Tips voor de Christoffelberg beklimmen op Curacao

De Christoffelberg beklimmen mag volgens ons absoluut niet ontbreken op je planning wanneer je naar Curacao gaat. Het is één van de leukste activiteiten om te doen op het eiland en je kan meteen wat van je vakantie calorieën verbranden. Een trip naar Curacao bestaat vooral uit lekker luieren op tropische stranden met een cocktail in je hand. Alhoewel wij daar ook dol op zijn, waren we toch wel blij toen we hoorde dat je óók actief kunt zijn op Curacao. De Christoffelberg heeft een bescheiden hoogte van 375 meter maar wij beloven je dat er in de wandeling naar boven genoeg uitdaging zit!

Hoe kom je bij de Christoffelberg?

De Christoffelberg ligt in het Christoffelpark, op zo’n 40 km afstand van Willemstad. Er rijden weinig bussen tussen Willemstad en het park en de bussen die rijden, doen er lang over en rijden vaak niet op tijd. Een huurauto is daarom de betere optie. Bij de ingang van het park betaal je entree en vervolgens kan je met de auto een stuk het park inrijden. Vanaf de ingang rijd je in 5 minuten naar de parkeerplaats aan de voet van de berg en vanaf daar start de wandeling. De autoroute is redelijk steil met veel bochten maar het is prima te doen met een normale personenauto. De wegen zijn namelijk geheel geasfalteerd en je hebt geen tegenliggers want het is een éénrichtingsweg. Dit is de locatie van de ingang van het Christoffelpark.

Tip: Het Christoffelpark ligt helemaal in het westen van Curacao en dat is een klein uur rijden vanaf Willemstad. Plan op de dag dat je gaat dus nog meer leuke dingen die hier in de buurt liggen nu je er toch bent. Hier vind je onze tips voor de leukste plekjes van Curacao.

Hoe ziet de wandeling naar de Christoffelberg eruit?

Als je de auto hebt geparkeerd, kan de wandeling naar de top van de berg beginnen. De route staat erg duidelijk aangegeven met gele pijlen en stippen die op stenen en bomen zijn geverfd. De wandeling naar boven duurt een uur tot anderhalf uur afhankelijk van je conditie en hoeveel pauze’s je neemt. De wandeling begint redelijk vlak en wordt steeds steiler. Als je bijna boven bent moet je af en toe met behulp van je handen en voeten naar boven klimmen omdat het zo steil is maar het is prima te doen voor iedereen die goed ter been is. Eenmaal boven aangekomen word je meestal beloond met een heerlijk windje en een 360 graden uitzicht over het hele eiland. Met helder weer kan je zelfs het buureiland Bonaire zien liggen.

Openingstijden van de Christoffelberg

De klim naar de top van de Christoffelberg kan je alleen vóór 10:00 starten. Na dit tijdstip sluit de ingang en mag je niet meer aan de wandeling beginnen omdat het dan te heet is. Het is niet zo dat je voor 10:00 het park weer uit moet zijn. Het park opent om 06:00 en wij raden je sterk aan om rond die tijd aan de wandeling te beginnen. Het is dan nog lekker koel en je wandelt tijdens de zonsopkomst naar boven. Met het ochtendlicht is het uitzicht nog mooier!

Let op: Op officiële feestdagen zoals bijvoorbeeld met kerst kan het zijn dat het park gesloten is.

Flora en Fauna

Je moet natuurlijk goed kijken waar je loopt als je naar boven wandelt maar vergeet ook niet om zo nu en dan eens om je heen te kijken. De natuur is hier namelijk prachtig. Langs het kronkelende pad staan talloze cactussen, sommige meters hoog en andere weer piepklein. Houd ook je ogen en oren open voor de mooie vogels zoals de kolibrie en het suikerdiefje.

Wat moet je meenemen?

  • Dichte schoenen
  • Muggenspray
  • Voldoende water (minstens 1 liter per persoon)
  • Een kleine snack
  • Zonnebrand
  • Rugzak