We horen mensen vaak dingen zeggen als ‘Oman is toch één grote zandbak?’. Nou, nee dus! Oman kent een prachtig berglandschap in het noordoosten van het land genaamd het Hadjargebergte. In het Hadjargebergte, op iets meer dan 200 km rijden van Muscat ligt Jebel Shams, de hoogste berg van Oman. Jebel Shams wordt ook wel de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd. De top van Jebel Shams is meer dan 3000 meter hoog en het heeft een gigantische kloof die de berg in tweeën splitst. De meest leuke manier om deze plek te verkennen is door de Balcony Walk te lopen. Tijdens deze wandeling kan je genieten van spectaculaire uitzichten want je kijkt zo’n 1500 meter diep de kloof in!

Hoe ziet de Balcony Walk eruit?

De Balcony Walk is geen moeilijke wandeling en daardoor voor iedereen goed te doen. Je loopt over een onverhard pad en je kan het makkelijk zonder gids lopen omdat er slechts één pad loopt. Onderweg zie je dat de vlag van Oman op rotsen is geschilderd om je de weg te wijzen maar eigenlijk is dat vrij overbodig omdat de route heel duidelijk is. Op de heenweg loopt het pad iets naar beneden en op de terugweg zal je dus een beetje omhoog lopen. Het pad ziet er van een afstand vaak enger uit dan dat het in werkelijkheid is en zelf met hoogtevrees zal je hier weinig angst ervaren. Tijdens de wandeling kom je naast een paar geiten of andere wandelaars, niets tegen dus zorg dat je voldoende water bij je hebt. De route eindigt bij een ‘waterpool’ en wat oude hutjes. Je loopt hierna weer dezelfde weg terug.

Aantal kilometer: 7 km in totaal
Aantal uur: 3 tot 4 uur
Hoogte: bijna 2000 meter
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Start met zonsopkomst aan de Balcony Walk

Jebel Shams heeft de bijnaam ‘de berg van de zon’ gekregen omdat er altijd wel ergens zonnestralen de kloof in schijnen. Wij begonnen onze wandeling nét voor zonsopkomst. We zochten een mooi plekje aan het begin van de wandeling om hier van de zonsopkomst te genieten. De eerste zonnestralen over dit prachtige landschap maakte het vroeg opstaan dubbel en dwars waard. Op het mekkeren van een geit na, was het muisstil in de canyon. Een heerlijk begin van de dag!

Hoe kom je bij Jebel Shams en de Balcony Walk?

Zo kom je bij Jebel Shams: Vanuit de hoofdstad Muscat rijd je in ongeveer 3 uur naar Jebel Shams. Grotendeels rijd je over snelweg en het laatste deel rijd je door de bergen. De weg is hier behoorlijk steil en de bochten zijn scherp maar het is te doen met een normale auto alhoewel het natuurlijk een stuk sneller en makkelijker gaat met een 4×4. Op een gegeven moment maakt de verharde weg plaats voor een gravelweg. Nu zijn de wegen niet meer zo steil dus is het nog steeds prima te doen met een normale auto. Het plaatsje dat je bij je navigatie kan invullen heet Al Hayl.

Zo kom je bij het beginpunt van de Balcony Walk: Vanuit Al Hayl is het nog een klein kwartiertje rijden naar het beginpunt van de Balcony Walk. Het eerste stuk is een verharde weg en daarna volgt een stuk onverharde weg maar dit is nog prima te doen met een normale auto mits het droog is. De laatste kilometer van de route bestaat uit los zand en als je geen 4×4 hebt, dan kan je je auto hier het beste ergens parkeren om problemen te voorkomen. Wij hebben met een 4×4 tot het beginpunt gereden en dat ging heel makkelijk. Dit is de exacte locatie van het beginpunt van de Balcony Walk.

Wat moet je meenemen voor de Balcony Walk?

  • Zonnebrand
  • Zonnebril
  • Een trui en winddicht jack (tenzij je er in de zomermaanden bent)
  • 1,5 liter water per persoon
  • Snacks en eventueel ontbijt
  • Dichte schoenen

De mooiste accommodatie bij Jebel Shams

Wij raden je aan om in de buurt van het beginpunt van de Balcony Walk te overnachten omdat je dan lekker vroeg kan starten aan de wandeling. Zo ben je terug voordat het echt warm wordt. Er zijn slechts drie accommodaties in Al Hayl maar gelukkig is er eentje die erg goed is. Wij hebben bij Sama Heights Resort overnacht en kunnen dat iedereen aanraden. Het ligt op een klein kwartiertje rijden vanaf het beginpunt van de Balcony Walk en ze hebben zowel luxe chalets als eenvoudige huisjes of tenten. Een groot pluspunt is dat het ontbijt en een heerlijk diner bij de prijs zijn inbegrepen. Omdat het aanbod van accommodaties bij de Balcony Walk erg klein is, is het slim om op tijd te boeken. Wanneer je hier boekt, kan je nog tot 7 dagen van te voren gratis annuleren.