Safari’s met overnachtingen op de Zambiaanse savanne

Het woord ‘safari’ komt oorspronkelijk uit het Arabisch. Al safar, wat ‘de reis’ betekent, was in de 19de eeuw de benaming voor Arabische slavenexpedities, waarbij slavenhandelaren de Afrikaanse binnenlanden afzochten naar potentiële slaven en slavinnen. Deze werden vervolgens gevangen genomen en op de boot naar het Midden-Oosten gezet.

Inmiddels kennen de meeste toeristen deze betekenis van het woord ‘safari’ niet meer. Sterker nog, het is een woord geworden dat ieders fantasie prikkelt. Safari’s zijn immens populair bij Westerlingen, maar dit zorgt ook voor een toeristenindustrie waar niet iedere reiziger zich fijn bij voelt. Tjokvolle Landrovers en overbevolkte resorts kunnen voor heel wat ergernis zorgen. Voor lezers die dit fenomeen herkennen, is Zambia een ideaal safariland. Het land is veel minder toeristisch dan bijvoorbeeld Kenia of Zuid-Afrika en alle dieren van de Big 5 kun je in dit land ook tegenkomen. Een unieke manier om de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien, is vanuit Flatdogs Camp.

Flatdogs Camp

De naam van dit resort komt van de plaatselijke benaming voor de krokodil en is een van de meest schitterende locaties van heel Zambia. Bezoekers hebben qua verblijf de keuze tussen huisjes en twee typen tenten, welke in grootte en luxe van elkaar verschillen. Alle tenten beschikken over prima bedden met klamboe, sanitair en zelfs elektriciteit. De luxe tenten staan onder een rieten overkapping, zijn iets ruimer en beschikken over een tweepersoons bed en eenvoudig meubilair. De huisjes beschikken hiernaast ook over een eigen keukentje. Het resort zelf ligt aan de rand van South Luangwa National Park, een van de grootste en meest ongerepte wildparken van het land. De kern van het resort is een informatiecentrum met restaurant/bar waar je uitstekend kunt eten en drinken. SONY DSC

Olifanten langs je tent

Stel je voor dat je ’s morgens wakker wordt, je tent openritst en uitkijkt over een rivier waar de olifanten, giraffen of buffels genieten van de eerste zonnestralen. Dit is de realiteit voor bezoekers van het Flatdogs Camp. De dieren steken vrijwel continu de rivier over en kunnen zo het resort binnenwandelen. Daarom zijn er parkwachters actief in het resort die de logees waar nodig informeren en begeleiden. Zo mag je geen eten in je tent achterlaten omdat een hongerig roofdier zomaar je tent in kan lopen. Ook mag je bijvoorbeeld ’s avonds niet alleen het terrein op, er gaat een ranger mee die de omgeving in de gaten houdt. Er is zelfs ooit een nijlpaard in het zwembad gedoken, die daar lekker bleef dobberen. Het kan zomaar gebeuren dat je met je bord eten ergens anders moet gaan zitten, omdat een olifant wel heel dichtbij het restaurant komt. In dit deel van Zambia is de natuur de baas over de mens en niet andersom. SONY DSC

Ochtend- en avondsafari’s

Vanuit Flatdogs Camp worden verschillende safari’s georganiseerd. Stap in een klassieke Landrover en aanschouw wrattenzwijnen, apen, olifanten en impala’s op de savanne. De Zambiaanse gidsen hebben een geoefend oor in het herkennen van apenkreten. Hoort de gids een angstige kreet, dan zit er een gevaarlijk dier in de buurt. Zo weet de gids altijd waar in het park wilde dieren zijn. Vergeet ook niet in de bomen te kijken; niet alleen kleurrijke vogels, maar ook luipaarden zoeken hier overdag de verkoeling op. Leeuwen jagen alleen ’s nachts en daarom worden er ook avondsafari’s met speciale infrarood apparatuur georganiseerd. Grommende leeuwinnen vallen hun prooi aan, terwijl jij op veilige afstand toekijkt. Het is om zelf wild van te worden!

SONY DSC

Praktische informatie

  • KLM vliegt sinds kort dagelijks voor een retourprijs vanaf € 838,- van en naar de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.
  • South Luangwa National Park is gelegen nabij Mfuwe, in het oosten van Zambia. Vanaf Lusaka kun je met Proflight Zambia al voor € 100,- p.p. retour vliegen op Mfuwe. Ook is het mogelijk om vanaf Lilongwe (Malawi) te vliegen, hoewel dit een stuk duurder is.
  • De beste tijd om South Luangwa National Park te bezoeken is in de droge tijd tussen mei en november. In deze periode is de toestroom van wild naar de rivieren in het park het grootst.
  • De prijzen voor Flatdogs Camp zijn afhankelijk van wat je wilt doen. Alleen overnachten in een tent kost € 34,- p.p. per nacht, wanneer je een safaripakket hier bij wilt nemen ben je omgerekend € 171,- de man kwijt. Dit is inclusief maaltijden, ochtend- en avondsafari en transfer vanaf Mfuwe Airport. Voor een uitgebreid kostenplaatje zie de prijslijst van Flatdogs Camp.

Reis info

Beste reistijd Zambia: Mei t/m september.
Visum: Krijg je bij aankomst maar is ook via een visumbureau te regelen in Nederland.
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: 
Booking.com