De ultieme reisroute voor Maleisië + tips

Ga je een reis maken door Maleisië en zoek je een leuke reisroute? Dan ben je hier op de juiste plek! Met onze reisroute bezoek je de mooiste plekken van het land en plan je jouw reis in een handomdraai. Zo bezoek je het oudste regenwoud ter wereld, verken je metropolen en ga je genieten op de meest idyllische stranden. Maleisië is één van de rijkste landen in Zuidoost-Azië, niet alleen qua welvaart maar ook qua natuur en cultuur. Daarnaast kun je er heel makkelijk en veilig rondreizen en dat maakt het een populaire reisbestemming. Bekijk de tips en reisroute hieronder en jouw avontuur kan beginnen!

Hoeveel weken heb je nodig voor deze reisroute?

Wat ons betreft is drie weken de perfecte periode voor een reis door Maleisië. Deze reisroute is dan ook afgestemd op een reis van drie weken maar mocht je minder lang de tijd hebben dan kan je eventueel ook makkelijk hier en daar wat overslaan en de reisroute zo inkorten. Heb je langer de tijd? Dan kan je deze reisroute ook verlengen. Onderaan delen we nog een alternatieve reisroute en deze kan je combineren met de basis route indien je langer de tijd hebt.

Je reisroute starten in Singapore of in Kuala Lumpur

De meeste mensen starten hun reis door Maleisië in de hoofdstad Kuala Lumpur maar wat ons betreft is het juist heel leuk om je reis te starten in het buurland Singapore. Deze hypermoderne metropool is erg tof om mee te pikken tijdens je reis en voor onze reisroute is het een perfect startpunt. Starten in Kuala Lumpur kan ook maar door je reis te starten in Singapore is je reisroute iets efficiënter. Zo reis je vanaf daar maar in één richting en pak je ook nog eens een gave extra stad mee tijdens je reis. Om een indruk te krijgen van wat er allemaal te doen is, kan je onze tips voor Singapore bekijken. Vanaf Singapore reis je noordelijk langs alle mooie plekken in Maleisië met als eindpunt het eiland Langkawi. Vanaf daar kan je vaak voor enkele tientjes terugvliegen naar Singapore of Kuala Lumpur, afhankelijk van welk startpunt jij hebt gekozen.

Melaka

Tussen de twee metropolen Singapore en Kuala Lumpur ligt het gezellige Melaka en dit is wat ons betreft een verplichte stop tijdens je reis door Maleisië. In het mooie historische centrum kun je de vele invloeden uit het verleden goed zien. De stad heeft namelijk meerdere heersers gehad zoals de Chinezen, Portugezen, Engelsen en ook de Nederlanders. De architectuur is daardoor een smeltkroes van verschillende stijlen. Daarnaast is er veel leuks te doen in Melaka met als hoogtepunt de beroemde Jonker Street Night Market die in het weekend plaatsvindt. Hier kan je al jouw smaakpapillen prikkelen met de lekkerste lokale gerechten en genieten van livemuziek. Lees onze tips voor de leukste dingen om te doen in Melaka.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur weerspiegelt de rijke cultuur van het land en staat vol met moderne wolkenkrabbers en architectuur. Door de hoge levensstandaard hebben veel immigranten uit voornamelijk China en India zich gesetteld in Maleisië. Hierdoor is er een mengelmoes van culturen ontstaan die de stad een breed scala aan bezienswaardigheden geeft. Je kan er prachtige Chinese en Hindoeïstische tempels bezoeken en zelfs wandelen door de jungle. Kuala Lumpur heeft voor ieder wat wils. Benieuwd naar wat er te doen is? Bekijk onze tips voor Kuala Lumpur.

Taman Negara

Na drie steden is het tijd voor wat afwisseling! Taman Negara National Park, gelegen in Centraal-Maleisië, is het oudste regenwoud ter wereld en een droombestemming voor de natuurliefhebber. De weelderige jungle strekt zich uit over een gebied van ruim 4000 vierkante kilometer en is naar schatting wel 150 miljoen jaar oud. Taman Negara is niet alleen een thuis voor eeuwen oude bomen en planten, maar ook voor vele diersoorten zoals olifanten, tijgers en beren. Tijdens een bezoek aan het park zul je deze grote dieren gelukkig niet snel tegenkomen. Wie zich wel regelmatig laten zien zijn de vele soorten vogels, apen en reptielen. Taman Negara is op vele verschillende manieren te verkennen. Lees onze tips voor Taman Negara National Park om alle mogelijkheden te bekijken.

