Tips voor een auto huren in Dubai

Wist je dat Dubai een perfecte bestemming is om met een huurauto te verkennen? Deze stad in de Verenigde Arabische Emiraten heeft veilige wegen en je bent met een eigen auto snel op allerlei plekken. Van de hoogtepunten zoals de Burj Khalifa tot het oude gedeelte van Dubai en de uitgestrekte woestijn. Je kunt overal in Dubai goed parkeren de wegen zijn uiteraard heel goed onderhouden. Wil je goed voorbereid op reis met de huurauto? In dit artikel vertellen we je over de wegen en de verkeersregels in Dubai en geven we je praktische tips om met een auto te huren in Dubai

Hoe zijn de wegen in Dubai?

De wegen in Dubai zijn ooit uitgeroepen tot de veiligste van de wereld, maar dan gaat het vooral om de kwaliteit van de wegen en niet perse om de rijvaardigheid van de automobilisten. De wegen zijn van uitstekende kwaliteit: er zijn een aantal tolwegen en deze worden goed onderhouden. Dubai is een grote stad dus in het centrum zijn de wegen vooral tijdens de spits druk en er zijn veel knelpunten waar files staan maar er zijn in en rondom de stad ook veel wegen waar je weinig andere auto’s tegenkomt. Op deze plekken wordt soms wel hard gereden, want rijke Arabieren en toeristen trappen hier nogal vaak en hard de gaspedalen van hun dure auto’s in. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, dus let ook goed op het verkeer op ogenschijnlijk rustige wegen.

Hoe werken de tolwegen in Dubai?

Dubai heeft meerdere tolwegen die hier ‘salik’ heten. Onder andere de autosnelweg langs de kustlijn Sheikh Zayed Road en de Al Maktoum Bridge zijn tolwegen. Je vindt ze voornamelijk in het oude gedeelte van de stad omdat het verkeer hier vaak vastloopt en ze op deze manier files proberen te voorkomen. Het tolsysteem is hier volledig geautomatiseerd en je hoeft er niet langs een tolpoort om te betalen. Alle auto’s en ook de huurauto’s hebben een salik tag of sticker op de voorruit die wordt geregistreerd zodra je langs de tolpoort rijdt. Betaling gaat dus automatisch en kost 4 AED, ongeveer €1,00. Als je met een huurauto op pad bent dan wordt dit bedrag doorberekend op je creditcard, dus houdt er rekening mee dat je aan het einde van je huurperiode deze bedragen voor de tolwegen nog worden afgeschreven. De tolwegen worden in Dubai duidelijk aangegeven met grote borden boven de weg met de tekst ‘salik’ en in het Arabisch en Engels de naam van de tolweg waarop je rijdt. 

Navigeren met je huurauto in de stad

Het verkeer in Dubai hier en daar best hectisch en druk, dus het kost even tijd om te leren en te ervaren hoe autorijden in deze stad is. Alle afslagen en routes staan goed en duidelijk aangegeven en navigatie apps zijn ook prima te gebruiken hier. In Dubai wordt op alle verkeersborden in het Arabisch en Engels gecommuniceerd, dus dat maakt navigeren door de stad heel gemakkelijk. Het is aan te raden om de kaart van Dubai vooraf te downloaden in Google Maps zodat je geen internet nodig hebt tijdens het autorijden. Kom je vaker in Dubai en heb je al eens kaarten gedownload? Vergeet dan niet om je offline kaarten weer te updaten voordat je gaat, want er wordt veel gebouwd in de stad dus kaarten verouderen snel.

Tanken met je huurauto in Dubai

Het zal je niet verbazen dat tanken in Dubai een stuk goedkoper is dan in Nederland. Hier kun je je huurauto al voor zo’n €20 tot €30 volgooien. Natuurlijk is dit afhankelijk van de literprijs van dat moment. Dubai heeft veel tankstations en bekende ketens zijn hier Enoc, Adnoc, Emarat en EPPCO. De meeste van deze tankstations zijn 24 uur per dag geopend en hebben een bemande shop waar je kunt betalen, maar tegenwoordig kun je ook op steeds meer plekken direct met pin of creditcard bij de pomp betalen. 

Parkeren in Dubai

De stad is ruim opgezet en parkeren in Dubai is daarom ook nooit echt een probleem. Er zijn veel parkeergarages en bij de verschillende attracties en bezienswaardigheden zoals winkelcentra en stranden in de stad zijn altijd genoeg parkeerplaatsen. Alleen in het oude centrum bij de souks kan het soms even wat lastiger zijn om een parkeerplek te vinden, maar over het algemeen is parkeren in Dubai dus prima te doen. Op straat parkeren is op veel plekken gratis, als er betaald moet worden dan staat dat met borden aangegeven en koop je in de betaalautomaat een kaartje. Dat kan met contant geld maar ook met een prepaid parkeerkaart die je bij supermarkten kunt kopen. Schaf je een Nol Card aan om tijdens je verblijf ook met het openbaar vervoer en de watertaxi te reizen, dan kun je deze kaart ook gebruiken als je met je huurauto moet betalen om te parkeren. 

