Vlieg met een luchtballon over Bagan in Myanmar

Wie aan Myanmar denkt, ziet vaak meteen de prachtige tempels van Bagan voor zich. Niet zo gek want dit is misschien wel het meest bijzondere plekje van het land. De zonsopkomst bekijken bij Bagan is een ervaring die je maar moeilijk kunt beschrijven. De rood-oranje zon schijnt prachtig over de toppen van de vele tempels en bomen. Vaak hangt er een laagje mist wat zorgt voor een uiterst mystieke sfeer. Dit meemaken is op zich al een hele belevenis maar genieten van dit uitzicht vanuit een luchtballon is adembenemend mooi.

zonsopkomst

Een stukje geschiedenis

In 1997 had een Australiër het geniale plan om luchtballon vluchten boven Bagan te organiseren. Dit kan natuurlijk niet zomaar dus hij heeft eerst het hele gebied verkent per mini luchtballon om precies te weten wat je wel en niet kunt doen in het gebied. Zo gezegd, zo gedaan en in 1999 startte dit bedrijf met de eerste ballonvluchten boven Bagan. Ondertussen hebben ze 12 luchtballonnen en zorgen ze voor meer dan 100 banen voor locals. In totaal zijn er drie organisaties in de lucht en er vliegen iedere ochtend zo’n 20 luchtballonnen over Bagan. Voorheen was het mogelijk om te vliegen tijdens zowel zonsopkomst als zonsondergang maar om veiligheidsredenen zijn er nu nog alleen maar ochtendvluchten. Overigens heeft er nog nooit een incident plaatsgevonden bij de vluchten boven Bagan. De piloten komen allemaal uit westerse landen en hebben al jaren ervaring.

luchtballon bagankosten luchtballon vlucht

De ballonvlucht

Rond 05:00 word je opgehaald bij je hotel met een toffe bus die nog uit de tweede wereldoorlog komt. Nadat al je medepassagiers zijn opgehaald, ga je richting de plek waar de luchtballon zal opstijgen. Daar aangekomen staat er koffie en thee en krijg je nog een korte veiligheidsbriefing. Er liggen meerdere luchtballonnen op de grond die ze eerst een stukje vol blazen met koude lucht doormiddel van ventilatoren. Als er genoeg lucht in zit dan gaan de vlammen aan en voor je het weet staat de ballon rechtop. Zodra het vuur aan is, duurt het nog geen 5 minuten voordat je geroepen zal worden en allemaal in het mandje moet klimmen. Het komende uur geniet je van de meest geweldige uitzichten, van zwaaiende kinderen op de grond en het moment van geluk dat jij dit mag meemaken.

IMG_4354IMG_4355IMG_4359IMG_4369

Waar vlieg je heen?

Dat weet niemand. De piloot kan ervoor zorgen dat de luchtballon stijgt of zakt maar de wind kiest welke kant je op zal vliegen. Wij hadden het geluk dat we richting de rivier vlogen en uiteindelijk op de gigantische zandbank mochten landen waar de boeren van Bagan hard aan het werk waren. Na de landing zorgen ze voor een hapje en champagne. Ja, het is wat vroeg voor champagne maar dat is traditie na elke vlucht.

3IMG_4419IMG_4431IMG_4448