Duiken in the Great Blue Hole in Belize

Dit artikel is geschreven door Lindsey van Loon en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers.

Sinds Jacques Cousteau de exacte diepte van the Great Blue Hole bepaalde, is deze onderwatergrot voor de kust van Belize dé natte duikdroom van ieder zichzelf respecterend PADI bezitter. Dit ‘gapende gat’ dat zichtbaar is vanuit de ruimte, ligt midden in het Lighthouse rif en reikt tot een diepte van 124 meter. Onder het mom van ‘been there, done that, borrowed the wetsuit’, een absolute must voor zowel je duiklogboek als je bucketlist.

Hoogtepunten op eenzame diepte

Duiken in the Blue Hole laat je zelfs mét een regulator in je mond naar adem happen. Niet bij elke duik slalom je immers langs stalagmieten en stalactieten die meer dan vijf keer zo groot zijn dan jijzelf. Dit is de plek waar de duikfanaat in je zich te goed kan doen aan de mysterieuze blauwe onderwaterwereld. Naast wanden vol koraal, exotische vissen en schildpadden, maken de haaien deze ultieme bestemming echt de moeite waard. Grote verpleegsterhaaien, hamerhaaien maar ook andere rifhaaien zoals de zwartpunthaai en de Caribische rifhaai, komen op deze eenzame diepte wat verkoeling zoeken. Geef ze maar eens ongelijk.

kosten

Zorg dat de moed je niet in je vinnen zakt

Duikers met bodemdrang doen er verstandig aan de Blue Hole te laten voor wat hij is. Deze duikspot is bedoeld voor gevorderde duikers die de risico’s van een soortgelijke expeditie kennen en ervaring hebben met het duiken naar duistere dieptes. Wanneer je afdaalt naar 45 meter, want zo diep gaat deze onvergetelijke duik, is de kans op stikstofnarcose aanzienlijk. Een professionele divemaster en een klein clubje duikers is dus gewenst om deze thrill-dive veilig van je bucketlist te kunnen afstrepen.

Voor beginnende duikers biedt Belize gelukkig genoeg alternatieven zoals het Hol Chan Marine Reserve en Turneffe, waar je op alle niveaus je wetsuit kan laten dansen. In het Lighthouse Reef Atol, waar ook de Blue Hole ligt, bevinden zich genoeg duikspots voor degene die het zeeniveau liever binnen handbereik houden. Ook de snorkelaar kan hier zijn hart ophalen. Niet voor niets heeft Belize immers het langste Barrièrerif van het noordelijk halfrond en het tweede grootste koraalrif van de wereld. Waar je je vinnen ook maar uitslaat, je bent gegarandeerd van een ecosysteem om bij te watertanden.

Hole in One

De Great Blue Hole trotseren, doe je al in een dag. Vanaf Caye Caulker of Hopkins vaar je in ongeveer 2 uur naar de duiklocatie. Zodra je met je gear het water in plonst ben je zeeziek-vrij en kan het grote genieten beginnen. Hoewel het per duikschool verschilt, maak je gemiddeld drie duiken waarvan de Blue Hole de eerste en diepste is. Een duik in het zogeheten ‘Aquarium’ in het nabijgelegen rif bij Turneffe Island, is qua onderwaterleven stiekem indrukwekkender dan de Blue Hole en wordt gelukkig vaak aangedaan tijdens deze duiktrip.

De kosten

Een beetje backpacker zal overigens wel de rest van zijn reis overgeleverd zijn aan het happy hour: een dagtrip vanuit Caye Caulker kost gemiddeld €175,- en is inclusief entreegeld voor het Nationale Park waarin de Blue Hole ligt. Een prijzig tijdsverdrijf, maar dat dit een dive-before-you-die-duikstek is die je voor altijd zal bijblijven is zeker. Met een constante watertemperatuur van rond de 30° C, is the Great Blue Hole een bestemming die aanvoelt als een warm bad en die absoluut een duik in het diepe waard is.

Reis info

Beste reistijd: Februari t/m april
Visum: Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals:
Booking.com