Tips voor het openbaar vervoer in Japan

Dit artikel is een gastblog, geschreven door Szenia Zadvornykh.
 

Ben je al het getreuzel met treinen in Nederland zat en wil je eens naar een land waar ze het wel goed geregeld hebben? Dan is Japan zeker een aanrader. Het is een land waar veel valt te zien, te proeven en te ervaren. Het Japans openbaar vervoer staat bekend om zijn stiptheid maar dat is niet het enige wat reizen door Japan een prettige ervaring maakt!

De mensen in Japan zijn bijzonder vriendelijk en ordelijk. Hoewel het openbaar vervoer grote massa’s reizigers moet vervoeren, voelt het nooit chaotisch. Voor de kaartautomaat, op de roltrap en het treinstel worden spontaan nette rijen gevormd. Je hoeft dan ook nooit te dringen. En als je ook maar even verdwaast om je heen staat te kijken, is de kans groot dat iemand je aanbied om je op weg te helpen, al dan niet in gebroken Engels.

openbaar vervoer in JapanReizen binnen grote steden in Japan

Een reis naar Japan is niet compleet zonder een uitvoerig bezoek aan Tokyo. De hoofdstad van Japan is de grootste metropool ter wereld met meer dan 13 miljoen inwoners. Het centrum van Tokyo bestaat uit meerdere districten met elk hun eigen karakter en bezienswaardigheden. Om van district naar district te gaan ben je, net als de meeste inwoners, aangewezen op het openbaar vervoer.

Als je het metrostelsel van Tokyo voor het eerst aanschouwt, lijkt het een absurd doolhof, maar het systeem dat gehanteerd word maakt de navigatie simpel. Bij elk station is er in de buurt van de kaartautomaten een schema van het gehele netwerk. Bij elke halte staat het bedrag dat je moet betalen om daar te komen. Als je je bestemming hebt gevonden, loop je naar de kaartautomaat, stop je dat bedrag er in, en krijg je een kaartje. Dit kaartje moet je gebruiken bij de ingangspoortjes, en bij je houden bij het overstappen. Het werkt allemaal heel soepel, en voor je het weet ga je met de stroom van mensen mee alsof je er al jaren woont.openbaar vervoer in Japan

Als je in de metro zit moet je wel alert blijven. Praten en bellen worden als onbeleefd beschouwd, wat in combinatie met de ritmische schommelingen en zachtaardige stem van de omroepster kan leiden tot een spontaan dutje. Ook moet je letten op de tijd, zeker als je nog moet overstappen. Al het openbaar vervoer stopt rond middernacht, ook in het weekend. Als je voor je eindbestemming strandt, moet je met de taxi, wat soms duur uit kan pakken. Ook spreken taxichauffeurs over het algemeen niet heel goed Engels. Als je van plan bent het laat te maken, is het verstandig om een kaartje mee te nemen met het adres van je verblijf.

Reizen tussen steden in Japan

Veruit de beste manier om tussen steden te reizen is de Shinkansen, de bullet train die alle grote steden met elkaar verbindt. Dit is een moderne trein, met zeeën van beenruimte, catering en zelfs speciale rookruimtes. De Shinkansen raast vijf keer per uur door het Japanse landschap, dus je hoeft je schema er niet eens op aan te passen.

Het enige nadeel is de prijs. Een enkele reis van Tokyo naar bijvoorbeeld Osaka kost 160.000 Yen, zo’n  € 150,- euro. Als je van plan bent meer dan 1 keer de Shinkansen te nemen, is de Japan Rail Pass een goede investering. Deze pas is speciaal bedoeld voor toeristen. Je kunt het aanschaffen op internet of via een reisbureau, maar niet binnen Japan zelf. Het is beschikbaar voor 7, 14 of 21 dagen en kost tussen de € 200,- en € 400,- euro. De pas kun je ook gebruiken op andere JR (Japan Rail) trajecten. Deze zijn er in heel Japan, dus je haalt je investering er al snel uit.

Japan is niet bepaald de goedkoopste bestemming, maar het heeft veel te bieden. Of je nou houdt van cultuur, lekker eten, mode of uitgaan, overal waar je komt wordt je begroet met een vriendelijke lach en een subtiele buiging. Het is zeker een bestemming waar je naar terug zult willen keren.