Beklim de Tulove Grede in het Velebit gebergte van Kroatië

Reis je door Kroatië dan is de kans groot dat je de watervallen van Krka en de Plitvice meren op de planning hebt staan. Dit zijn twee bijzondere highlights van een reis door Kroatie maar wat maar weinig mensen weten, is dat er tussen deze twee plekken nog iets moois verborgen ligt. Wanneer je van Krka naar de Plitvice meren rijdt (of andersom) dan kom je namelijk langs het Velebit gebergte. De meeste mensen volgen hun navigatie en nemen de tunnel die hier dwars doorheen loopt. Dat is eeuwig zonde als je het ons vraagt want de route door de bergen is te gek en daarbij kan je hier een hele mooie wandeling maken naar de bergtop Tulove Grede.

Nationaal Park Sjeverni Velebit en de Tulove Grede

In het Velebit gebergte vind je twee van de acht nationale parken van Kroatië. Het noordelijke deel heet officieel Nationaal Park Sjeverni Velebit waarbij ‘Sjeverni’ Noord betekend. In het zuidelijke deel van het Velebit gebergte vind je Paklenica Nationaal Park. Beide tellen vele verschillende korte en lange wandelroutes en als je de tijd hebt dan kan je hier zelfs meerdaagse trektochten maken langs de verschillende berghutten. Heb je geen dagen de tijd maar wil je wel de schoonheid van het Velebit gebergte meepakken dan raden we je aan om de Tulove Grede te beklimmen.

Hoe ziet de wandeling naar Tulove Grede eruit?

De Tulove Grede is één van de meest bijzondere pieken in het Velebit gebergte. De lichtgrijze rotsen steken hier bijna kaarsrecht omhoog tussen het gras. Vanaf de snelweg zie je al dat dit deel van de berg heel anders is dan de rest van het gebergte. Na een bergritje over een onverharde slingerweg sta je ineens onderaan de pieken van Tulove Grede. Je kan hier je auto parkeren en beginnen aan de klim. Omdat je al op behoorlijke hoogte bent, zijn de uitzichten meteen indrukwekkend. Het eerste deel van de wandeling loop je omhoog om de Tulove Grede heen naar de achterkant. Eenmaal tussen de pieken van de Tulove Grede is het landschap nog mooier en hoe verder je wil komen, hoe meer je zal moeten klimmen en klauteren. Je kunt helemaal naar de top klimmen maar je kan ook genieten van de uitzichten halverwege. In totaal duurt de wandeling zo’n 1,5 uur tot 2 uur afhankelijk van hoeveel pauzes je neemt. 

Tip: De route staat vrij duidelijk aangegeven maar het kan handig zijn om de kaart van Kroatië te downloaden in de app maps.me. Hierop zie je de wandelroute staan.

Zo kom je bij Tulove Grede

Tulove Grede ligt dus op de route tussen Krka en de Plitvice meren maar je moet er een stukje voor omrijden. Je gaat namelijk niet door de tunnel maar over de bergen heen. Dit is een hele mooie rit met een paar mooie stops onderweg en het kost je ongeveer 45 tot 60 minuten extra. Download vooraf de kaart van Kroatië in Google Maps en sla deze locatie van de parkeerplaats op want in het Velebit gebergte heb je soms geen bereik. Daarbij is het goed om te weten dat je na de klim, de weg kan vervolgen en niet terug hoeft te rijden. Omdat Tulove Grede precies halverwege op de route in de bergen ligt, zegt Google Maps soms dat je weer dezelfde weg terug moet om vervolgens alsnog de tunnel te nemen maar dat is dus niet het geval. Je kan de bergweg vervolgen en dan zal Google Maps na een paar minuten de route wijzigen. In de bergen is geen tankstation dus zorg dat je genoeg benzine, water en snacks bij hebt.