De leukste dingen om te doen in Willemstad op Curacao

Willemstad is de hoofdstad van Curacao en beslaat zo’n 1/4 van heel het eiland. Een behoorlijke stad dus met zo’n 140.000 inwoners maar alsnog voelt het hier allemaal heel relaxed aan. Tijdens je vakantie zal je waarschijnlijk maar een klein deel van Willemstad zien rondom de wijken Punda, Pietermaai, Otrabanda en Sharloo. Deze wijken vormen het centrum van Willemstad en daarom vind je hier de meest hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Er is niet zo heel veel te doen dus los van het strand, heb je genoeg aan één dagje om het centrum van Willemstad te verkennen. 

Proef de keuken van Curacao bij Plasa Bieu

Wil je kennismaken met de lokale keuken van Curacao dan moet je echt even langs bij Plasa Bieu. Hier vind je geen hippe tent met een mooi interieur maar eenvoudige tafels en verschillende kleine keukens met vele pannen vol lokale lekkernijen. Er is van alles te krijgen maar om de menukaart beter te begrijpen, tippen we hier drie gerechten. Ten eerste zijn er de stoba’s. Dit zijn stoofpotjes die je kan krijgen van verschillende soorten vlees en/of groenten. Meestal worden ze geserveerd met rijst, aardappels of funchi. Dat laatste is een soort polenta van mais en wordt heel veel gegeten op de Antillen. Een ander traditioneel gerecht is giuambo, een maaltijdsoep van vis en okra (nee, geen orka maar een soort groente). Als laatste kan je ook nog kiezen voor kadushi, een soep gemaakt van de lokale cactus met een hele eigen smaak en een vrij slijmerige structuur. Kortom, genoeg nieuwe smaken te ontdekken tijdens een lunch in Willemstad! 

Openingstijden: Van maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 15:00

Cocktails drinken op de Nieuwestraat in Pietermaai

Gezelligheid vind je in Willemstad op meerdere plekken maar voor een lekker hapje eten en aansluitend een cocktailavond raden wij je de Nieuwestraat in de wijk Pietermaai aan. Hier vind je verschillende bars en restaurants bij elkaar dus je kan zo van de ene naar de volgende tent hoppen. De straat is gezellig verlicht met lampjes en de huizen hebben allemaal een andere vrolijke kleur. Bijna op het einde van de straat vind je Mundo Bizarro, een cubaans tentje waar je elke zaterdag vanaf 21:30 kan dansen op live muziek. Andere leuke bars zijn Roast Cannibal Rumbar en Mr. Porter. Wil je echt lekker dineren in Pietermaai? Ga dan naar Caña. Dit is ons favoriete restaurant op Curacao. Wel even van te voren reserveren!

Extra tip: Wil je een leuke foto maken bij de typische gekleurde huizen dan is deze bekende locatie in Pietermaai perfect.

Dwaal door de kleurrijke wijken Otrabanda en Sharloo

De wijken Otrabanda en Sharloo liggen rond het centrum van Willemstad en waren voorheen niet zo veilig maar zijn een transformatie ondergaan. Sharloo is nog niet zo ver als Otrabanda in dit proces maar er worden mooie stappen gemaakt door allerlei lokale projecten. Beide wijken zijn heel kleurijk en je vindt er veel street art. Je kan zelf op zoek gaan naar mooie plekken zoals de ‘Colorful stairs Otrabanda’ en ‘Street Art Skalo’ maar als je echt meer wil weten over de wijken, de geschiedenis en de inwoners dan is het aan te raden om een tour te boeken met Dushi Walks. Deze wandeling van ongeveer 2 uur brengt je langs plekken waar je als toerist niet snel komt en zal je een beter beeld geven van Curacao. De kosten zijn 30 gulden per persoon.

Tip: Lekker lunchen in Otrabanda doe je bij Maira’s Kitchen.

Wandel over de pontjesbrug

De Handelskade en de pontjesbrug zijn misschien wel de twee meest iconische bezienswaardigheden van Willemstad. De drijvende pontjesbrug heet officieel de Koningin Emmabrug en is uniek doordat deze in zijn geheel kan opendraaien als er een boot door moet. Hierdoor heeft de brug ook nog een derde naam gekregen; de swingende oude dame. Als je geluk hebt dan ben je er net als er een groot cruiseship doorheen vaart. Er gaat een belletje af en vervolgens heb je kort de tijd om de burg te verlaten. Je mag er ook op blijven staan maar bij een groot schip kan het zijn dat je dan wel een half uur tot drie kwartier op de brug staat. 

Wandel langs de Handelskade

Vanaf de pontjesbrug heb je zicht op de Handelskade aan de Sint Annabaai. De grachtenpanden die hier staan zijn typische Nederlandse pakhuizen maar dan met de vrolijke kleuren van de Caribische eilanden. De geschiedenis van deze plek is helaas minder vrolijk als dat de plek er nu uitziet. Dit is namelijk waar vroeger de Europese schepen aankwamen om hun goederen en slaven te laden en lossen. Het is nu misschien moeilijk voor te stellen maar dit was ooit het epicentrum van de slavenhandel. De tot slaaf gemaakte Afrikanen werden hier verkocht aan andere landen op het Amerikaanse continent. Dat is als ze de verschrikkelijke omstandigheden tijdens de boottocht al overleeft hadden want daarbij stief gemiddeld 30% van de slaven.

Bezoek het indrukwekkende Kura Hulanda Museum

Ben je geïnteresseerd in de gehele geschiedenis van de slavenhandel, loop dan door naar het Kura Hulanda Museum net om de hoek van de pontjesburg. Dit museum vertelt het hele verhaal van de slavenhandel en je vindt er een indrukwekkende collectie Afrikaanse kunst. Je zal er misschien niet heel vrolijk van worden maar eigenlijk mag je Curacao niet verlaten voordat je hier bent geweest.

Openingstijden: van maandag t/m zaterdag van 9:30 tot 16:30

Chillen bij Mambo Beach in Willemstad

We sluiten dit lijstje af met iets luchtigers want je bent vast ook naar Curacao gekomen om te genieten van zon, zee en strand. In Willemstad vind je dat bij Mambo Beach. Hier plof je lekker neer op een bedje bij een beach bar als Cabana of Chill Beach Bar and Grill. Je ligt onder de palmbomen met je voetjes in het zand en aan het heerlijke blauwe water. Laat die cocktails en bitterballen maar komen!