10 Tips voor een bezoek aan de Plitvice meren in Kroatië

Het National Park Plitvice telt wel 16 smaragdgroene meren en wel 90 watervallen! Tussen de meren en watervallen door vind je prachtig aangelegde wandelroutes. Plitvice is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kroatië en daardoor druk bezocht. Een bezoek aan Plitvice moet je dan ook even voorbereiden want er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Alle informatie en tips om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen, lees je hieronder.

De beste reistijd voor de Plitvice meren

De Plitvice meren zijn mooi in ieder seizoen. In de winter ligt er vaak een dik pak sneeuw en kan je genieten van bevroren watervallen. In de lente zijn de watervallen het grootst. In de zomer is het mooi groen en zijn de meren het meest helder en in de herfst kleuren alle blaadjes rood, oranje en geel. De maanden juli en augustus zijn het drukste en kan je daarom het beste vermijden als je de keuze hebt. Ga je toch in deze maanden, ga dan zo vroeg mogelijk of juist laat in de middag.

De bezienswaardigheden van de Plitvice meren

Eigenlijk is het hele park een grote bezienswaardigheid maar omdat je een route moet gaan kiezen, is het handig om te weten in welke delen het park is opgedeeld en wat daar te zien is.

De benedenmeren

De benedenmeren bestaan uit 4 kleinere en redelijk ondiepe meren gelegen in een 40 meter diepe kloof van kalksteen. Je loopt hier over de meren heen over de bekende houten bruggetjes. Dit is het kleinste deel van de Plitvice meren maar wat ons betreft wel het mooiste gedeelte.

De bovenmeren

De 12 bovenmeren zijn veel groter en uitgestrekter. Ze hebben ook die mooie diepgroene kleur en er groeien veel bijzondere planten langs de meren. Dit gebied is veel groter en je kan er uren wandelen als je wil.

Kozjak meer

Het Kozjak meer is het grootste meer van allemaal en ligt tussen de boven- en benedenmeren in. Je kunt helemaal langs het meer lopen maar dit kost je heel veel tijd en er is niets te zien wat je niet ook op andere plekken in het park ziet. Het is daarom leuker om de boot te pakken. Deze mooie tocht van zo’n 15 minuten gaat dwars over het meer en is inbegrepen bij de ticketprijs.

Veliki Slap waterval

Bij de benedenmeren vind je de Veliki Slap waterval van wel 78 meter hoog. In de zomermaanden kan het zijn dat hij wat minder indrukwekkend is doordat er lang geen regen gevallen is. Dat zie je ook op de foto hieronder van ons bezoek in september.

Must do: Kajakken over de Mreznica rivier

Wil je de schoonheid van deze regio ontdekken op een avontuurlijk manier? Dan hebben we een te gekke tip voor je! Iets ten noorden van de Plitvice meren ligt de Mreznice rivier. De natuur is hier ongerept en je bent ver weg van de massa’s toeristen. De rivier heeft dezelfde mooie kleuren als de Plitvice meren en telt meerdere watervallen en meren. Spring in de kajak en geniet van dit (nu nog) verborgen stukje Kroatië. Je kunt op je gemak de rivier af kajakken met de gids en soms een stroomversnelling meepakken. Als je wilt dan kun je ook van watervallen afspringen maar dit hoeft niet als je dat dat niet wilt. Er is ook altijd een makkelijke route zonder sprongen waardoor je deze tour zo avontuurlijk kan maken als je zelf wilt. Het startpunt van de kajak tour ligt 40 minuten vanaf de ingang van Plitvice en is zowel makkelijk met de auto als met de bus te bereiken. Je kunt de kajak tour hier boeken en het is aan te raden om dat op tijd te doen. Vergeet niet om je zwemkleding mee te nemen en schoenen die nat mogen worden want je moet soms over rotsen lopen.

Kiezen tussen ingang 1 en ingang 2

Wanneer je een ticket koopt voor je bezoek aan de Plitvice meren dan moet je kiezen tussen ingang 1 en ingang 2. Om daarin een keuze te maken, is het natuurlijk handig om de verschillen te kennen. Bij ingang 1 vind je de Veliki Slap waterval en de beneden meren. Bij ingang 2 vind je de bovenmeren. Er zijn twee ingangen gemaakt zodat mensen die slechts een deel van het park willen zien, kunnen kiezen voor een ingang die het dichtstbij is. Wil je het hele park zien? Dan kan dat zowel vanaf ingang 1 als 2. Je kan tussen de beneden- en boven meren lopen maar ook de boot pakken of het treintje pakken. Wil je beide delen van het park zien dan raden we je aan om ingang 1 te kiezen. Hier is het vaak iets rustiger en je start meteen met een gaaf view viewpoint over het park.