Cameron Highlands

Na de dichte jungle is het tijd om de hoogvlaktes van Maleisië te bezoeken. De Cameron Highlands zijn gelegen in centraal Maleisië en herbergen een uniek landschap van golvende groene heuvels vol theeplantages. In 1885 is dit gebied ontdekt door de Britse expeditieleider William Cameron en vanaf dat moment vestigden veel Britse kolonisten zich hier vanwege het koelere klimaat. De lage temperaturen zorgden niet alleen voor fijne leefomstandigheden, maar waren ook heel geschikt voor het produceren van thee. De Cameron Highlands is hierdoor uitgegroeid tot de grootste theeplantage van Maleisië. Je kunt er hele mooie korte hikes maken door mysterieuze mistige bossen vol mos en dwars door de vele plantages. Welke hikes je niet mag overslaan lees je in ons artikel met tips voor de Cameron Highlands. 

Penang (George Town)

Penang is een van de leukste en meest afwisselende bestemmingen op deze reisroute voor Maleisië. Het eiland staat bekend om de unieke mix van culturen, maar ook om de weelderige natuur, prachtige tempels en interessante geschiedenis. Penang was in een ver verleden een belangrijke handelsroute voor Europa, het Midden-Oosten, China en India. Handelaren brachten destijds allemaal hun eigen gebruiken mee naar Penang waardoor je hier tegenwoordig nog steeds een smeltkroes van culturen aantreft. Je vindt er boeddhistische tempels, moskeeën, christelijke kerken en hindoeïstische heiligdommen pal naast elkaar. Ook zie én proef je de culturen terug op de vele streetfood markten in de hoofdstad Georgetown. Bekijk onze tips voor Penang om te zien wat het eiland allemaal te bieden heeft.

Langkawi

Je reisroute door Maleisië sluit je natuurlijk goed af met een paar dagen genieten op een tropisch eiland. Het eiland Langkawi ligt in het noorden van Maleisië en is het hoofdeiland van de gelijknamige archipel dat 99 eilanden telt. Je zult dit archipel misschien kennen van Expeditie Robinson, dat hier meermaals is opgenomen. Langkawi is een divers eiland waar van alles te zien en te doen is. Van prachtige mangrovebossen waar je veel wildlife kan spotten tot spierwitte stranden met turquoise blauw water. Het is heerlijk om een scooter te huren en de mooiste plekken van het eiland te verkennen. Ben je benieuwd naar wat er allemaal te doen is, waar je lekker kunt eten en waar je het beste kunt verblijven? Lees er alles over in ons artikel bomvol met tips voor Langkawi!

Terug vliegen naar Kuala Lumpur of Singapore

Vanaf Langkawi kan je met de boot en bus helemaal terug naar het zuiden reizen maar voor enkele tientjes kan je ook direct vliegen naar Kuala Lumpur of Singapore. 

Alternatieve reisroute voor Maleisië 

Reis je graag iets meer off the beaten track? Bezoek dan de Perhentian eilanden in plaats van het drukker bezochte Langkawi. Deze eilanden zijn veel minder ontwikkeld en het paradijs op aarde. Je kunt er fantastisch snorkelen en duiken tussen kleurrijke koralen, tropische vissen en zeeschildpadden. De Perhentian eilanden bestaan vooral uit jungle, palmbomen en hagelwitte stranden. Er zijn geen wegen op de eilanden en er is geen gemotoriseerd vervoer naast de watertaxi’s. Dit is dus dé plek om helemaal tot rust te komen. Vervolgens reis je door naar Penang en vanaf daar kan je terug reizen naar het zuiden of als je genoeg tijd hebt ook nog een bezoek brengen aan Langkawi. Hieronder vind je een kaart met deze alternatieve reisroute.

De Perhentian eilanden zijn soms gesloten: Vanaf midden-oktober tot en met midden-maart is het moessonseizoen aan de oostkust van Maleisië en dan is vrijwel alles op deze eilanden gesloten. Midden-maart tot en met midden-oktober is alles geopend en kan je naar de Perhentian eilanden afreizen. Juli en augustus zijn de beste maanden om de Perhentian eilanden te bezoeken. Dit zijn wel gelijk de drukste maanden, alhoewel het nooit echt heel druk is op de eilanden.

Onze favoriete adresjes in Maleisië

Tijdens je reis door Maleisië overnacht je waarschijnlijk het liefst bij mooie accommodaties waar je echt waar voor je geld krijgt. Een leuke accommodatie kan je reis extra fijn maken maar het uitzoeken van de leukste adresjes kost veel tijd. Om het je makkelijk te maken, hebben wij een selectie gemaakt van onze favoriete adresjes in Maleisië. Van een mooi boutique hotel in een oud herenhuis tot een bungalow direct aan een idyllisch stand of juist een hostel waar ze veel leuke activiteiten organiseren.