10 Praktische tips voor een vakantie naar Curacao

Op bijna 8.000 kilometer van Nederland ligt het bounty eiland Curacao. Ondanks de grote afstand is Curacao een hele populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Het is dan ook de ultieme plek om helemaal tot rust te komen van het gehaaste leven in Nederland. Een vakantie naar Curacao bestaat uit het ronddobberen in een kraakheldere zee, cocktails drinken onder wuivende palmbomen, mooie plekken op het eiland bezoeken en zo nu en dan een leuke activiteit ondernemen. Dat klinkt niet verkeerd toch? Voordat je gelijk in het vliegtuig springt, lees eerst nog even deze 10 praktische tips zodat je echt alles uit je vakantie naar Curacao haalt!

#1 Check van te voren altijd goed de openingstijden

Zowel restaurants als bezienswaardigheden zijn vaak niet iedere dag van de week open. Sterker nog, sommige restaurants zijn slechts 4 dagen per week open en bepaalde bezienswaardigheden sluiten al vroeg in de middag de deuren. Controleer daarom vooraf in Google altijd even de openingtijden voordat je iets wilt bezoeken of ergens wilt gaan eten.

#2 Het kraanwater kan je drinken op Curacao

De titel van het kopje geklapt het al, het kraanwater op Curacao kan je dus prima drinken. Neem daarom een eigen drinkfles mee en vul je fles met kraanwater. Dit is goed voor je portemonnee én voor de wereld omdat je geen plastic flessen koopt. Heb je nog geen drinkfles? Dan zijn de flessen van Dopper een aanrader. De doppers van kunststof houden je water niet koud dus eentje van metaal is meer aan te raden voor op Curacao. Daarnaast zijn de metalen flessen kwalitatief zo goed dat je er jaren mee kan doen.

#3 Een vakantie naar Curacao kan je makkelijk zelf regelen

Wanneer je nog niet zoveel reiservaring hebt, ben je misschien gewend om je vakantie altijd met een pakketreis te boeken. Hierbij boek je de vlucht en het hotel in één keer bij een reisorganisatie. Dat kan handig zijn maar het kan ook juist heel leuk en goedkoper zijn om het zelf te regelen. En het is ook nog eens erg simpel! Zo heb je meer vrijheid qua keuzes waardoor je bijvoorbeeld in twee verschillende hotels kan slapen. Zo sliepen wij de eerste dagen in een authentiek landhuis dat was omgetoverd tot kleinschalig hotel en verbleven we daarna in een wat luxer hotel aan het strand.

#4 Muggenspray meenemen is een must

Als je naar Curacao gaat dan is muggenspray onmisbaar op je paklijst. Naast muggen heb je soms ook veel stekende vliegjes op Curacao die vooral rond de zonsopkomst en zonsondergang actief zijn. Wij zaten echt helemaal onder de bulten toen we de eerste dag geen muggenspray op hadden gedaan. Goed smeren dus als je merkt dat ze je steken! Dit is overigens geen gesponsorde advertentie voor Etos maar de flesjes van Etos of Kruidvat huismerk zijn veel goedkoper dan alle A merken en ze werken net zo goed! Het is vooral belangrijk dat je kijkt naar het percentage deet. Minimaal 40% deet is goede muggenspray.

#5 Alles gaat een tikkeltje langzamer op Curacao

Zodra je aankomt op Curacao merk je direct verschil met Nederland. Op Curacao gaat alles er een heel stuk relaxter aan toe. Heerlijk! Probeer je hier gelijk op aan te passen en neem dezelfde relaxte mindset over. Ga je er vooral niet irriteren wanneer je bijvoorbeeld wat langer op de menukaart moet wachten dan dat je gewend bent. Tijd heeft hier een hele andere betekenis.

