Mini reisgids voor het Burning Man Festival

Tekst door Joyce Bertram & fotografie door Scott London 
 

Iedereen heeft er wel eens over gehoord, dat mythische evenement in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Wilde feesten, oogstrelende kunst, mutant vehicles, bizarre belevenissen, een scala aan activiteiten en krankzinnige outfits maken Burning Man tot een onvergetelijke ervaring. De ideale uitdaging voor iedereen die de gangbare festivals beu is.

Handig om te weten

Vergeet alles wat je weet over festivals. Burning Man is een evenement dat is gebaseerd op tien principes, zoals ‘radical self-expression’, ‘radical inclusion’, ‘communal effort’ en ‘leave no trace’. Zeven dagen lang is iedereen in deze tijdelijke stad op zichzelf aangewezen en is het helemaal aan jou hoe jij de wereld beleeft. Er is bijvoorbeeld geen programmering. Bij aankomst krijg je wel een gids waarin veel activiteiten en feesten staan vermeld, maar er gebeurt nog veel meer wat niet vermeld staat. Blokkenschema’s bestaan niet en het principe ‘immediacy’ moedigt je aan om vooral te doen en niet te veel te denken. De grootste publiekstrekkers zijn het verbranden van ‘the man’, diverse kunstprojecten en de tempel. Bijzondere momenten die je niet wil missen. Je kan zelfstandig gaan, of je aansluiten bij een kamp. Dat geeft je de kans om voorzieningen zoals een keuken of douche te delen en nieuwe vrienden te maken.

Kosten Burning Man

Burning Man is niet goedkoop. De tickets voor het evenement kosten $400 en zijn niet makkelijk te bemachtigen door de overweldigende wereldwijde vraag. Op tijd inschrijven en duimen dus. Heb je je ticket? Dan mag je pas écht je portemonnee trekken: vliegtickets (zeker €1000), huurauto (ongeveer €70 per dag), eten en drinken (ongeveer €400 per persoon) en een verblijf voor en na het evenement in bijvoorbeeld Reno of San Francisco. Vergeet daarnaast niet de nodige documenten (nog zo’n €30, exclusief paspoort) die je op zak dient te hebben om Amerika in te mogen.

Sluit je je aan bij een kamp? Dan hoor je een ‘camp fee’ te betalen die kan variëren van enkele tientjes tot astronomische bedragen. Regel alles op tijd, want met 60.000 belangstellenden is het knap lastig alles voor een redelijke prijs te krijgen.

Daar zit je dan; al zo’n €2500 lichter en je hebt verdorie je koffer nog niet ingepakt. Maar dan heb je wel een unieke ervaring én een toffe vakantie in de States gepland. Want als je dan toch de grote oversteek maakt, blijf dan wat langer en bezoek Reno, Las Vegas, Los Angeles of San Francisco! YOLO, toch?

Hoe betaal je op Burning Man?

Niet. Een van de principes luidt ‘no commerce’. Er is geen reclame, sponsoring of verkoop. Geld heeft hier letterlijk geen waarde. Hoe kom je dan aan je biertje? Dat neem je zelf mee, of krijg je van iemand. Burning Man is namelijk gebaseerd op een ‘gifting economy’; hier krijg je onvoorwaardelijk van alles van totale vreemden. Veel kampen hebben een bar, waar je voor nop een drankje krijgt. Wel altijd (ja, écht altijd!) je eigen beker en een kopie van je identiteitsbewijs meenemen. Wegwerpbekertjes zijn er niet en men is wettelijk verplicht om eerst even te controleren of je wel oud genoeg bent om te mogen borrelen.

De enige uitzondering op ‘no commerce’ zijn ijs, koffie en thee in Centre Camp. Dit centrale punt voorziet je niet alleen van informatie en vermaak, maar ook van deze basisbehoeftes om het leven in de woestijn ietsje makkelijker te maken.

Kosten burning man festival

Eten & drinken

Hier komen we bij het principe ‘decommodification’: je bent volledig op jezelf aangewezen. Je gaat niet zomaar een paar dagen feesten, je gaat ook een week lang overleven in de woestijn. Ofwel: 6 liter per persoon per dag inslaan en meeslepen. Voldoende eten voor zeven dagen, inclusief kookgerij. Houd er rekening mee dat je in een woestijn goed moet nadenken over wat je eet en drinkt, en hoe je voorkomt dat je uitdroogt of ziek wordt.

Vervoer

De huurauto die een groot deel van je budget zal opeisen is een noodzakelijk kwaad. Een auto is namelijk de enige mogelijkheid om het terrein te bereiken. Liften is natuurlijk ook een optie, maar niet makkelijk. Met die enorme backpack, tig liter water en al je voorraden spring je niet zomaar op een achterbank, die overigens al is volgepropt met alle spullen van je chauffeur. Veel mensen brengen een fiets mee naar Burning Man om makkelijker de stad te doorkruisen en op avontuur te gaan. Vergelijk het een beetje met Amsterdam: vergeet niet waar je je fiets achterlaat, niet de weg op zonder licht en altijd op slot doen.

vervoer burning man

Sex, drugs & rock ’n roll

Er kan en mag heel veel op Burning Man, zo lang je maar op jezelf past. Wat je gebruikt is jouw zaak en jouw verantwoordelijkheid maar vergeet niet dat de wetten rondom drugs in Nevada behoorlijk streng zijn. Vervoer en bezit van drugs worden flink bestraft en de autoriteiten houden wel van een controle op de route naar het evenement.

Wees goed voorbereid en neem voldoende rookwaar en drank mee. Hoef je niet te bietsen en kun je je buren of nieuwe vrienden een borrel aanbieden!

Naakt is geen taboe, maar respect is hier erg belangrijk. Maak er geen heisa van als je buurman ’s ochtends in z’n blote kont uit zijn tentje kruipt en staar je niet blind op dat mooie paar borsten op de dansvloer. Of gooi zelf alle remmen los en ga in je adamskostuum op pad!

Veiligheid

Een week in de woestijn is niet zonder gevaren. Zonnesteek, uitdroging en verbranden zijn slechts een paar risico’s. ’s Nachts kan het flink koud zijn en is het vooral erg donker. Ga dus niet zonder waterfles en warme jas op pad en leef je uit met lampjes, ledjes en glowsticks. Eet en drink regelmatig en houd een oogje op je vrienden. Wees royaal met de factor 50 en overweeg een siesta.

Op de website van Burning Man is een survival guide te vinden. Die heet niet voor niks SURVIVAL guide, lees hem goed door en doe er je voordeel mee. Kom je toch in de problemen? Dan zijn er rangers: goed getrainde vrijwilligers die er zijn om je te helpen in allerlei situaties.

eten en drinken burning man

Tot slot

Het moge duidelijk zijn: Burning Man is niet te vergelijken met de gebruikelijke festivals waar we iedere zomer gaan feesten. Ben jij gesteld op je dagelijkse douche, het koude biertje en de vadsige festivalburger? Wacht dan de voorverkoop van LowLands af. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld en heb je komende zomer behoefte aan een uitdaging? Bekijk dan eens de website van het evenement en begin maar vast met sparen!

Boek hier gelijk je goedkoopste vliegticket!