10 Praktische tips voor een stedentrip Lissabon

Heb je een stedentrip Lissabon geboekt? Goede keuze! Want de bruisende hoofdstad van Portugal heeft alles in huis voor een leuke stedentrip. Als je Lissabon voor de eerste keer bezoekt dan kun je waarschijnlijk wel wat handige tips gebruiken. In dit artikel lees je 10 praktische tips over de beste reistijd, welke wijken leuk zijn om te verblijven en hoe je geld kunt besparen in Lissabon. Zo ga je voorbereid op pad en haal je alles uit je stedentrip! Ben je juist op zoek naar wat er allemaal te doen is in Lissabon? Bekijk dan onze tips voor de 18 leukste dingen om te doen in Lissabon.

Hoe reis je van het vliegveld naar Lissabon centrum?

Lissabon heeft één vliegveld en vanaf daar kun je op verschillende manieren in het centrum komen:

  • De metro is de goedkoopste optie. Een ritje kost €1,50 en je bent ongeveer 30 minuten onderweg naar de binnenstad van Lissabon. Je kunt een kaartje kopen op het station of een kaart (soort OV-chipkaart) die je daarna voor alle ritjes kan gebruiken. Op deze website staan de metro routes- en stations in Lissabon.
  • Je kunt ook met de airport shuttle service Aerobus richting het centrum. Tussen 08:00 en 23:00 rijdt er iedere 20 à 25 minuten een bus. Aerobus lijn 1 brengt je naar het centrum van Lissabon (Baixa-Chiado station). Een kaartje kost rond de €4.
  • De meest comfortabele en gemakkelijke start van je stedentrip is om met de taxi naar het centrum van Lissabon te reizen. Als je van te voren online een taxi boekt, staat er een chauffeur je op te wachten met een bordje met jouw naam erop. Zo kan je gelijk instappen en je staat binnen no-time in je hotel. Tot 3 personen betaal je hiervoor rond de €25.

Draag comfortabele schoenen in Lissabon

Het is een beetje een suffe tip maar wel een hele belangrijke: neem comfortabele schoenen mee voor je stedentrip Lissabon. Waar je in steden als Parijs en Valencia nog wel op pad kunt op slippers of sandalen is dat in Lissabon wel even anders. Het verschil? De heuvels! Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en de schilderachtige en smalle straatjes lopen soms steil omhoog dus daar word je niet blij van op je slippers. Als je van plan bent om veel te gaan wandelen in de stad dan is het aan te raden om een paar sneakers of andere comfortabele schoenen mee te nemen zodat je die heuvels met gemak kunt trotseren.

Plan je stedentrip Lissabon buiten de vakantieperiode

Jaarlijks bezoeken zo’n 10 miljoen toeristen Lissabon voor een stedentrip en vooral in de vakantieperiodes kan het hier erg druk worden. Het kan zijn dat je afhankelijk bent van deze periode in verband met je werk of studie, maar als dat niet het geval is dan is het echt beter om de vakantieperiodes te vermijden. Vooral augustus is een hele drukke maand omdat de Portugezen dan zelf ook vakantie hebben en Lissabon bezoeken. Naast de drukte schieten ook de prijzen omhoog in de vakanties.

De beste reistijd voor Lissabon is tussen mei en september en in die periode vallen de meivakantie en de zomervakantie. Check dus voor het boeken altijd even hoe de schoolvakanties dat jaar vallen. Op die manier bespaar je geld en weet je dat het iets minder druk in de stad zal zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor de weekenden en de dagen rondom feestdagen als Pasen en Pinksteren. 

Bespaar geld in Lissabon met de Lisbon Card

Ben je van plan om veel te doen en te zien tijdens je stedentrip Lissabon? Dan zal je met de Lisbon Card veel geld besparen. Met deze kaart kun je gratis reizen met het openbaar vervoer in Lissabon en ook de trein naar Sintra en Cascais is inbegrepen. Verder heb je gratis toegang tot wel 35 bezienswaardigheden in de stad, zoals het Jerónimos klooster en het beklimmen van de Belem toren. Ook krijg je korting op toegangskaartjes, diverse excursies, bij winkels, in het nachtleven en je ontvangt een stadsgids met praktische informatie. Je kunt de Lisbon Card kopen voor 24, 48 of 72 uur. 

