Tips voor de mooiste watervallen in Krka National Park

Tientallen meters brede en hoge watervallen die uitkomen in een heldergroene poel waar honderden kleine visjes in zwemmen. Dat klinkt als een paradijsje toch? De diversiteit aan prachtige watervallen maakt Krka National Park een must see tijdens je reis door Kroatië. Veel mensen bezoeken alleen het zuiden van het park en dat is eeuwig zonde want Krka heeft nog zoveel meer te bieden dan dat! Hieronder lees je alles over de mooiste watervallen van het park en onderaan vind je nog veel praktische tips voor je bezoek.

Krka National park

De watervallen van Krka National Park zijn onderdeel van de Krka rivier die dwars door Dalmatië stroomt. Het park is 7 watervallen rijk, die allemaal compleet verschillend van elkaar zijn. Je kan Krka National Park het hele jaar door bezoeken maar het voorjaar en de zomer is de allerbeste tijd. De kans op lekker weer is dan groot en er stroomt nog veel water door de rivier. Wij waren er in september en zoals je op de foto’s kunt zien is het nog steeds prachtig, maar in het voorjaar zijn de watervallen nog voller.

Wat te zien in Krka National Park?

Wanneer je met een auto het park bezoekt, moet je zeker de volgende watervallen bezoeken.

Skradinski Buk waterval

De Skradinski Buk waterval (ook wel Krka waterval genoemd) is de grootste en meest bekende waterval van Krka National Park die je altijd op de foto’s ziet. Deze waterval is meer dan 100 meter breed en het water valt over 17 kleinere watervallen naar beneden. Sinds 2021 mag je hier helaas niet meer zwemmen. De reden hiervan is dat het te druk is geworden en hierdoor verdwijnt de natuurlijke ondergrond van het meer.

Skradinski Buk waterval heeft twee verschillende ingangen. Het entreeticket dat je hier koopt is die dag geldig voor alle watervallen in Krka National Park. Je kan ook online alvast je tickets kopen via de officiële website.

Lozovac ingang: dit is de hoofdingang en ligt bij het dorpje Lozovac. Voor de ingang van deze waterval is een grote parkeerplaats waar je je auto gratis kunt parkeren. Van april tot oktober rijden vanaf de ingang pendelbussen die je naar de Skradinski Buk waterval brengen en weer terug. Dit duurt ongeveer 10 minuten en is bij het entreeticket inbegrepen. Vanaf de plek waar de bus je afzet is het nog ongeveer een kwartier lopen naar de waterval maar hier kijk je al je ogen uit. Je loopt over mooie bruggetjes met links en rechts poelen van heldergroen water. In de wintermaanden rijden er geen bussen en mag je het park met je eigen auto inrijden. 

Skradin ingang: deze ingang ligt in het dorpje Skradin en vanaf hier word je met de boot naar de watervallen gebracht. Deze boot vertrekt ieder uur en de oversteek duurt 25 minuten. De boottocht is inbegrepen bij je entreekaartje die je hier koopt. De boot zet je af in het park en vanaf hier is het nog vijf minuten lopen naar de Skradinski Buk waterval. Bij de Skradin ingang moet je betalen om je auto te parkeren en van november tot en met april varen er geen boten.

Roski Slap

Stap nadat je de Skradinski Buk waterval hebt bezocht weer in je auto en rij in 30 minuten naar de Roski Slap watervallen. Roski Slap is een stuk minder bekend dan de Skradinski Buk waterval en het is hier dan ook veel rustiger. Parkeer je auto en loop naar boven voor een mooi uitzicht over de rivier of ga beneden lekker aan het water zitten.

Tip: Op de weg van de Skradinski Buk waterval naar Roski Slap kom je langs een viewpoint met een gaaf uitzicht over het eiland Visovac. Visovac is een piepklein eiland midden in de rivier met daarop het Visovac klooster. Dit is de exacte locatie van het viewpoint.

Manojlovac Waterval

Dan is nu onze favoriet aan de beurt! Vanaf Roski Slap is het 30 minuten rijden naar de Manojlovac Waterval, de hoogste waterval van Krka National Park. Waar je bij Skradinski Buk over een aangelegd pad loopt en veel andere toeristen zijn, zoek je bij deze waterval veel meer het avontuur op. Deze waterval ligt verstopt in de natuur en je moet even wat moeite doen om er te komen. Het is ongeveer 30 tot 45 minuten lopen naar de waterval. Het eerste gedeelte loop je over een wandelpad maar op een gegeven moment houdt dit pad op en moet je wat klimmen en klauteren. Op sommige stukken moet je je vasthouden aan een touw terwijl je naar beneden klimt. Hierdoor is deze plek veel minder druk bezocht en je kan hier ook zwemmen als je wil. Ben je wat minder avontuurlijk dan kan je deze waterval ook vanaf dit goed toegankelijk viewpoint bekijken. Als je de navigatie start naar de waterval dan kom je niet bij de parkeerplaats uit dus gebruik daarom deze locatie. Meer info over hoe je er komt lees je hier.

