De 5 mooiste tempels van Ayutthaya in Thailand

Ayutthaya is het paradijs voor reizigers die van interessante cultuur en geschiedenis houden. De stad staat vol met waanzinnige tempelruïnes en het is tof om deze zelf te gaan ontdekken op de fiets of met de scooter. Ayutthaya is 400 jaar lang de hoofdstad van Thailand geweest, destijds heette Thailand nog ‘Siam’. In 1767 kwam Ayutthaya zwaar onder vuur te liggen door de Birmezen. De stad werd vernield en geplunderd. De tempels waren verlaten en werden overgenomen door de jungle. Tegenwoordig zijn er nog veel ruïnes uit dit vervlogen tijdperk te ontdekken waardoor Ayutthaya niet tijdens je reis door Thailand mag ontbreken. Daarnaast is het maar anderhalf uur rijden vanaf Bangkok en heb je maar één volle dag nodig om de mooiste ruïnes te ontdekken. Er zijn tientallen tempels en kiezen kan lastig zijn dus daarom vind je hier een overzicht van de meest diverse en belangrijkste tempels. 

Wat je vooraf moet weten

Je ziet helaas dat veel toeristen olifantenritjes maken in Ayutthaya. Deze olifanten zijn al jong weggehaald bij hun moeder en mishandeld zodat ze gehoorzamen. Wij raden olifantenritjes daarom ook sterk af. Daarnaast is het belangrijk om je netjes te kleden wanneer je de tempels gaat bezoeken. Als vrouw zijnde wordt er van je verwacht dat je je tot over je knieën en schouders bedekt. Ben ook bewust van het feit dat het erg respectloos is als je met de onderkant van je voeten naar Boeddha gericht gaat zitten.

De mooiste tempels van Ayutthaya

#1 Wat Phanan Choeng

Dit is een totaal andere tempel dan de rest van dit rijtje. Binnen in deze tempel staat een 19 meter hoge gouden Boeddha. Let goed op de mooie muurschilderingen en de details want deze zijn erg indrukwekkend. Bij deze tempel was het druk, maar wij waren de enige toeristen. Veel locals komen hier om te bidden en ondanks dat het er druk was, hing er een fijne sfeer.

Entree: 20 bath

#2 Wat Yai Chai Mongkol

Deze tempel is gebouwd in 1357 en is een van de belangrijkste tempels van Ayutthaya. Het kan hier best druk zijn dus het is slim om deze tempel vroeg in de ochtend te bezoeken of laat in de middag. Je vindt hier enorm veel boeddhabeelden waaronder een grote liggende boeddha en er lopen veel monniken rond.

Entree: 20 bath

#3 Wat Chaiwatthanaram

Deze tempel wordt beschouwd als de mooiste tempel van Ayutthaya. De bouwstijl van kan je een beetje vergelijken met de tempels van Angkor Watt in Cambodja. Het ligt aan de Chao Phraya rivier en het is nóg mooier tijdens de zonsondergang. Deze mag je zeker niet overslaan.

Entree: 50 bath

#4 Wat Phra Mahathat

Deze tempel is vooral bekend door het boeddha beeld tussen de wortels van een bodhiboom. Hoe het hoofd hier terecht is gekomen is een raadsel. De ene theorie is dat het beeld werd achtergelaten nadat de Birmezen Ayutthaya hadden verwoest. Een andere theorie zegt dat een dief het hoofd probeerde te stelen maar het te zwaar was om het over de muur te tillen en het daarom heeft achtergelaten. Éen ding is in ieder geval zeker, het is een bijzonder plekje!

Entree: 50 bath

#5 Wat Phra Si Sanphet

Ook deze hoort zeker thuis in het rijtje van de mooiste tempels van Ayutthaya. Deze tempel lag in 1491 binnen de muren van het Grand Palace en diende als de Koninklijke kapel. De tempel bestaat tegenwoordig nog uit drie grote, prachtige chedi’s. Lang geleden stond hier ooit een 16 meter hoge, bronzen Boeddhabeeld, waar helaas nu niets meer van over is.

Entree: 50 bath

Vervoer tussen de tempels in Ayutthaya

Ayutthaya is niet enorm groot en je kan de tempels daarom makkelijk zelfstandig verkennen met de fiets of scooter. Vaak kan je in je hotel een fiets of scooter huren maar mocht dit niet het geval zijn dan vind je deze ook tegenover het treinstation vinden. Wil je liever rondgereden worden door een tuktuk dat is dit ook mogelijk tegen 200 bath per uur. De tuktuk’s in Ayutthaya zijn niet heel comfortabel maar gelukkig zijn de afstanden nooit heel groot.

Tip: Met de app maps.me kan je makkelijk offline navigeren.

Onze favoriete adresjes in Ayutthaya

Heerlijk verblijven doe je bij Baan Thai House. Je slaapt hier in een luxe villa of een traditionele Thaise bungalow die prachtig aan het water ligt. Je kan hier echt genieten van de natuur en de rust. Er is een groot zwembad om de hete middaguurtjes door te brengen en er zijn gratis fietsen te leen om de tempels te gaan verkennen. Voor een wat kleiner budget kan je ook bij Baan Luang Harn in een bijzonder schattige bungalow aan het water slapen en na een dagje tempelhoppen kan je hier heerlijke verkoeling zoeken in het zwembad. Ook dit is een ontzettend fijne en rustige uitvalsbasis om het mooie Ayuthhaya te verkennen.