Kiezen tussen 8 verschillende routes van Plitvice

Vanaf iedere ingang heb je de keuze uit 4 routes. In totaal zijn er dus 8 routes om uit te kiezen. De routes staan in het park erg duidelijk aangegeven met borden en paaltjes en bij de ingang kan je een plattegrond bekijken. Wil je alle bezienswaardigheden zien dan raden we je route C aan vanaf ingang 1. Hiermee bezoek je de Veliki Slap waterval, de beneden- en boven meren en maak je de boottocht over het Kozjak meer. Vervolgens ga je met het treintje terug naar ingang 1. Zo zie je alle bezienswaardigheden zonder enorm lang te lopen. 

Ingang 1

  • Route A: Veliki Slap & beneden meren | 3 km – 2 tot 3 uur
  • Route B: Veliki Slap, beneden meren, boottocht & treinritje  | 4,6 km – 3 tot 4 uur
  • Route C: Volledige park met boottocht & treintje | 8,9 km – 4 tot 5 uur
  • Route D: Volledige park te voet | 18,3 km – 6 tot 8 uur

Ingang 2

  • Route E: boven meren, boottocht & treinritje | 5 km – 2 tot 3 uur
  • Route F: route B maar dan andersom | 4,6 km – 3 tot 4 uur
  • Route H: route C maar dan andersom | 8,9 km – 4 tot 6 uur
  • Route K: route D maar dan andersom | 18,3 km – 6 tot 8 uur

Let op: De boot en trein gaan alleen tussen april t/m oktober. Bezoek je het park buiten die maanden dan moet je kiezen voor de boven- of beneden meren of het volledige rondje wandelen.

Tickets moet je vooraf online bestellen

Het is goed om te weten dat je jouw tickets voor de Plitvice meren vooraf online moet bestellen via deze website. Er mogen maar een beperkt aantal mensen het park in en als je zonder ticket aankomt bij de ingang dan is de kans groot dat je pech hebt. 

Bij het kopen van je tickets moet je een tijd kiezen

Naast dat je bij het bestellen van je tickets moet aangeven via welke ingang je naar binnen wil, moet je ook een tijd kiezen. Dit doen ze om de drukte te spreiden. Kies je bijvoorbeeld 08:00 dan mag je tussen 08:00 en 09:00 het park is. Kom niet pas iets voor 09:00 bij de ingang aan want er kan een rij staan. Je mag zolang in het park blijven als je wil.

Tip: Zeker in de zomermaanden kan het erg druk zijn bij de Plitvice meren. Wil je het park op zijn best ervaren dan is het slim om een zo’n vroeg mogelijk tijdstip te kiezen.

De voorzieningen en regels bij Plitvice meren

Hier en daar in het park vind je plekken met picknicktafels, toiletten en tentjes waar je eten en drinken kan halen. Hier is het ook toegestaan om te roken. Het is af te raden om een kinderwagen mee te nemen naar de Plitvice meren doordat de paden niet overal even vlak zijn. Honden zijn toegestaan maar moeten aan de riem.

Vanuit waar bezoek je de Plitvice meren?

Het is het meest ideaal om de Plitvice meren te bezoeken tijdens een rondreis door Kroatië. Je kan dan verblijven in de omgeving van het park bij een van de vele B&B’s en hotels. Je kan dan lekker vroeg het park bezoeken. Maak je geen rondreis maar verblijf je in Split, Zagreb of Zadar dan is het ook mogelijk om vanuit daar een tour te maken. Vaak duurt zo’n tour wel al snel 10 tot 12 uur door de reistijd.

Onze favoriete adresjes bij de Plitvice meren

Een fijne B&B in de buurt van de ingang van de Plitvice meren is Plitvica Lodge. De meeste kamers hebben een balkon vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de groene omgeving. De eigenaar is ontzettend gastvrij en je kan in de B&B zowel heerlijk ontbijten als dineren. Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting? Kijk dan eens naar Plitvice Holiday Resort. Je kunt hier kiezen uit een huisje aan het meer, slapen in een boomhut en zelfs in een tipi tent. Hoe leuk is dat? Ieder verblijf is uniek en maakt je bezoek aan de Plitvice meren nog beter.