De Oude Brug van Mostar in Bosnië en Herzegovina

Op vakantie naar Bosnië en Herzegovina, voor velen klinkt het nog wat onwennig. Het land staat niet bekend om haar ruime aanbod in strandvakanties – de kuststrook telt een kleine 25km. Noch is het befaamd om haar bruisende nachtleven of haar luxueuze spa oorden. Maar dat maakt ‘BiH’ juist zo aantrekkelijk: daar waar je bij veel toeristische bestemmingen het gevoel krijgt te kijken naar een toneelstuk dat zich afspeelt in een even net als nep decor, loop je in Bosnië door het originele verhaal. De schoonheid zit in de echtheid. Niet alle Bosnische steden zijn eeuwen oud – in tegendeel: tijdens de jaren waarin Joegoslavië uiteenviel in onder meer Bosnië, is een groot deel van ’s lands belangrijkste bouwwerken verwoest. De Bosniërs hebben hun steden herbouwd, in ere hersteld, niet nagemaakt.

Het hart van Herzegovina

Eén van die steden is Mostar, hoofdplaats van de zuidelijke streek Herzegovina. De oude brug (“stari most”), waar deze stad naar vernoemd is (most + stari, je snapt het), is wat mij betreft an sich een reden om het vliegtuig te pakken naar BiH. Het negentien meter hoge, van een afstandje ietwat gammel ogende maar wonderschone bouwwerk, in combinatie met het kraakheldere blauwe water van de rivier de Neretva, levert een uniek plaatje op. Wat de brug ook bijzonder maakt, is dat de boog pas halverwege inzet. De brug is zo gebouwd omdat het water van de Neretva ’s winters maar liefst 5 meter naar boven komt.

mostar-stari-most-by-night

Symmetrisch en symbolisch

De oude brug is niet alleen heel fotogeniek, maar ook nog eens heel symbolisch. De rivier de Neretva deelt Mostar in twee zijden met elk een eigen geloofsgroep. Stari Most verbindt deze zijden en slaat zo een zowel letterlijk als figuurlijke brug tussen de twee bevolkingsgroepen. Bij de heropbouw van de oude brug, nadat deze platgebombardeerd werd in de jaren 1990, heeft Mostar kunnen rekenen op internationale hulp. Romantici onder ons kunnen dus genieten van de symboliek waar deze brug voor staat, te noemen verdraagzaamheid en internationale samenwerking. Voor alle anderen blijft het een mooi ding. Een mooi ding waar je met een beetje geluk een waaghals vanaf kunt zien springen, de verrassend diepe rivier in. Ik besloot de lat iets minder hoog te leggen en vanaf de kant het water in te springen, waarvoor eveneens een eenvoudig te onderschatten hoeveelheid moed benodigd is. Het water is namelijk net zo koud als dat het blauw is.

Heeft Mostar meer te bieden?

Natuurlijk is er meer in deze stad, maar niet veel. Om Stari Most heen ligt het oude centrum waar je onder meer kleinere oude bruggen, een plein met uitzicht op de Oude Brug en toeristische winkeltjes met miniaturen van de Oude Brug vindt. Eigenlijk doe ik het oude centrum hiermee tekort: hoewel het niet groot is, bestaat het uit traditionele Turkse huizen en is het bijzonder sfeervol. Om het oude centrum heen ligt het deel van de stad dat minder op horeca en toerisme georiënteerd is. Het haalt qua schoonheid niet hetzelfde niveau als het centrum, maar geeft je de kans kennis te maken met het echte Herzegovina, wat zo verkeerd nog niet is. Hier en daar een moskee, onderweg een stop bij een ‘pekara’ (bakker) voor een ‘burek’ (bladerdeeg gevuld met gehakt). In Mostar vermaak je je wel.

mostar-outside-old-centre

Gaan?

Mostar is een bestemming voor de reiziger met oog voor de puurheid van een reiservaring. Hoewel het stadje niet vervreemd is van toerisme, voelen zelfs de toeristenwinkeltjes in het centrum authentiek aan. Sporen van de recente geschiedenis laten zich makkelijk vinden in de vorm van kogelgaten. Desondanks is de sfeer eerder vredig en gemoedelijk dan onrustig. Je kunt het opsnuiven van cultuur afwisselen met zonnen aan de rivier. De betaalbaarheid van je reis wordt vooral bepaald door je vlucht – de verblijfskosten in BiH zijn laag. Interesseer jij je voor recente geschiedenis en cultuur, ga je voor de puurheid van je reiservaring en vind je het niet erg als de receptioniste van het hotel je niet in het Nederlands groet, dan is Mostar beslist een bezoek waard.

Boek hier gelijk je goedkoopste vliegticket!