Ben je in Beijing, dan is een bezoek aan de Chinese muur onmisbaar. Leuk zo’n wandeling op de muur, maar dat is niet echt een uitdaging. Ga een stap verder en overnacht op de Chinese muur! Hoe dat is en hoe je het organiseert lees je hier.
Klauteren en zwoegen
Via een klimgeiten pad betreed je de muur. Het is een zware conditionele tocht, maar het uitzicht is direct verbluffend. De hellingen zijn zeer steil en de traptreden dubbel zo hoog als je in Nederland gewend bent. Tijdens het lopen slaan de fantasieën op hol: hier liepen de wachters en overal om ons heen loerde de vijand. Die muur mag dan wel hoog zijn, met een goed geschoten pijl kon je toch sterven op de muur. Wie gaat slapen op de Chinese Muur gaat dit natuurlijk niet rondbazuinen bij de plaatselijke autoriteiten. Om niet op te vallen kruipen je na zonsondergang al in je slaapzak. De temperatuur daalt snel en het waait vaak hard. Lepeltje-lepeltje zul je je warm moeten houden en er zijn allerlei geluiden die je wakker kunnen houden.
Kodak-Momentje
’s Morgens word je heel natuurlijk gewekt door fluitende vogels en het lichter worden. Voor zonsopkomst kun je het beste boven op de wachttoren gaan zitten, klaar om de omgeving te zien ontwaken bij de eerste zonnestralen. Een echt Kodak-momentje, zoals ook de zonsondergang dat is. Onder je ligt een helder stuwmeer en 360 graden om je heen liggen de beboste bergen. Tot aan de horizon kronkelt de muur zich door de woeste natuur. Dit is China!
Where to go?
Schuw je het avontuur niet en wil je het massa-toerisme van Badaling ontlopen? Kies er dan voor om naar Huanghuacheng te gaan, waar je niet betaalt om de Muur te betreden.
Heenreis: In Beijing neem je op Dongzhimen Bus Station bus 916 of 980 naar het centrum van Huáiróu. Vanuit die stad ga je met een bus zonder nummer verder in de richting van Huanghuacheng. Let op: trap niet in de schimmige taximannetjes die je voor veel geld naar de Muur willen brengen. Loop van de bushalte weg om te vragen waar de bus naar Huanghuacheng vertrekt. Zo voorkom je een lege portemonnee.
Terugreis: Vanuit Xishuiyu rijdt elk uur een bus terug naar Huáiróu. Vanuit die stad kun je bijna elke bus terug naar Beijing nemen.
Kosten: Buiten eten wat je meeneemt betaal je nauwelijks voor openbaar vervoer: voor een retour ben je ongeveer 30 Yuan (4 euro) kwijt.
Materiaal: Heb je geen slaapzak en een matje? Breng dan eerst een bezoek aan de Silk Market, waar je alles kunt kopen. Je kunt er afdingen tot je een ons weegt.
Tijd: Het voorjaar en najaar zijn de beste periodes om naar Beijing te reizen. Ga niet in de eerste week van oktober, de Golden Week. Dan vieren miljoenen Chinezen de oprichting van de Volksrepubliek in Beijing.