurlijk geen 4×4 voor nodig. Wil je het avontuur opzoeken en off road rijden in de bergen en in de woestijn? Dan is een 4×4 wel echt een must. Als je portemonnee het toelaat, dan is een 4×4 een hele toffe toevoeging aan je reis en geeft het je veel meer comfort. Zo kan je bijvoorbeeld zonder 4×4 ook bij Jebel Shams komen maar is dit wel een stukje lastiger omdat de auto minder kracht heeft. Het spectaculaire berggebied Jabal Akhdar kom je helemaal niet in zonder 4×4. Wil je de woestijn en dit berggebied wel bezoeken en heb je geen 4×4? Dan zal je privé vervoer moeten regelen. Voor het ritje naar het kamp in de woestijn was de prijs €60. Kortom, een 4×4 is fijn maar je kunt ook zonder in Oman. Bij de andere reizigers die wij tegenkwamen had ongeveer de helft een 4×4.

Wat kost een auto huren in Oman?

Een auto huren in Oman is niet heel goedkoop maar daar tegenover staat dat de benzine echt spotgoedkoop is. De kosten voor een huurauto hangen sterk af of je kiest voor een normale auto of een 4×4. Een normale auto kan je al huren vanaf €34 per dag inclusief volledige verzekering. Als je een 4×4 huurt dan kom je op zo’n €58 per dag inclusief volledige verzekering. De prijzen kunnen natuurlijk altijd wat verschillen en zijn afhankelijk van hoe ver je van te voren boekt en in welke periode je reist. Wij boeken onze huurauto’s altijd via Rentalcars.com. Hier kan je namelijk alle aanbieders en verschillende auto’s met elkaar vergelijken en vaak tot 48 uur van te voren gratis je boeking annuleren of wijzigen. Alle voorwaarden staan heel duidelijk aangegeven waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een addertje onder het gras. Daarnaast hebben ze een Nederlandse klantenservice voor het geval er vooraf of onderweg problemen zijn.

Verzekering voor je huurauto

Bij het boeken van je huurauto bij Rentalcars.com kan je ervoor kiezen om de ‘volledige verzekering’ erbij te boeken. Deze volledige verzekering dekt eventuele schade aan de auto bij een ongeluk maar ook krassen, pechhulp kosten en het eigen risico dat je normaal hebt. Zo heb je achteraf zeker geen hoge kosten wanneer er iets mis gaat. Je eigen autoverzekering geldt namelijk niet op een gehuurde auto. Deze verzekering is niet verplicht maar wij vinden dit zelf altijd erg fijn omdat je je zo nergens zorgen over hoeft te maken tijdens je reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de volledige verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt.