Reizen in Thailand: 13 dingen die je vooraf moet weten

Honderden paradijselijke eilanden, jungle, interessante cultuur, vriendelijke bevolking, leuke feestjes en heerlijk eten; Thailand heeft alles in huis voor een fantastische rondreis. Reizen door Thailand is erg makkelijk maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je in het vliegtuig stapt. Met deze 13 praktische tips haal je nog meer uit je reis, bespaar je geld en ga je goed voorbereid op reis naar Thailand!

#1 Dit is de beste reistijd voor Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat en daardoor is het hier het hele jaar door lekker warm. Thailand heeft grofweg twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen is van november tot en met mei en het regenseizoen is van juni tot en met oktober. Hieronder lees je alles over de seizoenen in Thailand. 

Het regenseizoen in Thailand

Laat je niet gelijk afschrikken wanneer je van plan bent om in het regenseizoen naar Thailand te reizen want dit is een prima reistijd. In het regenseizoen valt er meer regen maar dit is vaak een korte stevige bui. De kans dat het hele dagen achter elkaar regent is klein, maar je kunt natuurlijk altijd pech hebben. Meestal valt er een bui in de namiddag, avond of nacht. In de maanden september en oktober valt in Thailand de meeste regen dus wanneer je graag een zonvakantie wilt, kan je het beste in een andere periode naar Thailand reizen. Een groot voordeel van reizen in het regenseizoen is dat het een stuk rustiger is dan in het droge seizoen. De prijzen van hostels en hotels zijn voordeliger, zeker in de maanden september en oktober. Daarnaast is het landschap mooi groen en zijn de rijstvelden prachtig. 

Het droge seizoen in Thailand

Het droge seizoen is ook gelijk het hoogseizoen in Thailand. November tot en met februari is het koelere droge seizoen. De temperaturen zijn aangenaam, het landschap is groen en de kans op een strakblauwe lucht is groot. Door de goede weersomstandigheden is het in deze maanden ook gelijk een stuk drukker. De maanden maart tot en met mei behoren ook nog tot het droge seizoen maar de temperaturen liggen dan wel een stuk hoger. Het landschap is droger en de rijstvelden zijn niet groen maar bruin. Ook verbranden de boeren in deze maanden de rijstplanten na de oogst waardoor er op veel plekken smog hangt.

Burning season in Thailand

Het is goed om te weten dat er een ‘burning season’ is in het noorden van Thailand. Tijdens het burning season van februari t/m april verbranden de rijstboeren hun landbouwafval om zich voor te breiden op het nieuwe seizoen. Dit wordt al eeuwenlang op deze manier gedaan en helaas heeft dit geen goede gevolgen voor zowel het milieu als de gezondheid van mensen. Het verbranden van landbouwafval zorgt voor enorme hoeveelheden smog. In deze maanden zijn uitzichten in het noorden van Thailand vaak wazig en niet helder.

#2 Thailand is makkelijk zelf te bereizen

Een reis door Thailand is heel makkelijk zelf te organiseren zonder hulp van een reisorganisatie. Zelfs wanneer je weinig of helemaal geen reiservaring hebt. Thailand is één van de veiligste landen ter wereld en is helemaal ingesteld op de doe-het-zelf reiziger. Het leven is er goedkoop, het vervoer is super goed geregeld en op iedere straathoek zijn restaurants en hotels te vinden. Dit maakt Thailand het perfecte instapland voor een eerste verre reis zonder reisorganisatie. Bekijk onze Thailand pagina en plan met onze tips zelf je reis. Zo bespaar je een boel geld en heb je alle vrijheid!

Tip: Wil je onze tips delen met internationale reizigers? Bekijk dan al onze tips voor Thailand in het Engels.

#3 Ben je bewust van de cultuurverschillen

De Thaise cultuur is heel verschillend met de cultuur die we thuis kennen. Wat in Nederland of België doodnormaal is, kan in Thailand echt not done zijn. Het is goed om je van te voren in de cultuur te verdiepen en de belangrijkste verschillen te kennen. Wij hebben de drie belangrijkste punten voor je opgeschreven zodat je de meest gemaakte fouten in ieder geval zelf niet zal maken.

Word niet boos – Thailand is het land van de glimlach en kent een hele rustige cultuur. De kans is groot dat wanneer je in Thailand bent, je niemand boos zal meemaken. Het is ook erg ongepast om bijvoorbeeld je stem te verheffen. Wanneer je in een discussie terecht komt met bijvoorbeeld een taxichauffeur, mag je natuurlijk jouw mening laten horen maar blijf altijd rustig en respectvol. Ook onderhandelen over een prijs doe je met een lach, daar bereik je immers ook het meeste mee.

