Must do: schildpadden spotten bij Ras Al Jinz in Oman

Ras Al Jinz is de geboorteplaats van miljoenen zeeschildpadden. De stranden van Ras Al Jinz zijn namelijk de grootste broedplaats voor zeeschildpadden in de Indische Oceaan. In de nacht komen de vrouwtjes dan ook massaal de stranden op om hier hun eieren te leggen. Oman is daardoor misschien wel de beste plek ter wereld om de groene zeeschildpadden te spotten. De kans dat je hier een schildpad of een babyschildpad ziet is dan ook bijna 100%. Het is super indrukwekkend om deze bijzondere dieren van dichtbij te mogen aanschouwen. In dit artikel lees je onze tips en ervaringen over het schildpadden spotten in Oman.

Over de groene zeeschildpad 

Al duizenden jaren leggen maar liefst 20.000 schildpadden per jaar hun eieren op de stranden van Ras Al Jinz. De vrouwtjes komen altijd terug naar het strand waar ze geboren zijn. Ze moet hiervoor vaak duizenden kilometers zwemmen maar ze weten wonder boven wonder precies de weg te vinden. Eenmaal aangekomen op het strand moet ze een goede plek vinden om een gat te graven van wel 1 meter diep en haar eieren daarin te leggen. Een zeeschildpad legt rond de 100 eieren per keer en dit is het enige moment dat ze het water verlaat. Nadat ze al haar eieren in het gat heeft gelegd, maakt ze het gat weer dicht en vertrekt ze uitgeput weer richting de zee. Ze blijft niet bij haar ongeboren baby’s omdat ze zelf haar eieren niet warm kan houden, dat doet namelijk het zand doordat de zon erop schijnt. De temperatuur van het zand zal uiteindelijk bepalen of de schildpad een mannetje of vrouwtje wordt.

Zo’n 60 dagen later komen de kleine schildpadjes uit hun eieren gekropen om vervolgens zonder hun moeder de gevaarlijke weg af te leggen richting de zee. Dit is gelijk een hele uitdaging voor de baby schildpadden omdat ze erg in trek zijn bij vogels, krabben en roofvissen. Hierdoor overleeft maar een klein deel van de babyschildpadden. De zeeschildpadden die overleven kunnen wel 100 jaar worden.

Ras Al Jinz Turtle Reserve

Helaas zijn de groene zeeschildpadden een bedreigde diersoort. De regering van Oman heeft daarom strenge regels opgesteld om deze bijzondere dieren zo goed mogelijk te beschermen. Ras Al Jinz Turtle Reserve is het officiële schildpadden reservaat en houdt zich strikt aan die regels. Wij raden het dan ook aan om via hen mee te gaan met de tour. Je gaat in groepen van maximaal 25 mensen op zoek naar de schildpadden. Je doet dit in stilte want zo stoor je de dieren niet. Foto’s maken met flits is ook niet toegestaan. De schildpad kan hiervan schrikken en keert dan direct terug naar de zee. Zorg er dus voor dat je flits uit staat. De gids heeft een rode lamp omdat de schildpadden een witte lamp aan kunnen zien voor de maan en zo gedesoriënteerd kunnen raken. Vooraf aan de tour krijg je veel informatie over deze bijzondere dieren te horen van je gids.

Kiezen uit de avond- of ochtendtour?

De schildpadden verschijnen vrijwel nooit overdag op het strand. Ras Al Jinz Turtle Reserve biedt avond- en ochtendtours aan. De avondtour begint rond 21:00 en de ochtendtour rond 5:00. Wij hebben beide tours gedaan. Tijdens de avondtour waren we met 4 groepen van 25 mensen en bij de ochtendtour waren wij de enige twee samen met slechts één andere reiziger. Persoonlijk voelde wij ons er niet erg fijn bij om met zoveel mensen op het strand te staan kijken naar de schildpadden. Hoewel de groepen afwisselen en je dus met maximaal 25 mensen staat te kijken, was het wat ons betreft toch iets te massaal. De schildpad zal nooit stoppen met het leggen van haar eieren wanneer ze hier eenmaal aan begonnen is, maar het gaat meer om het gevoel. Daarnaast is de ochtendtour vele malen mooier omdat je ook nog eens de zonsopkomst mag aanschouwen. Het is dus even vroeg opstaan maar het bijzondere moment maakt het dubbel en dwars waard.

Overnachten bij Ras Al Jinz Turtle Reserve

Bij Raz Al Jinz vind je twee accommodaties. Tijdens ons bezoek aan Ras Al Jinz hebben wij overnacht in het Ras Al Jinz Turtle Reserve. Het is niet perse het meest sfeervolle hotel maar wij hebben er wel een fijn verblijf gehad. De kamers waren erg groot met een fijne douche en goede airco. Een verblijf is inclusief zowel de ochtend- als de avondtour voor twee personen en ook een ontzettend uitgebreid ontbijtbuffet is inbegrepen (en heel lekker!). Overdag mag je zelfstandig het mooie privé strand oplopen en met een beetje geluk zie je de enorme schildpadden in de branding liggen. Ze wachten dan daar totdat het donker wordt zodat ze hun eieren kunnen gaan leggen. Is Ras Al Jinz Turtle Reserve volgeboekt of zoek je iets goedkopers? Dan is Ras Al Jinz Turtle Guest House een heel goed alternatief. Dit guesthouse ligt recht tegenover het Turtle Reserve en je kunt vervolgens bij Ras Al Jinz Turtle Reserve je tour regelen.