De beroemde tram 28 en het alternatief

De trammetjes in Lissabon zijn iconisch en vooral tram 28 is populair omdat deze door de mooiste wijken van de stad rijdt. Tram 28 is een bekende toeristische attractie dus het is meestal erg druk in deze tram en dat kan de ervaring minder leuk maken. Vooral als je eerst lang moet wachten bij de halte en daarna geen plekje aan het raam kunt bemachtigen voelt het misschien als zonde van je tijd. Daarom is de tip om het ritje vroeg in de ochtend te maken. Het liefst voor de spits want deze tram wordt natuurlijk ook gewoon door locals gebruikt.

Het alternatief is om in te stappen bij tram 12. Deze tram rijdt een groot deel dezelfde route als tram 28, maar hij is wel een stuk minder druk. Je kunt tram 12 ook bij opstapplaats Martim Moniz nemen, dus mocht de rij voor tram 28 te lang zijn dan kun je tram 12 proberen. 

Taxiservices als Uber zijn erg goedkoop in Lissabon

In Lissabon heb je taxiservices als Uber, Bolt en Kapten en de prijzen van deze taxi’s liggen een stuk lager dan dat je er in Nederland voor zou betalen. Een ritje van 20 minuten in het centrum kost ongeveer €7. Vooral als je met meerdere mensen op stedentrip bent, is het nemen van een taxi net zo voordelig als de metro. Uiteraard kan de metro voor wat langere afstanden wel sneller zijn omdat je daarmee geen last hebt van het drukke verkeer. 

Niets is gratis in restaurants in Lissabon

Sommige dingen gaan in Portugal net even anders dan in Nederland. Zo zijn wij Nederlanders gewend dat brood met wat boter of een paar kleine tapashapjes in een restaurant vooraf altijd gratis zijn, maar in Lissabon is dat niet zo. Je betaalt voor het brood en de hapjes die op tafel staan, dus als je ze niet wil dan kun je aan de ober vragen om ze mee te nemen. Dit voelt een beetje als een toeristen-scam waar ze extra geld mee kunnen verdienen maar dat is het niet want dit gebeurt overal in Portugal. Val dus niet meteen aan als de hapjes op tafel komen maar beslis eerst of je ervoor wil betalen. Check dan ook even de prijs ervan want deze hapjes kunnen soms nogal prijzig zijn. 

Verblijf tijdens je stedentrip in de leukste wijken van Lissabon

Lissabon telt een aantal hele leuke wijken. Bairro Alto is voor veel mensen de leukste wijk om te verblijven tijdens een stedentrip, omdat deze wijk veel schilderachtige smalle straatjes heeft. Zeker in de avond komt deze wijk echt tot leven. Het barst er van de goede restaurants en gezellige barretjes met livemuziek. Ook de wijk Baixa is een leuke wijk om te verblijven. Baixa is het hart van Lissabon en ligt precies in het midden van de stad waardoor het een hele goede uitvalsbasis is om alle bezienswaardigheden van Lissabon te bezoeken. In tegenstelling tot de rest van de stad zijn de straten hier grotendeels breed en kaarsrecht. Naast Baixa ligt Alfama. In deze charmante wijk is fado muziek ontstaan dus je vindt er vanzelfsprekend veel fadohuizen waar in de avond optredes plaatsvinden. Wil je meer weten over deze wijken? Lees dan ons artikel over de leukste wijken in Lissabon + hotel tips.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Lissabon

In Lissabon hoef je je geen moment te vervelen want er is ontzettend veel te doen en te zien. Wij schreven een artikel met 18 tips voor de leukste bezienswaardigheden in Lissabon. Onze favoriete restaurants passeren de revu, we delen onze favoriete hotels en we tippen natuurlijk de must-visits voor je stedentrip naar Lissabon!