Interview: 10 dagen in een Thais stilteklooster

Vertel, wie ben je en wat voor bijzonders heb je gedaan? Interview stilteklooster 1

Mijn naam is Anna Stalknecht, ik ben 21 jaar en woon in Amsterdam. Afgelopen jaar heb ik in totaal 2,5 maand rondgereisd door Zuidoost Azië, waarvan het merendeel door Thailand. Na twee weken in Bangkok te hebben geacclimatiseerd heb ik tien dagen doorgebracht in Wat Suan Mokkh, een boeddhistisch stilteklooster in de stad Chaiya. Iedere eerste dag van de maand start in Suan Mokkh een zogenaamd retreat, een tiendaags verblijf waarbij meditatie, eenvoud en absolute stilte centraal staan.

Waarom heb je ervoor gekozen om het stilteklooster in te gaan?

Mijn vader was een jaar eerder al in Thailand geweest en heeft toen ook in Suan Mokkh dit programma gevolgd. Zelf had ik er nog nooit van gehoord. Door zijn verhalen en ervaring raakte ik echter geïnteresseerd in de mentale en fysieke grenzen van de mens. Je ondergaat als deelnemer pittige ontberingen om zo je vertrouwde, veilige patronen los te leren laten. Je laat al je westerse gewoontes achter je voelt je na afloop als een herboren mens. Zelf wilde ik ook graag op reis en mijn vader wilde nog eens terug naar het klooster. Daarom heb ik besloten om in de voetsporen van mijn vader te treden en me aan te melden voor het verblijf.

Kun je vertellen hoe jouw gemiddelde dag in het klooster eruit zag?

Om 04:00 uur werd ik gewekt door een grote gong, die werd gebruikt om de monniken en andere deelnemers bijeen te roepen. Een half uur later vond er een ochtendritueel plaats, gevolgd door een zittende meditatie die, net als alle andere meditaties, drie kwartier duurde. Hierna werd er anderhalf uur yoga beoefend, nogmaals zittend gemediteerd of er werd een dhamma talk gehouden. Dit is een inspirerende boodschap van een van de monniken van het klooster. Hierna volgde een lange pauze met ontbijt, wat altijd bestond uit een eenvoudige maar smakeloze rijstsoep. In deze pauzes zag ik de wereld om me heen ontwaken en de zon opkomen, een magisch moment! Met het ontbijt achter mijn kiezen volgden nog drie meditaties en daarna een eenvoudige lunch. Tijdens de lunch las ik dan een dankbetuiging op. Eén ervan kan ik me nog herinneren: “With wise reflection I eat this food, not for play, not for intoxication, not for fattening nor for beautification. Only to maintain this body, to stay alive and healthy and to maintain the spiritual way of life”.

Na de lunch hoorde je de gong weer slaan en was het tijd voor twee meditaties en chanting, het zingen van dankbetuigingen. Dat laatste vond ik verschrikkelijk, het was heel zoetsappig en persoonlijk zag ik het nut er niet echt van in. Als we uitgezongen waren was er een theepauze, waarin ik vaak in een heetwaterbron tussen de bomen ging badderen. Dat was genieten na alle meditaties en yogaoefeningen!

Na een zittende meditatie volgde er ’s avonds een lopende meditatie rondom een meer, waar de sterrenhemel in weerspiegeld werd. De mooiste sterrenhemel die ik ooit heb gezien! De dag werd afgesloten met een laatste zittende meditatie. Avondeten was er niet; rond 21:00 uur was het tijd om te gaan slapen.

Interview stilteklooster 3

Hoe heb je die tien dagen ervaren?

Ik heb supermooie momenten meegemaakt, maar ik voelde me ook wel eens rot omdat het verblijf vrij confronterend was voor mezelf. Het klooster zelf is bovendien niet bepaald een hotel. Ik sliep in een dorm voor zo’n 120 gasten op een bed van ruw beton zonder kussen. Zelf heb ik een matje meegenomen, dat werd oogluikend toegestaan door de monniken. Langs mijn bed hing een waslijntje waar ik mijn kleren aan op kon hangen. Stromend water was er niet, wassen gebeurde in een gescheiden wasruimte voor vrouwen. Behalve mediteren en rondlopen waren alle vormen van vermaak verboden, zelfs lezen. Thaise monniken controleerden of je je aan de regels hield. Er zijn tijdens mijn verblijf enkele reizigers weggestuurd omdat ze niet stil genoeg konden zijn. Ik zou dit goed onthouden als je van plan bent om met vrienden naar Suan Mokkh te gaan!

Interview stilteklooster 2

Waar moest je het meeste aan wennen?

Als ik moet kiezen waar ik het meeste aan moest wennen, kies ik toch het weinig kunnen eten. Er was alleen de rijstsoep en een lunch. Voor de lunch werd er wel afwisselend en goed gekookt! Vlees ontbreekt bij alle maaltijden, dat begon ik wel te missen na een aantal dagen. Aan de andere kant merkte ik dat de levensstijl in het klooster erg gezond voor me was. Mijn haren en nagels waren ijzersterk en mijn huid voelde heel gezond.

Wat heeft het verblijf jou persoonlijk opgeleverd?

Veel mensen hebben me deze vraag na afloop gesteld. Als persoon heeft het verblijf mij eigenlijk niet veranderd. Je leert er wel om minder waarde te hechten aan bezittingen en de simpele dingen in het leven meer te waarderen. Vroeger wilde ik bijvoorbeeld in een groot huis wonen, nu merk ik dat ik daar nuchterder over ben gaan denken. Op de langere termijn merkte ik ook dat mijn concentratie enorm was verbeterd. Daar heb ik nu nog steeds profijt van, dat had ik echt niet verwacht.

Interview stilteklooster 4

Hoe heb je het verblijf georganiseerd?

Een verblijf van 11 nachten in het klooster kost in totaal € 40,- inclusief eten. Reserveren is niet nodig. Je meldt je een dag van tevoren bij Suan Mokkh, dus op de laatste dag van de voorgaande maand. Je betaalt de € 40,- verblijfskosten en dan krijg je al je bed toegewezen.  ‘s Avonds om 20:00 uur krijg je een uitleg van de regels, vanaf dan gaat de stilte in. De volgende dag begint het programma al.

Tot slot, kun je in één zin vertellen waarom dit een bijzondere reiservaring is?

Omdat het goed is om uit je westerse patronen te stappen; als je het programma hebt voltooid kun je met een heldere geest nieuwe bestemmingen gaan verkennen.

Reis info Thailand

Beste reistijd: November t/m februari. Buiten deze maanden ook prima te doen.
Visum: 
Nodig bij verblijf langer dan 30 dagen
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com