Maak een trekking naar het Annapurna basecamp in Nepal

Dit artikel is geschreven door Rosanne Middag en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers. 
 

Heb je besloten om naar Nepal te gaan? Dan moet je zeker een trekking in het Himalayagebergte ondernemen! Hoewel het een behoorlijke toeristische activiteit is, is het er zeker een die thuishoort op een bucketlist. Ga je in onze winter, dan is het er heel erg koud. Wanneer je er voor kiest om in de zomer te gaan (van mei tot september), dan krijg je gegarandeerd een nat pak; de moesson overheerst, inclusief modderstromen, heel veel regen en slecht gezelschap: bloedzuigers! De beste maanden om te gaan zijn februari, maart, april en oktober. Dit zijn tevens de drukste maanden, je zal veel mede-trekkers tegenkomen en guesthouses zijn gezellig druk.DSC_0488-e1415107776345-001

De trekking naar het Annapurna basecamp

Wanneer je kiest voor een trekking naar het Annapurna Base Camp (ABC), moet je je erop instellen dat je zo’n tien dagen aan het wandelen bent; je klimt in een dag of vijf naar de top en doet er vervolgens vier á vijf dagen over om af te dalen en terug te keren naar het startpunt. Het doel van deze trekking is het bereiken van het Base Camp, welke op 4130 meter hoogte ligt.

Het bijzondere aan deze trek, is dat je als het ware een grote ronde loopt, zo hoef je niet bepaalde delen twee maal te lopen. Laat je niet afschrikken door de duur van de tocht; tien dagen is te doen, ook met een basisconditie. Maar bedenk wel dat het geen fluitje van een cent is; het is afzien, op sommige momenten echt afschuwelijk zwaar, zo zwaar dat je je wandelstokken uit frustratie tegen de bergen aan wil smijten. Maar als je je eenmaal op het hoogste punt bevind, omringd door de majestueuze toppen van de Himalaya, vergeet je in een klap hoeveel bloed, zweet en tranen het heeft gekost. Wanneer je je daar boven begeeft tussen die immense wit besneeuwde bergtoppen, weet je waarvoor je het hebt gedaan.

Voorbereiding

Voordat je kan starten met de trekking, zijn er een aantal zaken die je goed moet regelen. Een vereiste is het aanschaffen van een permit, heb je deze niet in je bezit, dan kom je het gebied niet in. Iedere toerist kan een permit aanvragen, je hebt hiervoor twee pasfoto’s nodig, je paspoort en $20. Je kan deze aanvragen bij TAAN (trekking Agent Association) in Kathmandu of Pokhara. Wat erg prettig is, is dat je een GPS-systeem meekrijgt (hiervoor hoef je alleen borg te betalen), zodat wanneer je iets overkomt , bijvoorbeeld een lawine, hulpdiensten je snel kunnen vinden.

Het een must om goede wandelschoenen te hebben, deze tocht is namelijk echt niet te doen op je nikes! Zorg dat je de schoenen hebt ingelopen om blaren en andere ongemakken te voorkomen wanneer je aan het wandelen bent. Ook voldoende (warme) kleding is noodzaak, wanneer je je op 4130 meter hoogte begeeft is het koud; zelfs in de zomer. Het makkelijkst is om veel laagjes mee te nemen, zodat je makkelijk wat aan en/of uit kan trekken. Een groot voordeel van Nepal, is dat alles ingericht is op de trekkende toerist c.q. backpacker, dit betekent dat er honderden winkeltjes zijn waar je je spullen voor een leuke prijs aan kan schaffen. Denk hierbij aan een windjack, wandelstokken, sokken, een muts, handschoenen, slaapzak etc. Echt, werkelijk álles is er te vinden. Let wel op, hoewel er op elk shirtje, jas en handschoenen het logo van The North Face prijkt, is het vaak kwaliteit van The North Fake; hartstikke nep dus!

DSC_0240-e1415107702890

Gids of drager

Wanneer je je voorbereidingen hebt getroffen, komt het volgende vraagstuk aan de orde; wie neem ik mee? De trekking naar ABC is uitstekend op eigen houtje te doen, bedenk wel dat wanneer je er voor kiest om alleen te gaan, er niemand hulp kan gaan halen als je bijvoorbeeld uitglijd en je iets gebroken hebt o.i.d. Het is aan te raden om minimaal met twee personen te gaan, zo kan je zorg dragen voor elkaar in vervelende, onvoorziene situaties. Maak je geen zorgen over de route en verdwalen; de Nepali zijn erg hulpvaardig en zeer vriendelijk, ze sturen je zo weer op het juiste pad!

