Cruise in luxe over de Mekong van Thailand naar Laos

Er zijn verschillende manieren om van Thailand naar Laos te reizen. Verreweg de mooiste en leukste manier is door een boot te nemen en via de Mekong rivier in twee dagen door Laos te varen richting Luang Prabang. Je komt op deze manier langs hoge gebergte met ruige jungle, kleine dorpjes en je geniet van de mooiste uitzichten die elke minuut weer veranderen. Je ziet het leven van de mensen die aan de Mekong wonen en stopt af en toe voor een bezienswaardigheid of om een dorpje te bezoeken. Het gaat bij deze trip niet alleen om de bestemming maar vooral ook om de reis er naartoe, die zeker een van de hoogtepunten zal zijn van je bezoek aan Laos!

luang say cruise

De meest luxe boot die deze route vaart

Er zijn vele verschillende soorten boten die deze reis maken maar de meest luxe en fijne manier is met een van de boten van Mekong Cruises. Deze organisatie vaart met traditionele ‘slowboaten’ waarvan ze de inrichting totaal aangepast hebben. Zo zijn ze voorzien van alle luxe waardoor je ultiem kan genieten van al het moois dat je zal tegenkomen op deze reis. Op de boot zijn 40 ruime zitplekken aanwezig, een bar, een zitlounge en personeel dat zorgt voor het eten en drinken. Daarnaast kan je bij deze boot ook voorop zitten wat echt waanzinnig mooi is door het 180 graden uitzicht. Tijdens de reis zijn er meerdere stops bij lokale dorpjes, bezienswaardigheden en bij de luxe 5 sterren lodge waar je overnacht.

luang say boat

IMG_7806

Varen over de Mekong

De cruise over de Mekong is een van de mooiste tochten die wij ooit gemaakt hebben. In het begin kom je hier en daar langs een klein dorpje maar al snel kom je terecht in ruige natuurgebieden waar je geen mens zal zien. Aan twee kanten heb je hoge groene bergen die vol staan met gigantische bomen, bananenplanten en palmbomen. Het volgende moment vaar je weer langs bergen waar mensen groenten op verbouwen en boeren aan het werk zijn. Kortom, je kan uren genieten van het veranderende uitzicht terwijl je achter in de lounge wat drankjes doet of een boek zit te lezen.

IMG_8027

reading a book

Van Huay Xai naar Luang Prabang

Het beginpunt van de cruise is Huay Xai en het eindpunt is Luang Prabang. Huay Xai is een erg klein dropje net over de grens van Thailand waar niet zo gek veel te doen is. Het is aan te raden om een dag voor de cruise de grens over te steken en hier een nacht te verblijven zodat je zeker op tijd bent om de volgende dag te vertrekken. In Huay Xai kan je in ieder geval even de tempel bezoeken die tijdens de zonsondergang erg mooi kan zijn.

IMG_7688

Huay Xai

Luang Prabang is volgens ons een van de leukste steden van Zuidoost-Azië door de relaxte sfeer, het heerlijke eten en de groene omgeving. Het is dan ook zeker de moeite waard om hier minimaal 4 dagen te verblijven om de stad te leren kennen, een uitstapje te maken naar de gigantische waterval of te genieten aan de Mekong van een lekker croissantje. Doordat Laos een Franse kolonie is geweest voelt deze stad aan als een mix tussen Frankrijk en Azië. Dit zie je terug in de architectuur en op de menukaart. Hier kan je onze mini reisgids vinden voor Luang Prabang!

IMG_8155

Verschillende stops

Vanuit Chiang Klong in Thailand ga je de grens en kom je aan in het kleine Laotiaanse dorpje Huay Xai. Vanaf hier vertrekt de boot rond 10 uur in de ochtend. De eerste dag vaar je op een rustig tempo richting Pakbeng waar je een nacht zal overnachten. Onderweg stopt de boot bij een traditioneel Kamu dorpje waar je een kijkje kunt nemen in het lokale leven van de Kamu en leuke souvenirs kunt kopen. In het dorp krijg je een rondleiding en leer je over de geschiedenis van het dorp en de manier waarop deze mensen leven. De oudere Kamu hebben zeer bijzondere tatoeages die hen zouden beschermen en geluk zouden moeten brengen. Het is een indrukwekkend gezicht om deze oude mensen te zien waarvan vrijwel hun hele armen bedekt zijn met inkt.

IMG_7790

Lao village people

Terug aangekomen op de boot staat de lunch al voor je klaar en vaar je in enkele uren naar de lodge in Pakbeng. In totaal vaar je zo’n 7 uur per dag langs de mooiste landschappen waarbij je kans hebt om dieren te spotten zoals apen, olifanten, waterbuffels en geiten. Voor zonsondergang kom je aan bij Luang Say Lodge. Hier heb je een prachtige ruime bungalow met uitzicht over de Mekong. In de avond kan je genieten van een traditionele Laotiaanse dans en een goed diner.

luang say lodge pakbeng

luang say lodge rooms

Na een heerlijke nacht in de lodge vertrek je richting Luang Prabang en maak je nog twee stops bij een bijzondere grot en een ander dorpje. Bij alle stops gaat er een gids mee die je zal vertellen over de tradities, geschiedenis en leuke weetjes.

IMG_8014

Cave luang prabang

Meer informatie

Ben je benieuwd geworden naar deze cruise over de Mekong en wil je meer weten over de mogelijkheden, prijzen en wat er allemaal bij ingegrepen is? Check dan even de website van Mekong Cruises.