Reizen in Portugal: 7 dingen die je vooraf moet weten

Reizen door Portugal is heerlijk. De zon schijnt er bijna altijd, je kunt je dágen vermaken in het sfeervolle Lissabon of Porto en de kustlijn van de Algarve is één van de mooiste kustlijnen van Europa. Dit en nog veel meer moois vind je op nog geen 3 uur vliegen vanaf Nederland! Zit je te denken aan een rondreis door Portugal of staat er een citytrip naar Lissabon of Porto op de planning? Check dan voordat je het vliegtuig inspringt eerst even deze 7 dingen die je vooraf moet weten over reizen in Portugal.

#1 Pin nooit bij de geldautomaat van Euronet

Je kan vrijwel overal met je pinpas betalen in Portugal maar het is altijd slim om wat cash geld bij je te hebben. Wanneer je geld gaat opnemen moet je nooit bij de eerste de beste pinautomaat pinnen. Pinautomaten van Euronet vind je op alle toeristische plekken in Portugal. Euronet is alleen niet zo eerlijk en kun je beter mijden. Wanneer je je pinpas in de Euronet automaat steekt, wordt er gecheckt of je een buitenlandse pinpas hebt of een lokale pinpas. Wanneer je geen lokale pinpas hebt, doorloop je een heel ander keuzemenu dan een lokale pinpas. Je betaald met een buitenlandse pinpas tot wel 15% commissie bij Euronet. Je kan daarom het beste geld opnemen bij Multibanco in Portugal. Deze geldautomaat rekent helemaal niets extra’s voor buitenlandse pinpassen.

#2 Een huurauto is ideaal in Portugal

In de steden als Lissabon of Porto is een huurauto totaal overbodig en niet handig omdat je veel geld betaald voor het parkeren maar daarbuiten is een huurauto ideaal in Portugal. Wij haalde daarom onze huurauto op na ons verblijf in Lissabon en we reden gelijk richting Cascais om daar een paar dagen de bijzondere omgeving te verkennen. Daarna vervolgde we de reis naar de Algarve waar een huurauto nog beter van pas komt omdat de bezienswaardigheden een eindje uit elkaar liggen. Met een huurauto heb je alle vrijheid om deze plekken op je eigen tempo te verkennen. Check van te voren onze tips voor het huren van een auto in Portugal.

#3 Neem ook in de zomer warme kleding mee

Ook al ga je hartje zomer naar Portugal, dan is het nog steeds slim om een trui en een lange broek mee te nemen. Het kan in de avond soms een stuk frisser worden dan overdag. Bij sommige plekken aan de kust kan een stevige frisse wind staan rond de zonsondergang en ook in Porto is het in de avond niet altijd warm.

#4 Het leven is op zondag een stuk rustiger in Portugal

Wij kwamen er tijdens onze reis achter dat veel winkels op zondag gesloten zijn in Portugal. Er zijn wel een aantal winkels open maar het is zeker een stukje rustiger op zondag dan de rest van de week. Houd er daarnaast rekening mee dat op maandag vrijwel alle musea dicht zijn. Sommige musea houden ook op dinsdag de deuren gesloten. Check dit daarom altijd even goed voordat je gaat.

#5 Lesje basis Portugees

De meeste mensen in Portugal spreken goed Engels maar natuurlijk is het leuk om wat woordjes Portugees te spreken. Hier een klein lesje Portugees:

  • Hallo – Olá
  • Goedemorgen – Bom dia
  • Goedemiddag – Boa tarde
  • Goedenavond – Boa noite
  • Bedankt als man – Obrigado
  • Bedankt als vrouw – Obrigada
  • Hoe gaat het met je? – Como está?
  • Het gaat goed – está indo bem

#6 Dit is de beste reistijd voor Portugal

Portugal kent verschillende seizoenen en de temperaturen verschillen per regio. Zo is het in de Algarve altijd een stuk warmer dan in het noorden van Portugal. In juli en augustus is het hoogseizoen in Portugal en kan het heel warm worden in de Algarve en Lissabon. Wij waren er in juli en bij ons werd het niet warmer dan 33 graden maar het kan soms ook oplopen tot 40 graden. In Porto liggen de temperaturen in deze maanden rond de 25 graden. Het voor- en najaar is ook een prima periode om Portugal te bezoeken, zeker ook omdat het dan wat rustiger is. De temperaturen liggen in de maanden mei, juni, september en oktober gemiddeld tussen de 22 en 27 graden. De wintermaanden zijn een stuk frisser en heb je meer kans op regen. In het zuiden koelt het af tot gemiddeld 13 graden en in het noorden 10 graden. 

#7 Reizen door Portugal is een fijne combinatie van stad en natuur

Wij hebben een reis van twee weken door Portugal gemaakt en dat is onwijs goed bevallen. Het leuke aan deze reis was dat het zo divers was. Zo start je de reis in de stad en eindig je lekker aan de kust in de Algarve. Hier is genoeg te doen en te zien voor als je lekker actief wilt zijn maar ook als je de reis liever afsluit met lekker luieren op het strand, ben je hier aan het juiste adres. Hier zijn paradijselijke strandjes in overvloed! Benieuwd geworden naar de reis die wij hebben gemaakt? Check dan onze reisroute voor Portugal in twee weken.