Off the beaten track in Laos

De eerste indrukken van het land zijn gemaakt. Je hebt Vientiane, Vang Vieng en Luang Prabang achter de rug… Maar wat nu? Deze drie plekken zijn zonder meer de moeite waard om te bezoeken, maar Laos kent nog vele andere hidden gems. Of je nu begonnen bent aan de befaamde ‘Loop’ van Zuidoost-Azië of een lange reis maakt door het land zelf; dit zijn een aantal pareltjes off the beaten track die je echt niet wil missen!

Het Bolaven Plateau

Bananenbomen, koffie- en pindaplantages, wegversperringen door een groep loslopende koeien… Hier vind je het echte, authentieke Laotiaanse plattelandsleven. Om in dit gebied te komen kun je het beste per bus naar Pakse reizen en daar voor enkele dagen een scooter of motor huren. Vraag de verhuurder om een kaart en het avontuur kan beginnen! Er is een groot scala aan cirkelvormige routes, waardoor je bij terugkomst in Pakse makkelijk je reis kunt vervolgen. Onderweg kom je veel watervallen tegen, die aan het eind van de dag dè plek bieden om te socializen met de locals. Bezoek ook het etnische dorp Tad Pha Souam, haal een kop koffie in een van de brouwerijen in Paxong, de beste koffie van het land komt namelijk hier vandaan en overnacht in Tad Lao bij een ‘home stay’ of in een hangmat in de jungle.

Bolaven

Four Thousand Islands

Of in het Laotiaans: Si Phan Don. De naam zegt het al, midden in de Mekong rivier vind je een archipel van duizenden kleine eilandjes, waarvan slechts een handvol bewoond is. Ga voor het kleinste eiland, Don Det, voor de ultieme laidback sfeer. Niets moet, alles mag. Maak een fietstocht over de onverharde weggetjes en door de rijstvelden. Koel af in de Mekong met een middagje dobberen in een tube, of voor de actieveling een kayak tocht naar de Cambodjaanse grens; waar je niet door douane, maar wel door dolfijnen opgewacht wordt. Of luier lekker op het strand, want dat is zeldzaam in een land dat geen aangrenzend open water kent. Lucky for you is Don Det er 360˚ door omringd!

4000 islands

Phonsavan

Laos is een pracht land, maar kent wel een duister stukje geschiedenis als slachtoffer tijdens de Vietnamoorlog, waar het de functie kreeg opgelegd als ‘free dropping zone’ voor Amerikaanse bommenwerpers. Dit heeft als gevolgd dat Laos tot op vandaag nog ‘besmet’ is met 80 miljoen stuks explosieven die ieder moment nog af kunnen gaan en waar nog steeds jaarlijks honderden slachtoffers door vallen. In Phonsavan is goed te zien hoe men met deze wetenschap omgaat; confronterend, maar erg bijzonder om mee te mogen maken. Het land is getekend door kraters van oude en recente explosies. Raketten worden gebruikt als vuurkorven en bomresten als keukengerei, al het metaal dat gevonden wordt krijgt functie binnen het huishouden.

phonsavan

Plain of Jars

Huur een fiets in Phonsavan en rijd door het heuvelachtige landschap naar de Mysterieuze Kruikenvlakte. Hier vindt men honderden metershoge, stenen kruiken uit de 6e eeuw, waarvan de functie tot op heden onbekend gebleven is – de Stonehenge van Laos. Dit gebied is slechts deels uitgekamd op explosieven, dus let goed op de gemarkeerde stenen. Deze geven aan waar zich mogelijk bommen onder de grond bevinden, een spannende bijdrage aan de al wat geheimzinnige sfeer van het landschap.

De grotten van Vieng Xai

Tijdens de Vietnamoorlog hield zich hier de communistische Pathet Lao schuil, samen met de bewoners van de omringende dorpen. Het gaat hier niet om een donker hol voor een man of 10, maar om een netwerk binnen verschillende grotten wat veiligheid bood aan 23.000 mensen! De Vieng Xai Grotten zijn te bezichtigen via een fantastische audiotour, wat door middel van geluidseffecten en interviews een bijzondere bijdrage levert. 9 jaar lang wist men het grottenstelsel te bewonen en om te toveren tot een leefbare omgeving met ondergrondse slaapzalen, kantoorpanden, ziekenhuizen, winkels en theaters. Erg indrukwekkend hoe men zich aan de omstandigheden aan wist te passen en hoeveel levens er mee gered zijn. Om de grotten te bezoeken kun je het beste verblijven in Xam Neua en er per tuk tuk naartoe reizen.

Reis info

Beste reistijd: November t/m februari
Visum: 
Regel je makkelijk je aan de grens
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com