Tips voor een auto huren in Portugal

Portugal is een perfect land om een auto te huren en een kleine roadtrip te maken. Zeker in de Algarve is een auto huren zeker aan te raden. Je kunt zo alle mooie plekjes langs de kust bezoeken op je eigen tempo. Met een huurauto ervaar je alle vrijheid en kun je gaan en staan waar je wilt. Benieuwd naar waar je allemaal rekening mee moet houden als je een auto wilt huren in Portugal? In dit artikel lees je over onze ervaring en geven we je tips voor een auto huren in Portugal!

Autorijden in Portugal

Autorijden in Portugal is erg vergelijkbaar met autorijden in Nederland. De verkeersregels komen veelal overeen en de wegen zijn goed. Voor het gebruik van sommige snelwegen moet je tol betalen. Het is aan te raden om met Google Maps te navigeren want die geeft ook een alternatieve route aan zonder tolwegen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je net na het betalen van de tol de snelweg moet verlaten. Vaak zijn de routes zonder tolwegen wel slechtere wegen of wegen met veel rotondes waardoor je reis langer duurt.

Activeer Easytoll bij het ophalen van je huurauto

Op sommige tolwegen in Portugal kan je bij een hokje de tol betalen maar soms hangen er ook alleen camera’s boven de weg die je kenteken scannen. Gezien jij niet de eigenaar van de auto bent, moet je aan het einde van je reis de rekening gaan betalen bij een postkantoor. Erg omslachtig natuurlijk en wanneer je dit vergeet te doen, krijg je een behoorlijke boete want het verhuurbedrijf zal niet de rekening voor jou betalen omdat je hier geen overeenkomst met ze voor hebt afgesloten. Daarom hebben ze in Portugal de ‘Easytoll’ ingevoerd. Bij het ophalen van je auto geef je aan dat je dit wil activeren en vervolgens zal het verhuurbedrijf de kosten voor de tol afschrijven via je creditcard. Het kost je vaak een eenmalig bedrag van rond de €15 om dit te activeren. Vooraf hoef je hierover geen contact op te nemen met het de verhuurder, je kan dit regelen bij het ophalen van je huurauto.

Vermijd de grote steden met een huurauto

Het parkeren in Porto en Lissabon is erg duur en zonde van je geld want hier zal je de auto waarschijnlijk helemaal niet gebruiken. Reis je nadat je de stad hebt bezocht door naar bijvoorbeeld de Algarve? Pik dan de laatste ochtend in de stad je auto op en vervolg je weg naar de Algarve. Van Porto naar Lissabon of andersom kan je prima met de trein reizen. Dit kost je ongeveer €25 en de reis duurt 3 uur.

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Portugal?

Het ligt aan het verhuurbedrijf vanaf welke leeftijd je een auto kan huren in Portugal. In de meeste gevallen is dit 21 jaar maar bij sommige verhuurbedrijven mag je al vanaf je 18e een auto huren. Vaak moet je tot een leeftijd van 25 jaar een ‘jonge-bestuurderstoeslag’ betalen. Dit bedrag staat onder het kopje specifieke voorwaarden dat je tegenkomt tijdens het boekingsproces.

Zorg dat je je creditcard bij hebt

Bij het ophalen van de huurauto is het voor de borg verplicht om een creditcard mee te nemen. Deze creditcard moet op naam staan van de hoofdbestuurder. Een creditcard op een andere naam zal niet worden geaccepteerd en dan krijg je de huurauto niet mee. Zorg er ook voor dat er voldoende saldo op de creditcard staat zodat je de borg kunt betalen. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Auto huren in Portugal zonder creditcard

Wil je een auto huren zonder creditcard bijvoorbeeld omdat je deze niet kunt aanvragen of hier te laat mee bent? Selecteer dan bij Sunnycars de filter ‘geen waarborg’. Nu krijg je alle huurauto’s te zien waarvoor het niet verplicht is om een creditcard te hebben. Deze huurauto’s zijn vaak wel iets duurder. Je ontvangt na het boeken van deze huurauto een mail met een link. Via deze link moet je je minimaal 48 uur voor het ophalen van de huurauto registreren. Zo is het mogelijk om een auto te huren in Portugal zonder creditcard.

Extra tips voor een auto huren in Portugal

  • Let goed op tijdens het tanken dat je de juiste brandstof tankt. In het Portugees lijken de woorden diesel en benzine op elkaar. Gasolina is benzine en gasóleo is diesel.
  • Je hebt een geldig rijbewijs nodig om een auto te huren die je 1 jaar, of soms zelfs 2 jaar, in je bezit moet hebben.
  • Wanneer je naar een bezienswaardigheid gaat en je laat een rugzak of backpack in de auto liggen, zorg dan dat hij uit het zicht ligt in de kofferbak. Doe de kofferbak ook niet meer open wanneer je al bent geparkeerd. Zo weet niemand wat er in je kofferbak ligt.

Wat kost een auto huren in Portugal?

De prijzen zijn sterk afhankelijk van hoe vroeg je boekt en voor welke periode. Je kunt al een auto huren in Portugal vanaf €35 per dag inclusief volledige verzekering. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je in het hoogseizoen, dus in de zomermaanden, al snel het dubbele betaalt. Zelf boeken wij altijd een auto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Portugal. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op reis dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij andere partijen maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op reis.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.