Besluit je een gids mee te nemen, dan zitten hier een aantal voordelen aan; je hebt gegarandeerd een slaapplek, krijgt inside information over de omgeving, cultuur én hij zal voor je door het vuur gaan. Dit is ook meteen een klein puntje van kritiek; een gids voelt immens veel verantwoordelijkheid voor je en voorziet je tijdens je tocht van alle gemakken. Je hoeft maar te knipperen met je ogen en hij haalt een kopje thee, je wrijft en keer in je handen van de kou en prompt wordt de kachel voor je aangestoken. Dit is enerzijds heel erg prettig, aan de andere kant kan dit nog wel eens voor ongemak zorgen. Wanneer je alleen aan het reizen bent, is een gids zeker het overwegen waard.

Kan je moeilijk beslissen wat je allemaal mee wilt nemen tijdens je trekking en ben je het type ‘beter te veel dan te weinig’, dan is er de mogelijkheid om een drager te huren. Zij nemen je backpack mee, waardoor je zelf niet met zware spullen hoeft te slepen. De drager(s) hebben vaak een hoog tempo en lopen dan ook voor je uit, in plaats van met je mee. Als je geluk hebt, heb je een drager welke ook als gids fungeert, maar reken hier niet te veel op!

Onderweg

Als je alles hebt geregeld, kan je trekking beginnen. Zorg voor een stevig ontbijt, zodat je voldoende brandstof hebt om de eerste uurtjes door te komen. Trouwens, over eten onderweg hoef je je geen zorgen te maken; de keus aan eten en drinken is enorm. Je kan het zo gek niet bedenken of ze serveren het en dan te bedenken dat je midden in het Himalayagebergte bent! Let er wel op dat, hoe hoger je komt, hoe duurder het wordt. Alles moet op de rug van een drager naar boven worden gesjouwd; als je de zwaar bepakte mannen voorbij ziet komen (rennend!), dan snap je wel dat je dat ze wat extra geld vragen.

Onderweg kom je echt van alles tegen, denk aan jungle, sneeuw, apen, prachtige in bloei staande rododendrons (als je in het juiste seizoen bent), ezels, kinderen, gieren én ontzettend veel traptreden! Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om even op te laden en koffie te drinken of wat lekkers te eten. De mensen zijn ontzettend gastvrij en verwelkomen je graag.

Tijdens de trekking loop je van guesthouse naar guesthouse, iedereen doet dit dus je zal vaak dezelfde gezichten tegenkomen. Je slaapt in basic kamers met daarin enkel een bed en een tafeltje. De regel is dat wanneer je ergens gaat overnachten, je daar ook gaat eten en drinken. Je kan heus wel een kopje koffie drinken bij de buren verderop, maar ergens anders uitgebreid dineren is niet de bedoeling, de lokale bevolking kan zich op deze manier onderhouden. Vaak zijn de guesthouses voorzien van een douche, soms moet je hier wat extra geld voor betalen. Maar verwacht ook hier geen luxe, hoewel het na zo’n lange wandeldag geen bal meer uitmaakt wáár je doucht, áls je maar even onder een (lauw) warme straal staat.

DSC_0562-e1415107845500
De kosten

Al met al een fantastische ervaring die je eens in je leven gedaan móet hebben. Een fijne bijkomstigheid zijn de kosten, deze zijn erg laag. Reken op zo’n €20 per dag; hiervoor heb je drie keer een maaltijd, tussendoor een stop om thee te drinken en wat lekkers te nemen en de overnachting. Heb je besloten om een gids en/of dragen te huren, dan komen de kosten wat hoger uit. Nog een kleine tip wat betreft geldzaken; er zijn géén pinautomaten aanwezig; nergens! Dus neem voldoende geld mee zodat je niet op een houtje hoeft te bijten. Wil je een nog uitgebreidere trek met nóg meer uitdaging? De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk je nou na het lezen van dit artikel, ‘dat is me veel te zwaar’, ook geen probleem; er zijn ook prachtige korte trekkingen van een dag of 3 á 4. Kortom, voor ieder wat wils!

Reis info

Beste reistijd: Maart t/m mei & oktober
Visum: Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl