Wat kost een bezoek aan Singapore? + Tips om geld te besparen

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië en daarom ook gelijk het duurste. Bijna alles moet namelijk geïmporteerd worden. Laat dat je niet afschrikken want deze groene metropool is het waard om eens wat meer geld uit te geven. Wij hebben in Singapore zowel luxe als low budget geleefd dus kunnen je precies vertellen wat nou de kosten zijn. Na een nacht in het luxe Marina Bay Sands te hebben geslapen, was het namelijk tijd om iets meer op ons budget te letten. In dit artikel beschrijven we wat dingen kosten in zodat je weet wat je ongeveer kan verwachten. Met de prijsvoorbeelden kan je een goede inschatting maken van de kosten die passen bij jouw reisstijl. Onderaan dit artikel lees je ook nog vijf handige tips om geld te besparen.

Voor het gemak vermelden in dit artikel alle prijzen in euro’s.

Kosten voor vervoer in Singapore

Er zijn in Singapore twee verschillende opties om je te verplaatsen; de metro en de taxi. De metro is heel goedkoop en de taxi relatief duur. Het metrosysteem is ontzettend goed in Singapore. Je kan er overal mee komen en het is super overzichtelijk. Het minimale tarief voor een kaartje is €0,85 en voor een half uur in de metro betaal je ongeveer €1,60. Daarnaast wordt Grab veel gebruikt in Singapore. Dit is de Aziatische variant op Uber dan tevens ook gebruikt wordt maar minder groot is hier. Wij bestelde een Grab voor 2,5 kilometer en moesten €5 afrekenen. Als het spits is gaan de prijzen flink omhoog en kan zo’n zelfde ritje 3x zoveel kosten.

Kosten voor eten en drinken in Singapore

Uiteten in een restaurant kan behoorlijk prijzig zijn in Singapore. Bij een middenklasse restaurant kost een goede maaltijd tussen de €15 en €22. Als je het lekker goedkoop wilt houden dan moet je bij een hawker centre zijn. Dit is een verzameling van kleine restaurantjes die samen één terras delen. Het ene kraampje verkoop Chinese gerechten, de ander weer Indiaas, Thais of westers. Een maaltijd kost vaak tussen de €3 en €5 en deze hawker centers kan je in vrijwel in iedere wijk vinden. Vaak zitten ze onderin een winkelcentrum. Een kop koffie in een leuk cafeetje kost zo’n €3 maar kan ook bij de 7-Eleven halen voor €1,20. In een restaurant kost een biertje rond de €4. Gelukkig is het water uit de kraan in Singapore veilig om te drinken maar wil je toch water uit de fles drinken dan kost de goedkoopste fles water van 1,5 liter €1,60 in de supermarkt.

Kosten voor hotels in Singapore

Dit kan je natuurlijk zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Singapore is de beste plek om je helemaal in de watten te laten leggen in luxe hotels. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Wij hebben één nachtje in het beroemde Marina Bay Sands verbleven en dat was onvergetelijk. Lees hier onze ervaring.  Er zijn gelukkig ook goedkopere hotels en hostels in Singapore maar vergeleken met de rest van Zuidoost-Azië liggen de hotelprijzen hier wel een stuk hoger. Voor een goed hotel in een leuke wijk betaal je rond de €80. De kamers zijn vaak wel klein als je niet meer dan €100 per nacht uitgeeft. Vindt je het niet erg om op een slaapzaal te slapen dan kost een bed in een goed hostel rond de €20 en in een slecht hostel €10. Benieuwd naar welke wijk leuk is om te verblijven en welke hotel wij aanraden in Singapore? Check dan onze tips voor de leukste hotels in Singapore.

Kosten voor bezienswaardigheden in Singapore

In Singapore is ontzettend veel te zien en te doen. Gelukkig zijn veel dingen gratis om te bezoeken zoals de Gardens by the bay, de Spectra lichtshow en alle mooie wijken in de stad. De betaalde bezienswaardigheden zijn ook niet enorm duur gelukkig. Zo kost een ticket voor het Cloud Forest €20, een fietstour van 4 uur rond de €50 en een bezoekje aan S.E.A. Aquarium €25. Lees ook zeker even onze 3-daagse planning voor Singapore om te zien wat je allemaal niet mag missen.

Gemiddeld dagbudget voor Singapore

Wanneer we de kosten van je hotel niet mee rekenen en we het gemiddelde van de bedragen hierboven nemen, dan kom je uit rond een dagbudget van €35 a €40 per dag. Als backpacker zal je misschien iets minder uitgeven maar de gemiddelde reiziger zal al snel dit uitgeven. Wil je in restaurants eten en neem je regelmatig de taxi dan moet je eerder aan €50 a €60 denken.

Tips om geld besparen in Singapore

Wil je een beetje op je geld letten dan hebben we nog een aantal tips voor je om makkelijk geld te besparen. Deze tips zijn heel makkelijk toe te passen en maken je tijd in Singapore zeker niet minder leuk.

Neem de metro (ook vanaf het vliegveld)

Zoals we hierboven al schreven is de metro het goedkoopste vervoersmiddel om je te verplaatsen in Singapore. Vanaf het vliegveld naar het centrum kost een taxi tussen de €18 en de €30. Dit terwijl de metro net zo snel is en maar €1,80 kost. Natuurlijk is het even uitzoeken hoe het precies werkt, maar het is super simpel en alles staat goed aangegeven. Kom je er toch niet uit, dan is er altijd personeel dat je graag wilt helpen.

Haal je ontbijt bij 7-Eleven

Ontbijten is duur in Singapore. Wij vonden het te duur en overbodig om drie keer per dag te gaan uiteten en besloten een alternatief te zoeken. Bij de supermarkten van 7-Eleven verkopen ze super lekkere bakjes havermout in verschillende smaken. Koop er een pakje melk bij en je kan hem direct klaarmaken in de magnetron van de 7-Eleven. Vooral de Cinnamon & Apple is lekker! Als je er nog een stuk fruit bij koopt en een cappuccino, heb je voor een paar euro een lekker en goedkoop ontbijtje.

Eet bij een hawker centre

Uiteten in een restaurant in Singapore is niet heel leuk voor je portemonnee. Gelukkig zijn er hawker centres waar je voor een euro of 4 al een goed bord eten krijgt voorgeschoteld. Daarnaast is het ook erg leuk om hier eens te eten, ook al hoef je niet op je budget te letten want de sfeer die er hangt is vaak heel leuk.

Neem Grab of Uber in plaats van metertaxi’s

Grab en Uber wordt veel gebruikt in Singapore en is wat goedkoper dan de metertaxi. Als je dus snel van A naar B wilt worden gebracht of er is geen metrostation in de buurt dan is dit een goede optie. Je hebt hier wel internet voor nodig dus een simkaartje kopen bij de 7-Eleven is slim en ook betaalbaar. Een simkaart met 100GB kost maar een tientje.

Het kraanwater is drinkbaar

Alhoewel het kraanwater iets anders smaakt dan dat wij gewend zijn is het 100% veilig om te drinken. Dit scheelt je heel wat euro’s en het is ook nog eens goed voor het milieu!