Party town Montañita

Aan de kust van veelzijdig Ecuador ligt het kleine strandplaatsje Montañita. De perfecte plaats om te surfen, te relaxen of te feesten tot je erbij neervalt. Wij kwamen voor een paar dagen en bleven uiteindelijk twee maanden hangen. Waarom? “Het gebeurde gewoon..”

Gringo’s en locals in de mix

Montañita is een strandplaats die behalve veel toeristen ook veel Ecuadorianen trekt. Half Guayaquil (de tweede grootste stad van Ecuador) trekt in het weekend naar de kust om van het strand, het uitgaansleven of de toeristen te genieten. De ‘locals’ zijn super open en geïnteresseerd en deze mix van gringo’s met Zuid-Amerikanen zorgt voor een relaxte, internationale sfeer.

Strand

Zowel voor de toerist die op zoek is naar een mooi en schoon strand, als voor de sportieveling die op zoek is naar goede golven voor de beginnende of ervaren surfer is Montañita een goede locatie. Zo’n 9 maanden per jaar (november-juli) is het zonnig weer en is het volle bak op het strand. En nergens hoef je voor op te staan, want alles kun je op het strand kopen van de vele lopende verkopers. Happy brownies, ijsjes en zelfs lampen! Ben je nog geen surfer, dan zijn er tal van plekken waar je lessen kunt nemen.

montanita-strand

Feesten

Het nachtleven in Montañita is zoals in de bekende Spaanse kustplaatsen, maar dan met een extra Zuid-Amerikaans tintje. Elke avond is het volle bak, zelfs in het laagseizoen. In Cana Grill wordt veel Latijnse muziek gedraaid, in Hola Ola vanalles wat – en houdt de MC je ook op de hoogte van Montañita’s slogan ‘que pasa en Montañita, se quida en Montañita, – op Calle de Cocktailes (ja, zo heet het echt!) vind je naast cocktails ook altijd iemand om de salsa mee te dansen en op het strand is er ook altijd wel iets te doen.

montanita-fullmoon

Lost Beach

Als je echt van een feestje en elektronische muziek houdt dan moet je in Lost Beach zijn. Bestempeld als een van de beste clubs van Zuid-Amerika is Lost Beach op zaterdag (en af en toe een extra avond) de place to be. Elk weekend wordt er een bekende dj overgevlogen en feest jong Guayaquil samen met de toeristen het dak van de tent. Sinds kort is de club uitgebreid met een extra ruimte en voorzien van de beste geluidsinstallatie van dit moment.
Need I say more of wil je even zelf een filmpje bekijken?

Eten

Vraag een gemiddelde Guayaquilse waarom hij/zij naar Montañita komt en je zult behalve het strand en uitgaansleven ook ‘comida’ te horen krijgen: eten.

Waanzinnige burgers van een van de vele hutjes in het centrum (voor een schappelijke $2), verse ceviche op het strand, pizzabroodjes van Rastapan en omeletten of fruitsalades op Calle de Omeletes (oke, die naam hebben we zelf bedacht). Je kunt gerust de duurdere restaurants overslaan en fantastische empenadas, curry of pasta eten bij Tiburon of helemaal goedkoop doen en een $3.50 menu eten bij een van de vele Menu del Dia plaatsen. Iedereen kent ook La Taverna, waar je voor een paar dollar een pizzapunt of hamburger koopt.

Spaanse les

Mocht je Spaanse les willen nemen, dan is Montañita – mits je het feesten een beetje kunt ontwijken – de perfecte locatie. Montañita Spanish School en MarAzul Spanish School bieden zowel klassikale als prive lessen en je kunt het ook combineren met surf-, yoga-, duik- of danslessen of met vrijwilligerswerk..

Slapen

Ondanks dat je in Montañita ontzettend kunt feesten, is er geen echt party hostel. Iguanas, Casa del Sol en Chill House zijn de hostels waar het meest te beleven valt, maar Montañita zelf is zo levendig dat je niet eens in je hostel wilt zijn. Je hebt al een hostel vanaf $8 per nacht, zodat je genoeg geld over houdt voor wat biertjes.

Veiligheid

Ook niet onbelangrijk, Montañita is super veilig. Ondanks het feit dat er geen politie is (wat ook zorgt voor een gedoogbeleid op andere zaken.), is er vrij weinig agressie. Als vrouw kun je ’s avonds gerust over het strand naar huis lopen, al moet je natuurlijk wel altijd je verstand gebruiken.

montanita

As said, ‘het gebeurde gewoon..’ Het was niet de bedoeling, maar twee maanden lang woonden wij in Montañita, waren vrienden met de locals, kenden iedereen en hadden de tijd van ons leven.

Reis info

Beste reistijd: November – juli. Augustus – oktober kan veel regen hebben.
Visum: 3 maanden per 12 maanden, krijg je bij aankomst in Ecuador
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com