De 5 mooiste tempels van Ayutthaya in Thailand

Ayutthaya is het paradijs voor reizigers die van interessante cultuur en geschiedenis houden. De stad staat vol met waanzinnige tempelruïnes en het is tof om deze zelf te gaan ontdekken op de fiets of met de scooter. Ayutthaya is 400 jaar lang de hoofdstad van Thailand geweest, destijds heette Thailand nog ‘Siam’. In 1767 kwam Ayutthaya zwaar onder vuur te liggen door de Birmezen. Ayutthaya werd vernield en geplunderd. De tempels waren verlaten en werden overgenomen door de jungle. Tegenwoordig zijn er nog veel ruïnes uit dit vervlogen tijdperk te ontdekken waardoor Ayutthaya niet tijdens je reis door Thailand mag ontbreken. Daarnaast is het maar anderhalf uur rijden vanaf Bangkok en heb je maar één volle dag nodig om de mooiste ruïnes te ontdekken. In Ayutthaya zijn tientallen tempels te vinden en kiezen kan lastig zijn. In dit artikel vind je een overzicht van de meest diverse en belangrijkste tempels van Ayutthaya.

Wat je vooraf aan een bezoek aan Ayutthaya moet weten

Helaas zie je nog steeds reizigers olifantenritjes maken in Ayutthaya. Deze olifanten zijn al jong weggehaald bij hun moeder en mishandeld zodat ze gehoorzamen. Wij raden olifantenritjes daarom ook sterk af. Ook is het belangrijk om te weten dat je je altijd netjes moet kleden wanneer je de tempels gaat bezoeken. Als vrouw zijnde wordt er van je verwacht dat je je tot over je knieën en schouders bedekt. Ben je ook bewust van het feit dat het erg respectloos is wanneer je met de onderkant van je voeten richting Boeddha gaat zitten.

De mooiste tempels van Ayutthaya

Dit zijn de vijf mooiste tempels op rijtje.

#1 Wat Phanan Choeng

We beginnen met een bijzondere tempel want in Wat Phanan Choeng staat een 19 meter hoge gouden Boeddha. Er zijn prachtige muurschilderingen en ontzettend veel details die deze tempel erg indrukwekkend maken. Wat Phanan Choeng is gebouwd in 1324 en is vooral erg populair onder locals die Ayutthaya bezoeken.

#2 Wat Yai Chai Mongkol

Wat Yai Chai Mongkol is een tempelcomplex dat is gebouwd in 1357. Dit is één van de belangrijkste tempels in Ayutthaya. Het kan er best druk zijn dus het is slim om deze tempel vroeg in de ochtend te bezoeken of laat in de middag. In Wat Yai Chai Mongkol staan veel boeddhabeelden waaronder een grote liggende boeddha.

#3 Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram wordt beschouwd als de mooiste tempel van Ayutthaya. De bouwstijl van de tempel kan je een beetje vergelijken met de tempels van Angkor Watt in Cambodja. Het is gebouwd in de 17e eeuw en het is gelegen aan de Chao Phraya rivier. De Wat Chaiwatthanaram is nóg mooier tijdens de zonsondergang.

#4 Wat Phra Mahathat

De Wat Phra Mahathat is vooral bekend door het Boeddha beeld tussen de wortels van een bodhiboom. Hoe het hoofd hier terecht is gekomen is een groot raadsel. Er bestaat een theorie dat het beeld werd achtergelaten nadat de Birmezen Ayutthaya hadden verwoest. Een andere theorie zegt dat een dief het hoofd probeerde te stelen maar het te zwaar was om het over de muur te tillen en het daarom heeft achtergelaten. Één ding is in ieder geval zeker, het is een bijzondere plek.

#5 Wat Phra Si Sanphet

Ook Wat Phra Si Sanphet hoort zeker thuis in het rijtje van de mooiste tempels van Ayutthaya. Deze tempel lag in 1491 binnen de muren van het Grand Palace en diende als de Koninklijke kapel. De tempel bestaat tegenwoordig nog uit drie grote, prachtige chedi’s. Lang geleden stond hier ooit een 16 meter hoge bronzen Boeddhabeeld. Helaas is daar nu niets meer van over.

Vervoer tussen de tempels in Ayutthaya

Ayutthaya is niet enorm groot en je kan de tempels daarom makkelijk zelfstandig verkennen met de fiets of scooter. Vaak kan je in je hotel een fiets of scooter huren. Wil je liever rondgereden worden door een tuktuk dat is dit ook mogelijk. De tuktuk’s in Ayutthaya zijn niet heel comfortabel maar gelukkig zijn de afstanden nooit heel groot.

Tip: Met de app maps.me kan je makkelijk offline navigeren.

Onze favoriete adresjes in Ayutthaya

Heerlijk verblijven doe je bij Baan Thai House. Je slaapt hier in een luxe villa of een traditionele Thaise bungalow die prachtig aan het water ligt. Je kan hier echt genieten van de natuur en de rust. Er is een groot zwembad om de hete middaguurtjes door te brengen en er zijn gratis fietsen te leen om de tempels te gaan verkennen. Voor een wat kleiner budget kan je ook bij Baan Luang Harn in een bijzonder schattige bungalow aan het water slapen en na een dagje tempelhoppen kan je hier heerlijke verkoeling zoeken in het zwembad. Ook dit is een ontzettend fijne en rustige uitvalsbasis om het mooie Ayuthhaya te verkennen.