Wildkamperen in Zweden is een must do als je van avontuur houdt. Dankzij het Allemansrätten (allemansrecht) mag je kamperen waar je maar wilt. Hierdoor kan je overnachten op de mooiste, meest ongerepte, plekken die Zweden rijk is. En dat zijn er véél. Van dichte bossen tot verlaten eilandjes, de Zweedse natuur vraagt bijna om een avontuur gevuld met wildkamperen. Een goede voorbereiding is belangrijk. Hier lees je onze 6 tips voor als je wilt gaan wildkamperen in Zweden.
#1 Kies een unieke plek voor het wildkamperen
Het allemansrecht betekent simpelweg dat iedereen van de natuur kan genieten, zolang je anderen niet stoort en niks vernielt. Als het gaat om wildkamperen, zijn de regels vrij simpel: je mag overal in de natuur wildkamperen, maar blijf niet langer dan één nacht op dezelfde plek en houd minstens 150 meter afstand van bewoonde gebieden. Soms gelden er echter beperkingen, zoals in nationale parken, recreatiegebieden of op privéterreinen, maar dat wordt meestal duidelijk aangegeven. Bij het kiezen van een plek voor je tent is het handig om een redelijk vlakke ondergrond te vinden zodat je je tent makkelijk kunt opzetten en comfortabel kunt slapen. Probeer ook een zachtere ondergrond te kiezen waar je de haringen gemakkelijk in kunt steken. Als er regen wordt voorspeld, is het slim om je tent iets hoger te plaatsen om te voorkomen dat deze vol water loopt.
#2 Maak een kampvuur
Zodra je een mooie plek hebt gevonden voor je tent, is het tijd om een kampvuur te maken. Zo houd je jezelf lekker warm en kun je tegelijkertijd je eten opwarmen. Om op een veilige manier vuur te maken zorg je ervoor dat brandbare objecten ver van het vuur verwijderd zijn en leg je een kring van stenen om het vuur heen. Hout kun je zelf sprokkelen in het bos (zelf bomen kappen is verboden) of je kunt het kopen bij een van de vele Circle K- of Preem- tankstations.
In principe is het in Zweden toegestaan om een kampvuur te maken in de natuur, maar dit geldt niet voor alle gebieden. Veel natuurparken hebben specifieke regels waarbij het alleen is toegestaan om vuur te maken bij de daarvoor bestemde vuurplekken. Deze plekken bevinden zich vaak bij shelters, eenvoudige hutjes die bescherming bieden tegen regen en wind, en zijn meestal voorzien van een vuurplaats. Informatie over de shelters en hoe je deze kunt vinden, verschilt per natuurgebied.
Bij extreme en langdurige droogte kan het voorkomen dat een vuurverbod wordt afgekondigd. Je kunt op deze website bekijken of er wel of geen vuurverbod van kracht is in het gebied waar je van plan bent te kamperen. In veel natuurgebieden wordt bovendien met Engelstalige borden aangegeven als er een vuurverbod van kracht is. Dit was in de afgelopen jaren een aantal keer het geval en het lijkt, mede vanwege klimaatverandering, steeds vaker voor te komen.
#3 Bepaal je vervoersmiddel door Zweden
Zweden is een fantastische bestemming vanwege de vele mogelijkheden die het biedt. Zo kan je er perfect wandelen, met de kano op pad gaan of met de auto rondreizen. Voor wildkamperen raden we vooral de kano aan als vervoermiddel. Het grote voordeel is dat je met de kano de vele kleine eilandjes kunt bereiken waarop je kan wildkamperen. Grote kans dat je zelfs de enige kampeerder op zo’n eiland bent, wat je overnachting natuurlijk nog unieker en avontuurlijker maakt. Daarnaast kun je alle kampeerspullen gemakkelijk meenemen in de kano. Met The Canoe Trip is niet alleen de kano geregeld, maar ook een uitgebreide routekaart, foodpack en de nodige instructies.
#4 De beste reistijd voor wildkamperen in Zweden
Voor wildkamperen in Zweden trek je er het beste op uit van juni tot en met september. Dan is de temperatuur meestal erg aangenaam, zo’n 18 tot 22 graden gemiddeld. Houd er wel rekening mee dat naarmate je verder naar het noorden reist, de temperaturen lager worden. Omdat Zweden op het noordelijk halfrond ligt, zijn er in de zomerperiode extra veel lichturen, gemiddeld zo’n 16 tot 18 per dag, waardoor je ruim de tijd hebt om je tent op te zetten voordat het donker wordt.
#5 Drink uit het meer
Wildkamperen in Zweden vraagt om een stukje organisatie. Je wilt natuurlijk niet ziek worden en daarom is het belangrijk dat je schoon water drinkt. Een uniek kenmerk van Zweden is dat de meeste meren zo schoon zijn dat je het water kunt drinken. De meeste verontreiniging bevindt zich aan het oppervlak, dus je doet er goed aan om je drinkfles zo’n 40 cm onder water te houden tijdens het vullen.
Over het algemeen is het water van de meren in Zweden dus veilig om te drinken. Bij twijfel is het echter aan te raden om het water te zuiveren. Hiervoor kun je gebruikmaken van Hadex druppels (1 druppel per fles). Dit is een desinfectiemiddel dat eventuele virussen en bacteriën in het drinkwater doodt. Je kunt deze druppels kopen in allerlei outdoor winkels.
#6 Leave no trace en vermijd zeep
Als outdoor addict wil je natuurlijk zo lang en op zoveel mogelijk plekken ongestoord van de natuur genieten. Daarom is het belangrijk om op de juiste manier met de natuur om te gaan. Een van belangrijkste principes is “ leave no trace” – neem altijd een vuilniszakje mee om afval op te ruimen en zorg ervoor dat je de plek schoner achterlaat dan je hem hebt aangetroffen. Daarnaast is het belangrijk om afbreekbare zeep te gebruiken tijdens het wildkamperen, bijvoorbeeld deze multifunctionele Wilderness Wash.
Met de bovenstaande tips ben je goed voorbereid om te gaan wildkamperen in de prachtige Zweedse natuur. Als je twijfelt tussen wildkamperen en verblijven op één plek, raden we je aan om ook eens naar Nordic Woods te kijken, een natuurcamping midden in de Zweedse wildernis.
Naast Zweden zijn er nog andere gebieden in Europa die zich uitstekend lenen voor wildkamperen. In tegenstelling tot Zweden, waar we de kano als vervoermiddel aanraden, zul je deze gebieden over het algemeen te voet verkennen. De meest bekende routes waar je ook kunt wildkamperen vind je in IJsland, Noorwegen en Schotland.