Hoe Krka National Park bezoeken?

Verreweg de beste manier om Krka National Park te bezoeken is met de auto. Dit komt omdat de verschillende watervallen van het park best ver uit elkaar liggen. Met de auto ervaar je alle vrijheid en kan je helemaal zelf je dag inplannen. Ideaal dus. Heb je geen auto dan kan je ervoor kiezen om met een tour vanuit Split of Trogir Krka te bezoeken. Vanuit Split of Trogir vertrek je dan met een bus naar Krka waar je een bezoek brengt aan de Skradinski Buk waterval, Roski Slap, het eiland Visovac en het stadje Sibenik. De gids zal je vertellen over de bijzondere omgeving, natuur en geschiedenis.

Extra tips voor je bezoek aan Krka National Park

  • Trek dichte en stevige schoenen aan.
  • Bezoek je Krka NP tussen mei en september? Ga dan vroeg in de ochtend het park in. Er geldt namelijk een maximaal aantal bezoekers dat tegelijkertijd in het park mag zijn. Wanneer je vroeg gaat, zal je hier geen last van hebben. Krka is van mei t/m september om 08:00 geopend en oktober t/m april om 09:00.
  • Wanneer je naar het noorden van Krka National Park rijdt, kan het zijn dat je hier geen bereik hebt. Download daarom vooraf de app maps.me en daarop de kaart van Kroatië voor de wandelroutes. Download ook de kaart in Google Maps voor de navigatie met de auto. Maps.me werkt namelijk niet altijd even goed voor navigatie op de weg en in Google Maps staan geen wandelroutes. Zeker bij de hike naar de Manojlovac Waterval is dit handig.
  • Rijd voor je bezoek aan Krka even langs een bakkerij om wat lekkere broodjes te kopen om te lunchen. Er zijn wel wat restaurants te vinden bij Skradinski Buk, maar deze zijn erg prijzig. In het dorpje Skadrin zit een Mlinar bakkerij waar je een lekkere lunch kan halen. Deze bakkerij staat niet in Google Maps maar dit is de exacte locatie.
  • In het dorpje Skadrin vind je ook het restaurant Konoba Dalmatino en hier kan je heerlijk dineren. Je zit hier heel gezellig aan een pleintje en op het menu staan lekkere risotto’s en pasta’s.

Vanuit waar Krka National Park bezoeken?

Je kan Krka als een dagtripje vanuit Split of Zadar bezoeken maar wanneer je een rondreis door Kroatië maakt, raden we je aan om in de omgeving van Krka te verblijven. Krka ligt namelijk tussen Split en de Plitvice meren in en je hebt zeker een hele dag nodig als je alles wil zien. Wanneer je bij Krka verblijft, kan je lekker vroeg het park in zodat je de drukte voor bent. Daarnaast is het na een lange en vermoeiende dag extra fijn om nog even het zwembad in te springen in plaats van in de auto terug naar Split of Zadar.

Onze favoriete adresjes bij Krka NP

Wij verbleven bij The Residence, een kleinschalig hotel met een heel mooi zwembad. Heerlijk om na je bezoek aan Krka NP even een duik te nemen! De eigenaren Barbara en Marko zijn ontzettend aardig. The Residence ligt op 20 minuten rijden van de ingang van Krka National Park. Een ander fijn adresje bij Krka NP is Agrotourism Kalpic. Deze romantische boerderij wordt gerund door een hele gastvrije familie. Ze verbouwen er hun eigen groenten en fruit en je krijgt iedere ochtend een heerlijk ontbijt. Om het helemaal af te maken is er een zwembad en een jacuzzi. Je proeft hier echt het boerderij leven en je zal helemaal tot rust komen. Verblijf je graag in een vriendelijk geprijsd appartement? Dan is Apartments Kantunal een fijn adresje in het dorpje Skradin. De ingang van Krka Np is slechts 10 minuten rijden en de appartementen zijn modern en heel gezellig ingericht.