De verkeersregels in Dubai

De verkeersregels in Dubai zijn vrijwel gelijk aan de regels in Europa. Je rijdt rechts en haalt links in, een autogordel is verplicht en je mag niet afgeleid worden achter het stuur door bijvoorbeeld je telefoon. Er wordt veel gecontroleerd op snelheid in Dubai, voornamelijk omdat er door luxe auto’s vaak veel te hard gereden wordt en er daardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Je ziet dus veel flitspalen langs de weg van doorgaande routes en er zijn ook veel tijdelijke controles. Alcohol in het verkeer is verboden in Dubai, er staan hoge boetes en zelfs celstraffen op deze overtreding. Zelfs lage promillages zijn niet toegestaan, er is een zero tolerance beleid. 

Net even anders dan we gewend zijn in Nederland is de voorrang op een gelijkwaardige kruising. Als er geen voorrangsborden staan dan heeft verkeer van links voorrang – en dus niet het verkeer van rechts zoals we dat gewend zijn. Bestuurders die op een kleinere weg rijden moeten ook altijd verkeer op een grotere of doorgaande weg voorrang geven en op een T-splitsing mag een automobilist op de doorgaande weg altijd eerst. Vaak kun je aan strepen op de weg ook zien hoe de voorrang werkt: een witte onderbroken streep is hetzelfde als de haaientanden bij ons. Bepaalde kruispunten in Dubai hebben opvallende gele markeringen die de ‘yellow box’ aangeven: op deze stukken van het kruispunt mag je niet stilstaan om te voorkomen dat zo’n kruispunt vastloopt. Check bij groen licht dus altijd eerst of je door kunt rijden om te voorkomen dat je stil komt te staan in de yellow box – een boete op deze overtreding is 500 Dirhams en dat is meer dan €100.

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Dubai?

Een auto huren in Dubai is niet ingewikkeld. Er zijn veel autoverhuurbedrijven en de voorwaarden zijn prima. Het makkelijkst is om je autohuur al in Nederland te regelen zodat je bij aankomst direct door kunt. Er zijn een aantal voorwaarden om een auto te huren in Dubai, waarvan er veel gelijk zijn aan de voorwaarden in Europa. Zo moet je minimaal 21 jaar zijn om in een huurauto te rijden en voor sommige type auto’s geldt een minimumleeftijd van 25 jaar. Een creditcard op naam van de hoofdbestuurder is ook verplicht en wordt gebruikt voor de waarborg bij het ophalen van de huurauto.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig voor autohuur in Dubai?

De meeste Europese rijbewijzen zijn geldig in Dubai. Als je een Nederlands rijbewijs hebt kun je die gebruiken en hoef je geen internationaal rijbewijs aan te schaffen. Als je vooraf in Nederland je autohuur al regelt kan dat gewoon met je Nederlandse rijbewijs, maar wanneer je ter plekke een auto gaat huren bij een van de verhuurbedrijven in Dubai dan kan er nog weleens om een internationaal rijbewijs gevraagd worden. Weet je nog niet zeker of je een auto wil huren en ga je dat tijdens je vakantie pas beslissen? Koop dan vooraf bij ANWB een internationaal rijbewijs om te voorkomen dat je geen auto kunt huren tijdens je trip. 

Heb je een 4×4 huurauto nodig in Dubai?

Als je met je huurauto alleen in het stadscentrum blijft dan is ieder type auto geschikt, maar als je van plan bent om richting de woestijn te gaan en dagtripjes buiten de stad te maken dan kan het handig zijn om een 4×4 auto te huren. De infrastructuur is buiten Dubai ook nog prima en veilig en de meeste toeristische plekken zijn goed te bereiken, maar de wegen kunnen snel overgaan in onverharde wegen en op de geasfalteerde autowegen kan veel zand uit de woestijn liggen waardoor het autorijden iets uitdagender kan worden dan wanneer je alleen in de stad rijdt. 

Wat kost een auto huren in Dubai?

Je kan in Dubai al een auto huren vanaf €25 per dag inclusief verzekering. In de zomermaanden liggen de prijzen het laagst en in de koelere wintermaanden moet je rekenen op prijzen vanaf zo’n €40 per dag. Wil je een mooie sportauto huren dan betaal je uiteraard meer. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Dubai. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Gratis annuleren tot 1 uur van te voren: Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren gratis je huurauto annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.