Tips voor een auto huren in Kroatië

Vrijwel iedereen die een rondreis door Kroatië maakt, doet dit met de auto. Het is dan ook een perfect land voor een roadtrip. De afstanden tussen de bestemmingen zijn niet te lang, onderweg passeer je de mooiste landschappen en met de auto kan je plekken bezoeken waar je anders moeilijk kan komen. Tijdens je reis door Kroatië zal je grotendeels langs de kustlijn rijden waar je hier en daar kan stoppen bij een van de vele mooie stranden of pittoreske dorpjes. Wij maakte met onze huurauto een roadtrip van 3 weken door Kroatië en hebben alle tips en handige informatie voor je op een rijtje gezet. 

Autorijden in Kroatië

Autorijden in Kroatië is erg makkelijk want de verkeersregels zijn vergelijkbaar met die van Nederland en de wegen zijn goed onderhouden. Voor sommige snelwegen moet je tol betalen en daar mag je 130 km/u rijden. Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 80 km/u. Houd er rekening mee dat ze in Kroatië niet vies zijn van hard rijden, vrijwel iedereen rijdt harder dan toegestaan. Het is aan te raden om met Google Maps te navigeren want die app geeft ook een alternatieve route aan zonder tolwegen die soms net zo snel is. Download vooraf in Google Maps de kaart van Kroatië zodat je ook offline kunt blijven navigeren wanneer je geen bereik hebt. 

Flitsmeister werkt ook in Kroatië

In Kroatië staan veel flitspalen langs de kant van de weg en dan met name rondom de grote steden zoals Split, Dubrovnik en Zagreb. Download daarom Flitsmeister en zet deze aan wanneer je de auto instapt. Houd zelf goed de borden in de gaten want de maximale snelheid die Flitsmeister aangeeft klopt niet altijd.

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Kroatië?

Het verschilt per verhuurbedrijf vanaf welke leeftijd je een auto mag huren in Kroatië. Bij sommige autoverhuurders moet je als bestuurder 21 jaar of ouder zijn en moet je minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Bij andere autoverhuurders kan je al vanaf je 18e een auto huren.

Met een huurauto op de ferry

Wanneer je tijdens je reis door Kroatië ook een eiland gaat bezoeken zoals Hvar of Brac, dan kan met je huurauto naar dat eiland afreizen. Je gaat dan met de auto op de ferry van Jadrolinija. Tickets voor de ferry kan je vooraf kopen op de website van Jadrolinija of ter plekke in de haven. Je gereserveerde ticket voor de ferry is alleen géén garantie dat je ook daadwerkelijk mee kan. Ze verkopen namelijk meer tickets dan dat er plekken zijn en als de boot vol is, moet je wachten op de volgende. Als er die dag geen boot meer komt, dan heb je pech en vervalt je ticket. Het maakt dus niet uit dat jij al weken geleden een ticket hebt gereserveerd als je te laat aankomt bij de boot. Zeker in juli en augustus is het erg druk en moet je ervoor zorgen dat je er op tijd bent. Wij raden je dus aan om vooraf te kijken hoe laat de boot gaat,  een uur van te voren met de auto in de rij te gaan staan en vervolgens daar je ticket te kopen.

Wat voor huurauto is fijn in Kroatië?

Wanneer je met zijn tweeën reist, is een kleine huurauto prima om een roadtrip door Kroatië te maken. In een kleine auto ben je wat wendbaarder in het verkeer en zeker met parkeren in de steden is dit prettig. Reis je met meer personen dan is een grotere auto natuurlijk comfortabeler. Wij huren in het buitenland altijd een automaat, ook al kunnen wij handgeschakeld rijden. In het buitenland rijden is toch – zeker in het begin – even onwennig en dan is een automaat net wat fijner. Daarnaast rij je soms door berggebieden over smalle wegen en dan is het fijn als je je volle concentratie op de weg kunt hebben en geen hellingproef hoeft te doen.

Je hebt je creditcard nodig voor het huren van een auto

Bij het ophalen van de huurauto is het belangrijk dat je een creditcard kunt laten zien die op naam staat van de hoofdbestuurder. Hiermee moet je de borg betalen en een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd. Wanneer je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt laten zien, krijg je de huurauto niet mee. Hetzelfde geldt wanneer er onvoldoende saldo op deze creditcard staat. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Auto huren in Kroatië zonder creditcard

Heb je geen creditcard en wil of kun je die niet aanvragen? Dan kan je bij Sunnycars alsnog een auto huren. Selecteer de filter ‘geen waarborg’ bij het zoeken van een huurauto en dan krijg je alle huurauto’s te zien waarvoor je geen creditcard nodig hebt. Een auto huren zonder creditcard is vaak wel wat duurder. Houd er ook rekening mee dat je minimaal 48 uur voor het ophalen van de huurauto je moet registreren via de link die je ontvangt na het boeken. Zo is het mogelijk om een auto te huren in Kroatië zonder creditcard.

Wat kost een auto huren in Kroatië?

De prijs van een auto huren in Kroatië hangt enorm af van wanneer je de auto wilt huren en hoe ver je van te voren boekt. In het hoogseizoen, juli en augustus, zijn de huurauto’s een stuk duurder dan in de wintermaanden. Ook hangt de prijs af van wat voor auto je wilt huren. Een kleine auto is altijd goedkoper dan een grote luxe auto. De prijzen starten vanaf zo’n €38 per dag inclusief volledige verzekering.

Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Kroatië. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.