#6 Neem een wereldstekker mee op vakantie

Vergeet niet om een wereldstekker mee te nemen naar Curacao. Sommige hotels hebben dezelfde stopcontacten al die wij in Nederland hebben maar officieel hebben ze op Curacao Amerikaanse stopcontacten. Het is daarom slim om een wereldstekker mee te nemen zodat je zeker weet dat je altijd en overal je telefoon en andere spullen kan opladen.

#7 Een huurauto is ideaal op Curacao

Als je op Curacao bent, wil je natuurlijk de mooiste stranden verkennen, de hotspots af en leuke activiteiten doen. Er rijden maar weinig taxi’s op het eiland en ook het openbaar vervoer is beperkt. Daarom is een huurauto vrij essentieel wanneer je iets van Curacao wil zien. Gelukkig is het erg makkelijk om hier auto te rijden. Het verkeer is niet chaotisch en de verkeersregels komen op een paar uitzonderingen na overeen met die in Nederland. Ook de verkeersborden zijn precies hetzelfde. Lees in ons uitgebreide artikel alles over een auto huren en rijden op Curacao.

#8 Download vooraf de kaart van Curacao

Op Curacao heb je geen gratis mobiele data zoals in de EU, tenzij je een lokale simkaart koopt. Het is slim om de kaart van Curacao te downloaden in Google Maps zodat je altijd offline kunt navigeren. Handig als je even langs een supermarkt wilt, moet tanken of naar een specifiek restaurant wilt. In de hotels en bij restaurants heb je vrijwel altijd prima wifi.

#9 Zoek van te voren uit wat je allemaal wilt doen

Curacao is geen groot eiland. Je rijdt in een dik uur van het oosten naar het westen. Toch is het slim om vooraf even te kijken wat je wilt doen en te checken waar dat ergens op het eiland is. Als je meerdere dingen in het westen wilt zien, plan dat dan op dezelfde dagen. Zo voorkom je dat je onnodig vaak het hele eiland moet doorkruisen. Benieuwd naar wat er allemaal te doen is? Lees dan onze selectie van de 15 leukste dingen om te doen op Curacao.

#10 Neem je eigen snorkelset mee

Het water rond Curacao is meestal extreem helder en dus perfect om de onderwaterwereld te bewonderen. Voor de kust van Curacao zwemmen veel verschillende soorten vissen en de kans is groot dat je vroeg of laat een schildpad voorbij ziet zwemmen. Het is super fijn als je een eigen snorkelset hebt op Curacao. Zo kan je altijd het water inspringen om te gaan snorkelen. Wij hebben onze duikbril en snorkel bij Decahtlon gekocht want daar heb je voor relatief weinig geld een goede set. Je kunt er al een bestellen voor zo’n €6 maar de wat duurdere duikbrillen zitten beter. Als je van plan bent om veel te gaan snorkelen dan kan je dus beter een iets duurdere kopen.

Tip: Als je een duikbril hebt gekocht, houd dan even kort een aansteker onder het glas aan de binnenkant. Beweeg snel de vlam op en neer over het hele glas want je wil niet het rubber doen smelten. Dit doe je om het siliconen laagje weg te branden. Met nieuwe duikbrillen is dit nodig omdat ze anders meteen zullen beslaan onderwater. Je kan ook een antifog spray erbij bestellen, dit helpt ook tegen het beslaan van je bril. Een beetje spuug kan ook helpen maar iets minder goed dan de spray. Wil je helemaal relaxed snorkelen dan zijn snorkelvinnen heel fijn omdat je met minder moeite sneller kan zwemmen. Het is geen must maar, zeker als er wat stroming staat, is het erg handig.

Let op: Raak nooit iets aan onder water! Koraal gaat namelijk dood wanneer je het aanraakt en er is al heel veel koraal doodgegaan de laatste tientallen jaren dus laten we er zuinig op zijn. Raak ook geen schildpadden of andere zeedieren aan, ook al komen ze dichtbij. Het grootste deel van het zeeleven heeft een hele dunne en kwetsbare huid en als wij daar met onze handen aanzitten, beschadigen we dit of maken we ze ziek.