Hoofd en voeten – In Thailand zijn voeten onrein en is het hoofd heilig. Het is heel onbeleefd om met de onderkant van je voeten naar iemand te wijzen. Gooi je voeten dus nooit op tafel en ook wanneer je in een tuktuk zit, is het heel onbeleefd om met de onderkant van je voeten richting de chauffeur te zitten. Zorg ook dat je in een tempel niet met de onderkant van je voeten richting Boeddha zit. Omdat het hoofd heilig is, mag je het niet bij een ander aanraken. In Nederland geven we bijvoorbeeld kinderen vaak een aai over het hoofd, maar dat kan je in Thailand beter niet doen.

Niet wijzen – Ook naar iemand wijzen is in Thailand niet netjes. Als je het over iemand hebt, knik dan even naar diegene maar wijs nooit naar iemand.

#4 Tips voor pinnen en betalen in Thailand

In Thailand betaal je in winkels, taxi’s en restaurants vrijwel altijd met contant geld. Je zult dus bij aankomst en tijdens je reis geld moeten pinnen bij pinautomaten. De lokale munteenheid is de Thaise Baht en overal in Thailand staan pinautomaten. Pin het maximale bedrag dat je mag opnemen want je betaalt een vast bedrag per transactie aan je bank. Het is een stuk goedkoper om met je pinpas geld op te nemen dan met je creditcard. Zet voordat je naar Thailand vertrekt je pinpas op wereldwijd gebruik. Bij de geldautomaten ontvang je eerst het geld en daarna pas je pinpas.

Zorg tijdens betalen met contant geld dat je altijd goed naar het bedrag kijkt op de biljetten. Ga je enkel op kleur af dan kan je je ook nog wel eens vergissen omdat de kleuren op elkaar kunnen lijken. Zo hebben wij een keer 1000 baht aan een taxichauffeur gegeven in plaats van 100 baht.

#5 Huur een scooter in Thailand

Heb je ervaring met scooter rijden? Dan is het heel tof om een scooter te huren in Thailand. Het kan prima op elke bestemming in Thailand, met uitzondering van Bangkok. Een scooter geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en zo je bent niet afhankelijk van taxi’s. Een scooter huren in Thailand is goedkoop en omdat je niks uitgeeft aan taxi ritjes, is de kans groot dat je nog geld bespaard ook. Hieronder lees je een aantal vlugge tips voor een scooter huren en rijden in Thailand.

  • Wanneer je een scooter gaat huren is het slim om vooraf een duidelijke video van de scooter te maken zodat alle schade die de scooter heeft, goed in beeld wordt gebracht. Zo krijg je geen discussie wanneer je de scooter weer gaat inleveren.
  • Draag altijd een helm in Thailand. Dit is voor je eigen veiligheid want op een scooter ben je kwetsbaar. Thailand behoort tot de top 10 met de meeste verkeersdoden wereldwijd. Rijd daarom altijd rustig en aan de zijkant van de weg.
  • In Thailand zijn scooters minimaal 100cc. In Nederland zou je hiervoor een motorrijbewijs nodig hebben maar in Thailand kennen ze geen scooters met minder cc. In feite huur je dus geen scooter maar een motor. Ook zonder motorrijbewijs kan je een scooter huren maar weet wel dat je reisverzekering zonder motorrijbewijs niet altijd geldig is. Echter doet toch vrijwel iedereen dit in Thailand maar die keuze moet je zelf maken.
  • Vaak wilt de verhuurder dat je jouw paspoort afgeeft zolang jij de scooter huurt. Ondanks dat het logisch is dat de verhuurder zekerheid wilt dat jij de scooter terug komt brengen, moet je nooit je paspoort afgeven. Neem een aantal kopietjes mee van je paspoort zodat je deze kunt geven aan de verhuurder. Daarbij zal je natuurlijk ook een borg moeten betalen.
  • Een internationaal rijbewijs is verplicht in Thailand. Deze kan je voor je reis naar Thailand aanvragen in een ANWB winkel.

#6 Begroet en bedank de Thai in hun eigen taal

De Thai zijn ondertussen erg gewend aan alle reizigers die hun land bezoeken. De mensen in Thailand houden (gelukkig) nog heel erg vast aan hun cultuur en ze kunnen het enorm waarderen wanneer reizigers zich aanpassen. In Thailand geven ze bijvoorbeeld geen hand maar is het gebruikelijk om elkaar te begroeten met een Wai (handpalmen tegen elkaar). Daarnaast stellen ze het op prijs wanneer je ze begroet en bedankt in het Thais. Het is even oefenen, maar met deze twee woordjes krijg je een stuk meer respect.

Hallo & tot ziens voor mannen: Sa-Wa-Dee-Kap.

Hallo & tot ziens voor vrouwen: Sa-Wa-Dee-Kaa.

Dankjewel voor mannen: Kap-Kun-Kap.

Dankjewel voor vrouwen: Kap-kun-Kaa.

