Kroatië heeft ontzettend veel moois te bieden en staat daarom bij veel mensen hoog op het lijstje van favoriete Europese landen. Je vindt er paradijselijke stranden, tientallen meters hoge watervallen en felgroene meren. De charmante stadjes en de ruige berglandschappen maken het helemaal af. Dat alles vind je op maar 1,5 uur vliegen vanaf Nederland! Enthousiast geworden? Check voordat je vertrekt deze 8 dingen die je vooraf moet weten om zo nog meer uit je reis naar Kroatië te halen.

#1 Waterschoenen zijn essentieel in Kroatië

Omdat de stranden van Kroatië vrijwel allemaal kiezelstranden zijn, ga je echt waterschoenen nodig hebben. Wij waren deze vergeten en dat was heel onhandig want daardoor liepen we overal half struikelend de zee in. Zeker even een paar bestellen en meenemen dus!

#2 Ook een matje of luchtbed komt van pas

Om de stranddagen wat aangenamer te maken, is het ook slim om een matje of luchtbed aan te schaffen. Of het nou grote of kleine kiezels zijn, het ligt allemaal niet bepaald lekker met alleen een strandlaken. Een luchtbed of een matje is daarom ideaal en zeker de moeite om mee te nemen wanneer je een paar relaxmomenten op het strand wilt inlassen tijdens je reis door Kroatië. 

#3 Bakkerij Mlinar is perfect voor lunch onderweg

In vrijwel alle steden van Kroatië vind je de bakkerij Mlinar waar ze een groot aanbod hebben van zoete, hartige en belegde broodjes. Super lekker! Scoor hier een broodje voor onderweg voor wanneer je een lange wandeling gaat maken, een stuk moet rijden of voor wanneer je een dagje op het strand gaat liggen.

#4 Zo reis je met de ferry in Kroatië

Kroatië telt meer dan 1000 eilanden en de kans is groot dat je er één of meerdere gaat bezoeken. Er varen ferry’s en catamarans tussen de eilanden en het vasteland. Als je een (huur)auto hebt, dan kan je deze meenemen op de ferry. Heb je geen auto dan stap je op de catamaran want deze is sneller. Hoewel je vooraf tickets kan kopen voor de oversteek, is dit geen garantie voor een plekje op de boot. Ze werken namelijk met een vol=vol systeem. Het is daarom slim om minimaal één uur voor de vertrektijd al in de rij te gaan staan en vervolgens daar een kaartje te kopen. Check de vertrektijden van de boten en probeer zeker in de zomermaanden een vroege ferry te pakken om zo de drukte voor te zijn en zeker met die boot of de volgende mee te kunnen.

#5 Sommige zaken zijn gesloten op zondag

Het gaat er in Kroatië op zondag een tikkeltje rustiger aan toe dan de rest van de week. Op zondag zullen veel winkels en sommige restaurants gesloten zijn. Ga je naar een specifiek restaurant op zondag, check dan vooraf de openingstijden op Google. Als je nog steeds twijfelt dan kan je ook altijd even het restaurant bellen. De meeste bezienswaardigheden zijn wel geopend maar checken het op zondag altijd even voor de zekerheid. 

#6 Download vooraf de kaart van Kroatië

Wanneer je tijdens je roadtrip lekker door Kroatië aan het toeren bent en je rijdt door de bergen ver van de bewoonde wereld, kan het zijn dat je geen bereik hebt en dus ook geen internet voor Google Maps. Download daarom van te voren de kaart van Kroatië op Google Maps. Zo kan je met of zonder bereik altijd blijven navigeren en raak je niet verdwaalt in de bergen.

#7 Dit is de beste reistijd voor Kroatië

In de zomermaanden is het lekker warm in Kroatië en liggen de temperaturen aan de kust rond de 30 graden. In het hoger gelegen binnenland is het altijd iets koeler dan aan de kust. De maanden juli en augustus zijn de populairste maanden om Kroatië te bezoeken en dan kan het erg druk zijn. Daarom raden we je aan om, als je de keuze hebt, in het voor- of najaar Kroatië te bezoeken. De temperatuur is dan nog steeds heel goed maar het is dan een stuk minder druk als in de maanden juli en augustus.

#8 Reizen door Kroatië is super divers

Historische steden, azuur blauwe zee, gezellige stadjes, watervallen en ruige berglandschappen. Reizen door Kroatië is super divers en heeft ons ontzettend verrast! Tijdens een reis van zo’n 2 weken kan je al erg veel zien omdat de reisafstanden niet zo groot zijn. Onze reisroute voor Kroatië brengt je langs alle highlights en nog een paar geheime plekjes die nog minder bekend zijn.