Top 5 eilanden van Cambodja

Pas sinds enkele jaren zijn de prachtige eilanden van Cambodja ontdekt door reizigers. Er zijn wel 60 kleine eilandjes in het zuiden van Cambodja waarvan er nog ongeveer 30 bijna geheel onbewoond zijn. Op sommige van deze eilanden zijn mensen een guesthouse begonnen en kun je nog voor enkele dollars een hutje aan het strand krijgen. Hier een selectie van vijf prachtige eilanden. Alle namen van de eilanden beginnen altijd met ‘Koh’, wat staat voor eiland.

eiland

Koh Rong

Het grootste eiland van Cambodja is Koh Rong. Dit eiland is net zo groot als Hong Kong en tot nu toe zijn er alleen een paar visserdorpjes aan het strand en enkele tientallen guesthouses. Dit eiland wordt steeds populairder en er wordt steeds meer gebouwd. Het gehele eiland is in handen van The Royal Group, zij hebben grote plannen om hier wegen aan te leggen, casino’s en hotels te bouwen en ze zijn al op zoek naar investeerders voor een vliegveld. Over 10 jaar is dit waarschijnlijk de nieuwe hotspot van Azië. Ondanks het toenemende toerisme is dit een erg leuke plek met een zeer laid back karakter. Vooraf boeken is in het hoogseizoen wel aan te raden en wanneer je via Booking.com boekt kan je meestal gratis annuleren mochten je reisplannen wijzigen. Een retourtje met de boot van Sihanoukville naar Koh Rong kost $20 en doet er ongeveer 40 minuten over. Deze speed ferry gaat ook naar Koh Rong Samloem.

Lees hier over de mooiste stranden van Koh Rong.

Koh Rong Samloem

Wat kleiner en rustiger dan Koh Rong. Het ligt zo’n 4km ten zuiden van zijn populaire broer. Er is een vissersdorp en er zijn vele mooie verlaten stranden, kort en lang. Alles is makkelijk te voet te bereiken. Zoals op de meeste Cambodjaanse eilanden is hier ook beperkt elektriciteit en stromend water. Je kunt ook hier verblijven in één van de bungalows, die op het strand zijn gebouwd. Elke maand met volle maan geven ze op dit eiland ook een fullmoon party en wie weet gaat dat uitgroeien tot het gelijknamige feest op Koh Phangan.

IMG_2884

Koh Totang

Haal de stekker uit de drukke wereld en kom helemaal tot rust op dit bijna geheel onbewoonde eiland. Geniet van een dutje in je hangmat aan het strand, luister naar de toekans, snorkel boven het kleurrijke koraal en sta oog in oog met een kogelvis. Als je op zoek bent naar avontuur kun je een harpoen workshop volgen, een boottocht rond de archipel nemen of met een kajak rond het prachtige eiland. Er is maar een guesthouse, genaamd Nomads Land. Het restaurant biedt lokale en internationale gerechten van verse barracuda sashimi tot wortel-pompoensoep, Marokkaanse gerechten en zelfgemaakt knoflookbrood. Nomads Land is volledig back to basis, er is beperkt elektriciteit en stromend water. Ze maken gebruik van 100% zonnepanelen voor de energieopwekking en slaan het regenwater op voor drinkwater. Ze hebben een kleine tuin met  kippen, cashewnoten, kokos en mango bomen.

koh rong cambodja

Koh Tonsay

Ook vaak Rabbit Island genoemd is een mooi klein eilandje op ongeveer 30 minuten varen vanaf Kep. Het belangrijkste strand waar de boten voor anker liggen, is bekleed met kokospalmen, hangmatten en relaxte stoelen. Op het strand staan een paar hutten ( $10 per nacht gedeelde douche en toilet of $15 voor een eigen badkamer). Er is geen elektriciteit dus ’s nachts het is gewoon donker of gebruik je een zaklamp. Soms is er een strandvuur en er zijn meestal ongeveer een miljoen sterren die de boel aardig verlichten.

Koh Tang

Het eiland is zeer geschikt voor duikers want vlakbij liggen twee schipwrakken en de onderwaterwereld is hier nog onaangetast door het toerisme. De tocht naar het eiland duurt wel een uur of 5 maar duikers worden beloond met een overweldigende diversiteit van koralen en de rotsachtige riffen, waar je barracuda’s, octopussen en zeepaardjes kunt zien. Ook voor niet duikers is het eiland geweldig mooi maar misschien net wat te lang varen vergeleken met de andere eilanden die dezelfde stranden en groene heuvels hebben.

De leukste hostels in Cambodja

Wij hebben tijdens onze reizen door Cambodja heel wat leuke adresjes gevonden om te slapen. Deze tips hebben we verpakt in één lijst met de leukste hosteltips voor Cambodja.