#7 Bijzonder overnachten in Thailand

Tijdens het reizen door Thailand zal je in veel verschillende hotels slapen. Het is leuk om minstens één keer tijdens je reis een extra bijzondere overnachting in te plannen. Een bijzondere accommodatie kan je reis nét nog wat specialer maken. Je tovert namelijk een praktisch deel van je reis om tot een extra hoogtepunt. Wij zijn op zoek gegaan naar de 10 meest bijzondere hotels in Thailand in allerlei verschillende prijsklassen. Denk aan een waanzinnige boomhut in de jungle van Khao Sok National Park, een drijvende lodge op Rivier de Kwai of een idyllische bungalow tussen de palmbomen op het strand.

#8 Koop een lokale simkaart

Vind je het fijn om altijd en overal internet te hebben? Koop dan een lokale simkaart in Thailand. Bij de 7-Eleven verkopen ze simkaarten en heb je keuze uit verschillende pakketten en aanbieders. Een lokale simkaart met data is heel goedkoop en vrijwel overal in Thailand heb je goed bereik.

#9 Kleed je altijd gepast in tempels

Met meer dan 40.000 tempels in Thailand is de kans groot dat je er meerdere gaat bezoeken tijdens je rondreis. Zorg altijd dat je zonder schoenen en bedekt over schouders en knieën de tempel betreedt. Dit laatste geldt vooral voor vrouwen, maar ook bij mannen wordt het gewaardeerd wanneer ze zich netjes kleden. Heb je geen gepaste kleding aan dan kan je in veel gevallen bij de ingang van de tempel een sarong huren.

#10 Vervoer in Thailand kan je vooraf boeken

Het vervoer in Thailand is erg goed geregeld. Je kan vrijwel altijd in je hotel of hostel lastminute een busreis boeken. Alleen de treinreis naar- en vanaf Chiang Mai moet je een tijd van te voren boeken. Vind je het fijn om alles al van te voren vast te leggen zodat je op reis nergens meer aan hoeft te denken? Dan kan je ook heel goed je tickets online kopen. Het voordeel hiervan is dat je zekerheid hebt dat je tickets boekt bij een goede busmaatschappij. Een betrouwbare site om de bus- en treintickets te regelen is 12go.asia. Hier kan je bussen, boten, treinen, vluchten en privé taxi’s boeken. De kosten hiervan zijn bijna altijd hetzelfde als bij ieder tourbedrijf op de hoek van de straat of in je hotel.

#11 Streetfood eten in Thailand

Wij horen van veel mensen dat ze een beetje bang zijn om op straat te eten in Thailand. Dat is nergens voor nodig, sterker nog, het is echt een aanrader. Je moet er wel op letten dat je bij een kraampje gaat eten waar het wat drukker is en waar ze het eten vers bereiden zodat je weet dat het eten er niet al een tijdje ligt. Op veel plekken zoals avondmarkten is het eten juist erg goed en vers. Hier kan je bij verschillende kraampjes allerlei lekkere snacks halen om zo een goede maaltijd samen te stellen. Wil je de lekkerste Thaise gerechten ontdekken? Dat is het leuk om een van je eerste dagen in Thailand mee te gaan met deze food tour in Bangkok. Daarmee leer je alles over de Thaise keuken en ga je wel 16 lekkernijen proeven!

Tip: Om voedselvergiftiging te voorkomen is het slim om nooit fruit te kopen dat al is gesneden. Laat het altijd snijden of schillen waar je bij staat.

#12 In Bangkok zijn taxi’s goedkoper dan tuktuks

Laten we voorop stellen dat je sowieso één keer een ritje in een tuktuk moet maken wanneer je in Bangkok bent. Houd altijd een rijdende tuktuk aan en kies niet voor een tuktuk die langs de weg stil staat. Dit scheelt vaak veel in de prijs. Onderhandelen over de prijs hoort erbij in Thailand want soms vragen ze de meeste gekke prijzen. Als je al eerder een ritje met de tuktuk hebt gemaakt, kan je beter de taxi pakken die op meter rijdt. Hier kan je veel geld mee besparen en adem je geen uitlaatgassen in. Ook is het heerlijk om even in de airco te zitten in het hete Bangkok.

#13 Sla Phuket vooral over

Phuket is het grootste en bekendste eiland van Thailand. Wij hadden er wisselende verhalen over gehoord en besloten het een kans te geven. Helaas is het eiland ons zeker niet goed bevallen. Wij zijn hier vijf dagen geweest en letterlijk alles was vele malen duurder dan op andere plekken in Thailand. Vooral de songthaew’s op het eiland vragen absurde prijzen. Er is niet heel veel bijzonders te doen en het massatoerisme maakt het een vrij ongezellige plek. Alles op Phuket is ingesteld op toerisme en je ziet op de meeste plekken meer toeristen dan Thai. Ga dus vooral naar een ander eiland, Thailand heeft er meer dan genoeg! Check onze reisroute door Thailand en lees welke bestemmingen wél tof zijn.